Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

Το κατοχικό σύνδρομο του e-λληνα

Ε ναι ρε παιδιά. Δεν γίνεται για όλα να φταίει ο ΟΤΕ.

Ζήτω που ήρθε το DSL στην Ελλάδα, ζήτω που πέσαν οι τιμές και έγινε προσιτό σε όλους, ζήτω που έγινε ο διπλασιασμός στις ταχύτητες και το κόστος του προϊόντος πλησιάζει πια την πραγματική του αξία.

Τα προβλήματα βέβαια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ουδείς τέλειος, πόσο μάλλον ο ΟΤΕ και ο απαρχαιωμένος χαλκός του δικτύου. Δεδομένων των υποδομών, θεωρώ ότι είναι καλό το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Απέχουν μακράν από το τέλειο, αλλά καλά πάμε.

Οι χρήστες όμως;

Αυτοί διακατέχονται από το αιώνιο νεοελληνικό κατοχικό σύνδρομο. "Έδωσα λεφτά και έβαλα DSL, τώρα πρέπει να ξεπληρώσει το κόστος". Οπότε... PC ανοιχτό 25 ώρες το 24ωρο, να κατεβάζει ταινίες, τραγούδια, σπασμένα παιχνίδια, προγράμματα και ιούς. Ανοιχτά το eMule και το Azureus, να τραβάνε τα άντερά τους, να σέρνεται το μηχάνημα, να κολλάει από w32.hooker μέχρι σύφιλη, να στενάζει η γραμμή.

Οι ίδιοι μετά διαμαρτύρονται ότι οι παροχοί και ο ΟΤΕ δεν δίνουν καλές υπηρεσίες. Πως το ξέρεις ρε φίλε; Έκλεισες το γαμ***** το Azureus να δεις μια σελίδα σαν άνθρωπος; Με ρωτάς εμένα που ψάχνω SQL documentation με 1.2 kΒ/s (πραγματικό περιστατικό) γιατί κάποιο στερημένο τζιμάνι στην εταιρεία έχει αμολήσει στην γραμμή των 2 MBit το eMule λες και δεν υπάρχει αύριο;

Τα ίδια άτομα θα πάρουν πρώτοι τηλέφωνο στον ΟΤΕ να διαμαρτυρηθούν αν πέσει το download κάτω από το 90% του διαθέσιμου bandwidth. Τα ίδια άτομα θα κατεβάσουν εκατοντάδες gigabytes ταινιών που ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΠΟΤΕ (όταν το ακούω αυτό, τρελαίνομαι). Επίσης οι ίδιοι είναι που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πληρώσουν ποτέ στην ζωή τους για original software - μερικοί το θεωρούν αδιανόητο και εκπλήσσονται όταν λες πολλές τέτοιες λέξεις μαζί όπως "αυθεντικό" και "αγοράζω" (αλλουνού παπά ευαγγέλιο, το αφήνω γιατί θα με βρίσει ο Γιάννης :) ).

Αυτό δεν είναι πνεύμα οικονομίας, αυτό σημαίνει ότι είμαστε λιγούρια.

'νταξ' ρε φίλε, δεν είπαμε να μην κατεβάζεις, αλλά για όλα υπάρχει ένα μέτρο. Και το internet ένα οικοσύστημα είναι και θέλει ισορροπία. Δηλαδή θα πάθεις τίποτα αν περιορίσεις τα connections ή το download bandwidth; Προτιμάς να το περιορίσεις μόνος σου ή να στο περιορίσει ο ISP με το ζόρι; Γιατί και αυτοί εκεί καταλήγουν σιγά-σιγά. Traffic shaping, περιορισμός στα p2p και μετά φταίει πάλι ο κακός ISP που δεν μας αφήνει να κρεμάσουμε το δίκτυό του.

Τουλάχιστον υπάρχει καλή δικαιολογία. Πριν από τους Γερμανούς, είχαμε και την Τουρκοκρατία.

ΥΓ: Και να φανταστείς ότι δεν παίζω online games. Αυτό μου έλειπε, να εκνευρίζομαι ΚΑΙ για το lag...

ΥΓ2: Αμ την δικτατορία; Που την βάζεις την δικτατορία;

EDIT - ΥΓ3: Και μη μου πείτε ότι δεν έχουν λεφτά όλοι αυτοί που κατεβάζουν. Τα pc τους πολλές φορές ξεπερνάνε τα 2000 ευρώ σε κόστος - χωρίς τα XP φυσικά.

4 σχόλια:

Derek είπε...

πλάκα πλάκα τώρα που το παρατηρώ το ξεπέρασα το κατοχικό σύνδρομο...


μόνο το ράδιο έχω ανοιχτό, φτου μου να μην με ματιάσω!!!


πάντως μια φορά μην περιμένεις να βελτιωθούν τα πράγματα μόνο με τον "εκπολιτισμό" του e-λληνα...

δεν θυμάμαι που το διάβαζα (μάλλον στο in.gr) αλλά την μια αίτηση ανά λεπτό έχουν φτάσει λέει πλέον οι αιτήσεις για DSL στην Ελλάδα...

οπότε...

Sakis Rizos είπε...

Εύστοχο post!

ΥΓ άσχετο. Βρε παιδιά, ok, δεν θέλετε ανώνυμα σχόλια στο blog σας, αλλά έτσι αποκλείετε και τους χρήστες που χρησιμοποιούν άλλο blogging service όπως είναι, π.χ., το wordpress που χρησιμοποιεί ο γράφων. Άντε εγώ είχα παλιά το blog μου στο blogger και μπορώ να σχολιάσω. Όσοι όμως δεν έχουν λογαριασμό στο blogger, τι θα κάνουν;

dtsomp είπε...

derek, πολύ φοβάμαι ότι το ελληνικό internet θα αρχίσει να μοιάζει με... ελληνικούς δρόμους.

bizwriter, αναγκαστικό μέτρο... :/

32μπιτος είπε...

ζουμε στην Ελλαδα αυτο και μονο τα λεει ολα, πολι ευστοχο post. Οντως σε λιγο χρονικο διαστημα το internet θα μοιαζει με τους ελληνικους δρομους (ελπιζω σαν της θεσσαλονικης γιατι της αθηνας δεν παλευεται παρολο που μετρο, τραμ ηλεκτρικος exist)....