Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

Installing Microsoft Skype, please wait.

Δεν ξέρω πόσοι το περίμεναν αυτό, εγώ πάντως όχι. Η εξαγορά της Skype από την Microsoft έγινε για ένα ιστορικό ποσό, σε περίοδο κρίσης και μάλιστα για μια εταιρία που ποτέ δεν είχε ισχυρά κέρδη.

Προφανώς παίζουν πολλά πράγματα που θα δούμε αργότερα, αλλά οι πρώτες σκέψεις είναι ότι θα πάνε για ενσωμάτωση Skype σε Exchange servers, Xbox live, Windows Phone κλπ κλπ. Το θέμα όμως είναι ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να τα κάνουν και απλά πληρώνοντας ένα δυνατό license στην Skype για να πάρουν πρόσβαση στο API και την υποδομή. Για αυτά τα πράγματα, ΔΕΝ χρειάζεται να αγοράσεις ολόκληρη εταιρία.

Η MS μάλλον περισσότερο ενδιαφέρεται να προωθήσει το virtual PBX προϊόν της Skype ως "Exchange server αλλά για VoIP". VoIP, PBX, conferencing, IM, όλα μαζί, με integration (πλέον) σε κάθε εταιρικό προϊόν της MS, μια χαρά τους βρίσκω.

Ο Ballmer δήλωσε ότι η ανάπτυξη του Skype για non-MS πλατφόρμες θα συνεχίσει, αλλά αν είναι να βγει σαν το Office:Mac, περαστικά μας. Οι Linux users ίσως να χαρούν λίγο γιατί το linux port του Skype έχει κολλήσει στον Μεσαίωνα, αλλά στην περίπτωση που όντως προχωρήσει, θα ξενερώσουν γρήγορα όταν ο installer δημιουργήσει φάκελο "Microsoft" στο application menu του Ubuntu. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεχίσει το skype integration σε όλα εκείνα τα ωραία, περίεργα gadgets.

Εγώ πάντως θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ Skype. Είμαι ένας ευχαριστημένος χρήστης, που πληρώνει συνδρομή για Skype In number και απεριόριστες κλήσεις προς Ελλάδα και έχω ένα αξιόπιστο σύστημα με πολύ καλό NAT traversal σε πρακτικά όλες μου τις συσκευές (Macbook, netbook, iPhone). Ναι, θα μπορούσα να κάτσω να κάνω κάτι ανάλογο με SIP providers (π.χ. Viva.gr), port forwarding και διάφορα άλλα τέτοια, αλλά μου είναι πιο εύκολο απλά να κάνω login στο Skype, με το κινητό μου ή με το laptop μου, όπου κι αν είμαι.

Ελπίζω μόνο να μη δω nudges στον "απλό" Skype client.

ΥΓ: Πόσοι φτύσατε τον καφέ σας όταν είδατε τον τίτλο; Αηδία, έτσι;

3 σχόλια:

georgeadams είπε...

"Η MS μάλλον περισσότερο ενδιαφέρεται να προωθήσει το virtual PBX προϊόν της Skype ως "Exchange server αλλά για VoIP". VoIP, PBX, conferencing, IM, όλα μαζί, με integration (πλέον) σε κάθε εταιρικό προϊόν της MS, μια χαρά τους βρίσκω."

Το περίεργο είναι πως η Microsoft έχει ήδη τέτοιο πακέτο, το Microsoft Lync 2010.

Bέβαια, για να το στήσεις με όλα τα features του και πλήρες integration στο εταιρικό σου δίκτυο πρέπει να φτύσεις αίμα καθώς ούτε οι ίδιοι οι Microsoft Engineers δεν ξέρουν όλες τις παραξενιές του.

Φαντάσου πως κατά το event της επίσημης παρουσίασης του στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες, ο Lync Server της Microsoft Hellas κρέμασε... ;-)

dtsomp είπε...

Χαχα αυτό εξηγεί πολλά :D

Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι το Lync πρώτα φορά το ακούω. Κοίτα να δεις...

Dimitrios Stergiou είπε...

Το Lync είναι το παλιό και αγαπημένο "Microsoft Office Communicator"

Πέρα από αυτό πάντως, δεν βλέπω γιατί πρέπει να ξυνίσουμε με το "Microsoft folder" στο Linux. Αν ένα προιόν είναι καλό, τότε είναι καλό όποιος και αν το βγάζει