Κυριακή, Οκτωβρίου 10, 2010

Ubuntu 10.10 Netbook

Εν συντομία, πρώτες εντυπώσεις του Ubuntu 10.10 Netbook να τρέχει από USB στο Dell Mini 10v μου.Πολύ εντυπωσιακό το Unity desktop, χρωματάκια παντού, τα εικονίδια κάνουν ένα ψιλό-3D εφέ όταν τα scrollάρεις πάνω κάτω αλλά... αργό. Άσε που μετά από λίγο η πολυχρωμία αρχίζει να σε κουράζει. Ξεκινάμε με Firefox και...Ιιιιιιιι! Ναι, αυτό είναι το maximized παράθυρο του Firefox. Η αριστερή μπάρα και η επάνω μπάρα παραμένουν στις θέσεις τους. Ότι ακριβώς χρειαζόμασταν σε μια οθόνη 1024x600: λιγότερος χώρος. Το F11 ευτυχώς συνεχίζει να δουλεύει στον Firefox και το βλέπεις full screen:αλλά αυτό δεν είναι λύση διότι πολύ απλά είναι functionality του Firefox - άλλες εφαρμογές θα πρέπει να μείνουν περιορισμένες στον στριμόκωλο χώρο της δεύτερης φωτογραφίας (966x575!!!).

Επίσης, το Alt-F2 (quick-run) έκανε φτερά, άρα θα εκνευριστείτε όσοι βασίζεστε στο muscle memory των χεριών σας.

Τουλάχιστον αυτή την φορά η ένδειξη πληκτρολογίου μπαίνει μόνη της στην επάνω δεξιά γωνία και δεν χρειάζεται να κάνεις ταρζανιές με τα εικονίδια, όπως γινόταν στο 10.04 Netbook Remix. Το εικονίδιο φαίνεται επάνω δεξιά ('Gre'), ενώ στο εικονίδιο του Firefox στα αριστερά έχουμε βελάκι που μας λέει ότι ο Firefox είναι minimized... δηλαδή η μπάρα παριστάνει το Dock με ψιλοεφεδάκι Coverflow.Ανεύρευση εφαρμογών και ρυθμίσεων που δεν βρίσκονται ήδη στο dock γίνεται πατώντας επάνω στο Ubuntu logo στην επάνω αριστερή γωνία, οπότε και εμφανίζεται ένα search box με live αποτελέσματα - φανταστείτε κάτι μεταξύ OSX Spotlight και Google Live Results. Ψιλοόμορφο, γρήγορο και με ομαλό animation, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο, δεν μ'αφήνει να πάρω screenshot - μάλλον κάτι γίνεται με το OpenGL το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιεί.

Αυτές οι εντυπώσεις αφορούν μόνο την χρήση του Live image (από USB flash), θα το εγκαταστήσω αργότερα όταν θα έχω λίγο χρόνο παραπάνω. Σε γενικές γραμμές όμως, το Ubuntu Netbook remix έχει αρχίσει να χάνει την ουσία η οποία είναι "αδύναμο hardware, μικρή οθόνη, κακοσχεδιασμένα trackpads". Βαρύ software, κακή χρήση της οθόνης, εξαφάνιση κάποιων keyboard shortcuts. Αυτή η έκδοση ίσως ταιριάζει περισσότερο σε ένα διπύρηνο tablet παρά σε ένα netbook...

ΥΓ: Στα καλά του όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται πλέον να περάσεις μόνο σου win32 true type fonts για να βλέπεις ελληνικά σαν άνθρωπος.

1 σχόλιο:

Panagiotis Atmatzidis είπε...

Εμ ο λόγος που το γύρισα από ubuntu σε jolicloud είναι ότι η διανομή είναι αδικαιολόγητα βαριά για net book σε αντίθεση με το jolicloud...