Σάββατο, Ιουλίου 18, 2009

Πάτρια εδάφη

Η δουλειά κάνει τους άντρες, οπότε οι πρώτες δύο βδομάδες διακοπών έκλεισαν στο χωριό, στον βόρειο Έβρο (και όταν λέμε β. Έβρο, εννοούμε Δήμου Τριγώνου- Τριεθνές). Ο πατέρας ανοίγει επιχείρηση και χρειαζόταν χέρια για όλα, από κουβάλημα και μπετά μέχρι καλωδίωση και ασύρματη δικτύωση. Το ενδιαφέρον φυσικά είναι το τελευταίο, η ασύρματη δικτύωση, καθώς έπρεπε να στηθεί ένα ασύρματο link 5 χιλιομέτρων, ώστε να έχουμε σύνδεση με την πλησιέστερη DSL. Θυμήθηκα τις εποχές που είχα αρχίσει να ψάχνω την υπόθεση των ασύρματων μητροπολιτικών δικτύων.

Τι ωραία που έχουμε μπει στην Κοινωνία της Πληροφορίας... Οι DSL συνδέσεις στις ακριτικές περιοχές είναι νεοτερισμός (το χωριό μου δεν είχε DSL πέρσι) και για να μην ζαλιστούν οι νέοι χρήστες από τις υπερηχητικές ταχύτητες, δεν δίνουμε πάνω από 2Mbit. Όσο για 3G, καμία από τις εταιρίες δεν δείχνει κάλυψη της περιοχής στο site της - οπότε σου έρχεται σαν "ευχάριστη έκπληξη" όταν πιάνεις οριακότατο 3G στα κεφαλοχώρια της περιοχής και το οποίο είναι φυσικά σαφώς καλύτερο από κάποια άλλα γειτονικά χωριά τα οποία δεν έχουν ΚΑΘΟΛΟΥ σήμα. Και φυσικά αυτά ισχύουν μόνο για τα ελληνικά δίκτυα, αφού τα βουλγάρικα και τα τούρκικα δίκτυα έχουν παντού κάλυψη, παντού σήμα και σχεδόν παντού 3G εντός ελληνικού εδάφους.

Θα μου πεις... ποιος χέστηκε για την πινέζα του χάρτη... Ο χάρτης όμως έχει πολλές πινέζες γύρω-γύρω, σε όλα τα σύνορα και όλα τα ακριτικά νησιά, και δεν νομίζω ότι πολλά από αυτά είναι σε καλύτερη μοίρα από τον νομό Έβρου. Αν η κατάσταση αυτή επικρατεί στην περιοχή αυτή, όπου υπάρχει κάποιος κόσμος* και συγκοινωνία**, δεν θέλω καν να φανταστώ τι γίνεται σε πιο απομονωμένα, μικρότερου "ενδιαφέροντος" μέρη...

Από την άλλη, ναι οκ οι επιδοτήσεις για ανάπτυξη επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερες (εώς και 3x) απ' ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά από την άλλη σχεδόν όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μια σύνδεση internet ή κάποιες άλλες υποδομές που είναι αυτονόητες στις μεγάλες πόλεις. Όταν αυτές οι υποδομές δεν υπάρχουν, τότε η έξτρα επιδότηση δεν σε προωθεί να αποκεντρώσεις, προσπαθεί να σε ξεφορτωθεί.

Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα, ναι, μεγάλο μέρος της πικρίας μου προέρχεται από το γεγονός ότι έπρεπε να σερφάρω για 12 μέρες με GPRS, το οποίο είναι απίστευτα επίπονο και αργό. Τουλάχιστον το ασύρματο link των 5 km εν τέλει έπαιξε άψογα και τις τελευταίες μέρες είχα wifi εν ώρα εργασίας. Εδώ υπάρχει μια (όχι τόσο) ενδιαφέρουσα ιστορία: το κατάστημα από το οποίο προμηθευτήκαμε τον εξοπλισμό μας είχε δύο διαθέσιμα "πακέτα" εξοπλισμού. Το ένα ήταν το, ας το πούμε, "pro" πακέτο, το οποίο ο μαγαζάτορας μας το προώθησε ως εγγυημένη λύση - κόστος γύρω στα €2000. Το δεύτερο πακέτο ήταν πιο "ερασιτεχνικό" και περιελάμβανε δύο παραβολικές grid κατευθυντικές κεραίες 21dBi, δύο κινέζικα access points της πλάκας μαζί με αξεσουάρ (βίδες, βάσεις, extension cords κλπ) - συνολικό κόστος περί τα 300κάτι ευρά. Είπαμε να ακολουθήσουμε την τύχη μας και να επιλέξουμε πρώτα τον "φθηνιάρικο" εξοπλισμό - το πολύ-πολύ να μας έμενε εξοπλισμός €300 για προσωπική χρήση. Τελικά, όταν πετύχαμε την στόχευση, η ένταση του σήματος ήταν εξαιρετική. Δεν πρόλαβα να κάνω αναλυτικές μετρήσεις, αλλά μια γρήγορη επίσκεψη στο speedtest.net έδειξε ότι εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα 2Mbit της DSL σύνδεσης - το οποίο και είναι πρακτικά το ζητούμενο. Η απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 4.8km. Σαφώς και δεν έχω γνώση του τι κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά τι παραπάνω μπορεί να προσέφερε αυτό το πακέτο των €2000;

