Παρασκευή, Ιανουαρίου 07, 2011

Deal-breakers

Τώρα τελευταία, πολλοί προσπαθούν να με πείσουν ότι το δικό τους κινητό είναι καλύτερο και να πετάξω την μπαχατέλα το iPhone 3G που πάλιωσε και είναι αργό και δεν γράφει και video και δεν έχει multitasking και δεν δεν δεν δεν.

Πάρτε deal-breakers για όλες τις πλατφόρμες γιατί μου την έσπασαν όλοι:

iPhone 4:
Μπορώ να πω πάρα πολλά εδώ πέρα, γιατί 2,5 χρόνια τώρα ξέρω τα κουσούρια του iOS από την καλή και την ανάποδη. Μεγαλύτερα προβλήματα για μένα είναι η μηδενική υποστήριξη Linux, η micro-SIM (έχω διαφορετικές SIM για κάθε Ελλάδα, Σουηδία, Ολλανδία), το κλειστό οικοσύστημα της Apple που δεν σου αφήνει π.χ. να αλλάξεις το απλοϊκό Mail.app με έναν πιο σοβαρό mail client, αλλά και το πάρα πολύ εκνευριστικό multitasking, το οποίο είναι απλά άθλιο και τελείως un-Apple.

Παράδειγμα κλεισίματος εφαρμογής: πατάς Home button για να βγεις, η εφαρμογή πάει στο background. Διπλό Home button για να ανοίξεις τον task manager. Βρίσκεις το εικονίδιο της bg'ed εφαρμογής, click-and-hold μέχρι να αρχίσει να "κουνιέται". Πατάς το X που εμφανίζεται για να κλείσει η εφαρμογή). Home button για να βγεις από τον task manager. Αν το κάνεις τρεις φορές γρήγορα μπροστά σε καθρέφτη, εμφανίζεται ο Steve Jobs.

Android:
Το αντίπαλο δέος. Που δεν ξέρεις αν θα συνδεθεί στο εταιρικό/πανεπιστημιακό wifi (το WPA-enterprise είχε μέχρι πρόσφατα χοντρό πρόβλημα). Που είναι ανοικτό σύστημα (χα!), αρκεί να κάνεις root την συσκευή. Που επιτρέπει τα πάντα στο Android market και έχει γεμίσει ο τόπος infected 'droids.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του Android είναι ότι η Google δεν ασχολείται με λεπτομέρειες και με την έννοια του support. Και όταν λέμε support, εννοούμε "deal with it" - η απάντηση της Google για κάτι προβλήματα 3G στο Nexus One (αν θυμάμαι καλά), όταν βαρέθηκε να ασχοληθεί άλλο. Η νοοτροπία των beta πέρασε από το Gmail στο Android.

Επίσης, βγάζει τα updates του Android χύμα, και μετά οι manufacturers πρέπει να τα βάλουν στις συσκευές τους. Το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτεί υπολογιστή με Windows. Και πάλι, ΑΑΑΑΝ βγει το update. Πρόσφατο παράδειγμα η Sony Ericsson που ανακοίνωσε ότι το X10 δεν θα πάρει καν το Android 2.2 "Froyo". Κινητό των 400 ευρώ με λιγότερο από έναν χρόνο κυκλοφορίας, έτσι; Ας μην ξεχνάμε και το Nexus One που αποσύρθηκε μετά από 6 μόλις μήνες κυκλοφορίας. Τι στο διάολο - μίας χρήσης είναι;

Υπάρχουν ένα κάρο συσκευές Android με διαφορετικό hardware. Θέλεις να κατεβάσεις ένα game και ψάχνεις το compatibility. Σαν πολύ... desktop pc δεν θυμίζει αυτό;

Symbian:
Χαχα.

Νεκρό λειτουργικό, με μηδενικό μέλλον - η Nokia το κυκλοφορεί ακόμα γιατί δεν έχει προλάβει να συμμαζέψει το Maemo/MeeGo. Είπαμε, ήταν πρωτοποριακό πριν 5-6-10 χρόνια, αλλά και η γιαγιά μου γκομένακι το έπαιζε στα νιάτα της. Η διαδικασία του mail setup σε Symbian είναι Σταυροφορία σε σχέση με τους υπόλοιπους και προφανώς πρέπει να πας σε Ν8 και Symbian 3 για να δεις κάτι που να μην θυμίζει '90s σε αισθητική και λειτουργικότητα. (και πάλι επιφυλάσομαι για το Ν8 μέχρι να το πιάσω στα χέρια μου για αναλυτική επαφή). Πριν καιρό είχαν βγει στο φως δηλώσεις ενός υπαλλήλου της Nokia που έλεγε ότι οι softwareάδες είναι παρακατιανοί μέσα στην Nokia και κουμάντο στην παραγωγή κάνουν οι hardwareάδες, με αποτέλεσμα να γράφουν τις ανάγκες του OS εκεί που δεν πιάνει μελάνη. Που να βάζεις μνήμη τώρα, είναι και ακριβή, πάμε στο μισό από το OS requirement, κι άλλα τέτοια ωραία.

