Πέμπτη, Μαΐου 04, 2006

Ένα ODF με πάγο παρακαλώ.

Το Open Document Format, το format δηλαδή εγγράφων που προωθεί η κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού, πήρε επιτέλους πιστοποίηση ISO.

Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι; Όχι ακριβώς.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το ODF είναι η μεγαλύτερη επανάσταση (χμμ.. βαριά λέξη) στον χώρο των εφαρμογών γραφείου. Μέχρι τώρα ίσχυε το εφαρμογές γραφείου = MS Office, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Μεταξύ μας, μαγκιά του, μια χαρά εφαρμογή είναι το MS Office, κάνεις την δουλειά σου εύκολα, όμορφα και γρήγορα. Το MS Office όμως συνεπάγεται .doc/.xls αρχεία, και εδώ αρχίζει το πρόβλημα.

Ο πλανήτης χρησιμοποιεί ετερογενή υπολογιστικά συστήματα. Τα Windows τα έχουμε δουλέψει όλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι έμειναν στα Windows. Τα ποσοστά του Linux, των BSD και του MacOSX τραβάνε την ανηφόρα με ταχείς ρυθμούς. Τώρα ας συνυπολογίσουμε και mobile πλατφόρμες όπως το Symbian και το PalmOS. Πολλά λειτουργικά συστήματα, ε;

Ε λοιπόν, το MS Office δεν υπάρχει σε όλες αυτές τις πλατφόρμες (μόνο στο MacOSX). Η διακίνηση εγγράφων .doc και .xls μεταξύ των διάφορων συστημάτων είναι μια πονεμένη ιστορία, για την οποία υπάρχουν βέβαια διάφορες λύσεις. Άλλες είναι αποτελεσματικές (π.χ. OpenOffice) και άλλες είναι λιγότερα αποτελεσματικές (ονόματα δεν αναφέρουμε, υπολήψεις δεν θίγουμε). Καλώς ή κακώς, τα formats της Microsoft είναι ακριβώς αυτό: formats της Microsoft. Δηλαδή κλειστά formats, χωρίς ανακοινωμένα specifications, ώστε όσοι προσπαθούν να έχουν συμβατότητα με αυτά να καταφύγουν σε λύσεις όπως ...χειρομαντεία, με τραγικά ορισμένες φορές αποτελέσματα.

Το ODF (θα) είναι για τις εφαρμογές γραφείου ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια το TCP/IP για τα δίκτυα. Κάθε κατασκευαστής είχε δικές του τεχνολογίες δικτύωσης, αλλά μεταξύ κατασκευαστών... ουδεμία επικοινωνία. Ήρθε το TCP/IP (και ένα σωρό άλλες τεχνολογίες και έννοιες, βλέπε OSI model) και έγινε ο κοινός δίαυλος επικοινωνίας. Έτσι και το ODF, θα είναι το format που θα υποστηρίζεται από όλους και θα διαβάζεται από όλους χωρίς παρατράγουδα και προβλήματα, αφού ο καθένας θα μπορεί να διαβάσει τα specifications του για να φτιάξει μια συμβατή με αυτό εφαρμογή.

Είμαι περίεργος όμως να δω κατά πόσο η MS θα υποστηρίξει το ODF στις επόμενες εκδόσεις του Office. Η ίδια προωθεί το Open XML Document format, που υπόσχεται ότι θα κάνει ότι και το ODF.

Χαμός θα γίνει με τα flame wars...

Δεν υπάρχουν σχόλια: