Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2011

Ανανέωση

Αγαπητό αναγνωστικό κοινό, επιτέλους έκανα μια ανανέωση στο theme του blog. Το παλιό, OSX-inspired theme που έκανε Win/*nix users να αναγουλιάζουν έφυγε και στην θέση του έβαλα ένα από τα απλά, λιτά, έτοιμα themes που έχει το Blogger.

Το νέο theme δεν είναι ακριβώς "τέρας ομορφιάς", αλλά ήθελα να αλλάξω σε κάτι πιο μινιμαλιστικό εδώ και καιρό.

Τώρα το μόνο που μένει είναι να γράψω και κανένα post της προκοπής.

(ξέρεις, σε περίπτωση που η αλλαγή theme δεν αρκεί για να αυξηθούν τα views :P)

Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

ΦΠΑ

Απλοϊκές σκέψεις για το ΦΠΑ από κάποιον που δεν έχει ιδέα από οικονομικά.

Αυτή την στιγμή το ΦΠΑ είναι 23%. Η κίνηση στην αγορά είναι ποσό x. Άρα το ποσό που παίρνει το κράτος από το ΦΠΑ είναι 0.23*x.

Υποθετικά μιλώντας... αν το ΦΠΑ πέσει αύριο στο 17%, η κίνηση στην αγορά θα αλλάξει σε y και το κράτος θα εισπράττει 0.17*y από το ΦΠΑ.

Για να παραμείνει η είσπραξη του ΦΠΑ ίδια (ώστε το κράτος να μην χάσει λεφτά), θα πρέπει:
0.17*y = 0.23*x => μούμπλε μούμπλε => y = 1.353x
δηλαδή θα πρέπει να αυξηθεί η κίνηση κατά 35.3%.

Οκ, τεράστιο ποσοστό. Οι Έλληνες πολίτες από μόνοι τους ίσως και να φτάσουν μέχρι κανά 20% αύξηση στην κίνηση - πολύ αισιόδοξα. Το θέμα είναι... οι ξένοι δεν θα καλύψουν τα υπόλοιπα; Με χαμηλότερες (τελικά) τιμές στα πάντα, δεν θα γίνει η χώρα πιο θελκτική για τουρισμό/ψώνια/επενδύσεις; Το ότι θα έχουμε νέο χρήμα να κυκλοφορεί στην χώρα και δεν θα κάνουμε ανακύκλωση των δικών μας δεν είναι προτιμότερο;

Σαν μπόνους όμως βλέπω και το εξής: μικρότερη φοροδιαφυγή. Όταν η δουλειά σου πάει καλύτερα και η φορολογία είναι ελαφρύτερη, γιατί να μην πληρώσεις;

Ως μέτρο σύγκρισης, η Κύπρος έχει 15% ΦΠΑ. Με τους ίδιους υπολογισμούς, σε αυτό το ΦΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί η κίνηση στην αγορά κατά 53,3% για να μην υπάρξει μείωση στα έσοδα του κράτους. Χμμμ...

I say go for it.

Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

SSH tunneling για ζόρικα hotspots

Έστω ότι είσαι out and about με το laptop παραμάσχαλα. Βρίσκεις ένα WiFi hotspot στο οποίο όμως 1) δεν περνάει VPN, 2) δεν θέλεις να έχεις μη κρυπτογραφημένα connections.

Οφείλεις να έχεις προετοιμαστεί. Οφείλεις να έχεις στήσει στο σπίτι (ή σε άλλο μέρος που εμπιστεύεσαι) έναν ssh server. Μη ξεχάσεις να ανοίξεις το firewall και να κάνεις το ssh port (22) forward στον ssh server. Βάλε κι ένα dyndns για να βρίσκεις τον server σου χωρίς να μαντεύεις IP.

Όταν λοιπόν είσαι στο laptop σου και βρίσκεις το εν λόγω hotspot, ανοίγεις κονσόλα και δίνεις
ssh -D 5000 myserver.dyndns.com

Μετά, πας στα network proxy settngs του OS σου και σετάρεις τον SOCKS proxy σε address:localhost και port:5000.

Έτοιμος. Όλη σου η κίνηση περνάει κρυπτογραφημένη από το SSH tunnel και βγαίνει στο internet από τον SSH server σου. Η ταχύτητα μπορεί να είναι λίγο μικρότερη γιατί το upload του server σου γίνεται το bottleneck.

Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι το hotspot επιτρέπει συνδέσεις στο port 22 (στο οποίο δουλεύει το ssh). Για να μην έχω αυτό το πρόβλημα, έχω βάλει τον ssh server να ακούει σε port 22 KAI 443. Η 443 είναι του HTTPS και είναι απίθανο να βρείτε hotspot που να εμποδίζει connections σε αυτή την πόρτα. Βέβαια, η λύση αυτή προϋποθέτει ότι ο ssh server δεν έχει https σελίδες.

Ακολούθως, η εντολή για την δημιουργία του ssh tunnel γίνεται:
ssh -D 5000 myserver.dyndns.com -p 443

Μη ξεχάσεις να βγάλεις την ρύθμιση του SOCKS proxy όταν τελειώσεις με την όλη ιστορία, γιατί το laptop σου δεν θα συνδέεται πουθενά αλλού μέχρι να ξανακάνεις ssh tunnel.