Bug-ridden OS και μάπα ποιότητα κατασκευής. Οι χρήστες Nokia που ξέρω όλοι τρέχουν σε service. Και τι service, ε; Έπρεπε να μπλέξουμε με Rainbow και Systemgraph για να εξαφανιστούν οι κραυγές αγωνίας των πελατών της Alpha Copy. Όλοι οι haters ασχολούνται με την Apple (διότι το iPhone ως #1 παγκοσμίως γίνεται αυτόματα "ο εχθρός") και κατεβάζουν αμάσητο το πόσες συσκευές Nokia φεύγουν για service.

Palm:
Ε εντάξει, τι να πούμε... Θες να αγοράσεις και δεν μπορείς... Το αίσχος της διανομής. Κυκλοφορεί επίσημα σε περίπου... 5 χώρες, το Palm profile που απαιτείται κλειδώνει στην πρώτη χώρα που θα βάλεις, οπότε ξέχνα μετακομίσεις και τέτοια, κι αλίμονο σου αν δηλώσεις χώρα στην οποία δεν δουλεύει το Palm App Store. Πρακτικά, ξεχνάμε πώληση, service και εφαρμογές.

Φυσικά, με τέτοια προβλήματα κυκλοφορίας, οι developers δεν έχουν και ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθούν, οπότε για το WebOS δεν υπάρχουν διαθέσιμες ούτε το 1/100 των εφαρμογών που έχει το iOS ή το Android. Και για να κρατήσει τις παραδόσεις η Palm, δεν υπάρχει ελληνικό πληκτρολόγιο στο WebOS. Επιστροφή στα 90s.

Maemo:

Νταξ, δεν πρόλαβε να το δει και κανένας... Ένα N900 βγήκε (πέρα από τα tablets που αγοράστηκαν μόνο από gadget freaks) και αυτό ήταν. Σαν συσκευή είναι βαρύ, αργό, με κακή αίσθηση σε πληκτρολόγιο και touch screen. Μιλώντας ουσιαστικά για μια mobile έκδοση του Debian, έχεις άμεσα διαθέσιμο ένα τεράστιο repository από εφαρμογές... αρκεί να είσαι ένα-δύο βήματα πριν το Linux guru status και να μην σε πειράζει που δεν είναι σχεδιασμένες για χρήση σε κινητό. Οι built-for-Maemo εφαρμογές είναι λιγότερες ακόμα και από αυτές για WebOS.

Επίσης, το Ν900 είναι συσκευή της Nokia, άρα... Alpha Copy, με ότι σημαίνει αυτό. 'H φαντάσου τώρα, εσύ ο προχώ χρήστης, την χαρά του να μπορείς να κάνεις μαλακία με το xorg.conf...

Windows Phone 7:
Είναι καινούρια πλατφόρμα ακόμα και είναι νωρίς για γκρίνιες, αλλά το παρελθόν ζέχνει και βρωμάει. Προς το παρόν, επιδεικνύει τα μισά κουσούρια του πρώτου iPhone. Multitasking ε; Αναμείνατε.

Και μιλάμε φυσικά και για Microsoft. Ξέρεις, αυτή η εταιρία που δεν κάνει ποτέ λάθη.

Blackberry:
Καμία άποψη. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αρκετά για να έχω γνώμη. Με κάτι λίγα λεπτά χρήσης σε demo συσκευές σε μαγαζιά, ένα πράγμα θα πω - η μπίλια πρέπει να καταργηθεί με προεδρικό διάταγμα.

--

Κεντρικό νόημα: το κινητό σου είναι καλύτερο μέχρι να μου το δώσεις κανά μήνα και να βρω έναν κουβά κουσούρια. Μην ανησυχείς, όταν βγει το τέλειο κινητό θα το πουν στις ειδήσεις.

2 σχόλια:

dali13gr είπε...

Τα είπες σχεδόν τέλεια. Δύο μικρές ενστάσεις Έχω μόνο.

1. Τα Windows Phone 7, πέρα από τις -αδικαιολόγητες για την εξέλιξη των λειτουργικών- ελλείψεις, είναι διαβολεμένα γρήγορο λειτουργικό. Η επιλογή της Microsoft να θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για το hardware πάνω στο οποίο θα τρέχει το λειτουργικό, αποδικνύει πόσο δίκιο έχει ο Jobs που θέλει να ελέγχει το hardware.

2. Το multitasking στο iPhone, είναι ο ιδανικός συνδυασμός (για μένα) λειτοργικότητας/αυτονομίας. Το γεγονός που αναφέρεις με το κλείσιμο των εφαρμογών, είναι όντως εκνευριστικό. Αλλά... Ένα κουμπί είναι στο κάτω-κάτω, πόσες λειτουργίες να του δώσεις! :-) Είναι και αυτή η εμμονή (thank God) της Apple στο minimal σχέδιο βλέπεις :-)

javapapo είπε...

Γεια σου Μητσάρα..λοιπόν για να δώ..διαβάζω διαβάζω. Ωραία. Πάρε ένα iphone4 και η γκρίνια σου για το iOS κατα το μισό θα περάσει. Ηδη ηταν και τα πιο λίγα άσχημα σχόλια..so..its a deal!!

Ετοιμάσου για 5!! Δικέ μου!