-----
* : εκτός του ότι ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται από μετανάστες στην Γερμανία που έρχονται το καλοκαίρι στην πατρίδα για διακοπές, υπάρχουν (φυσικά) τα στρατόπεδα, τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα φεστιβάλ Δήμου Τυχερού, Άρδα και Ηλεκτρονικής Μουσικής στην Σαμοθράκη, ο τουρισμός σε Σαμοθράκη, υδροβιότοπο Δέλτα Έβρου και Δάσος της Δαδιάς. Φέτος έχει ακόμη και Capoeira Camp στην Σαμοθράκη...

** : Εγνατία Οδός + Κάθετος άξονας στην Εγνατία = πολλά φορτηγά και το καλοκαίρι ΑΠΕΙΡΑ αυτοκίνητα Τούρκων μεταναστατών από κεντρική Ευρώπη που πάνε στην πατρίδα τους για διακοπές.

1 σχόλιο:

gpanag είπε...

4.8 Km σε μια παρθένα περιοχή (όσων αφορά την μπάντα των 2.4), χρησιμοποιώντας directional grid των 24dB(i), οδηγούμενα απο τα 20dB(m) (or 100mWatt) των (φτηνιάρικων) AP προφανώς και θα σου δώσουν ένα μέσο throughput των 4,5Mbps (για ΙΕΕΕ 802.11b), λίγο παραπάνω 8,9 για .11g.

Και για να κάνουμε λίγη μπακαλική

24dBi κέρδος κεραίας + 20dBm σήμα εξόδου AP - 3dB απώλειες απο connectors και καλώδια μεταξύ AP και κεραίας μας κάνει εκπομπή: 41dB (EIRP) δηλαδή 13Watt ω ναί, όχι μίκρο ή μίλι, κανονικά Watt :-)

Αν υπολογίσεις free space loss model @ 5km ~= 115dB τότε η κεραία του δέκτη δέχεται:

+41 - 115 = -74dB

Φυσικά πρέπει να υπολογίσεις την ενίσχυση (21dB) που κάνει η κεραία του δέκτη στην ισχύ του σήματος εισόδου:

-74 + 21 = -53dB, βγάλε και 3 dB απώλειες μεταξύ κεραίας δέκτη και AP, πάς αυτόματα στα:

-53 - 3 = -56dB

μπαίνουν στην βαθμίδα Rx στο baseband του δέκτη.

Αν κοιτάξεις λίγο τα specifications του AP θα δεις οτι η ευαισθησία στο Rx κομμάτι θα είναι λογικά κάπου στο

-69dB(m)

όταν εσύ το ταϊζεις -56dB. Δηλαδή έχεις έναν αέρα +13dB. Θα ήταν καλό αυτα τα 13dB να τα κόψεις απο τον πομπό ώστε να κάνεις λιγο περισσότερο enviromentaly friendly την ζεύξη σου. (που και πάλι παράνομος θα είσαι :-) ).

Το καλό με την περίπτωση σου που πρέπει να εκμεταλευτείς είναι το noise free environment :-). Γνώμη μου: Ακόμα και με 0dBm ισχύ πομπού πάλι θα έκανες full utilization της 2Mbps aDSL στο last mile, μιας και οι συνθήκες καθαρότητας της μπάντας σε ευνοούν.

Επίσης, θα ήσουν ΚΑΙ νόμιμος (με βάση το όριο των 100mWatt (20dBm) EIRP) και environmental friendly :-)

Καλά να περνάς και happy links :-)