Σάββατο, Αυγούστου 13, 2011

DNS weirdness

Ξέρει κάποιος να μου πει αν είναι συνήθης τακτική για τους domain registrars να μην δέχονται IP addresses για DNS servers;

Ο δικός μου registrar απαιτεί hostname (της μορφής my.server.com) στο πεδίο των DNS servers. Τα ένα-δυο μικρά πρακτικά προβλήματα είναι λιγότερο εκνευριστικά από το φιλολογικό ζήτημα που προκύπτει.

Π.χ. έχω το mydomain.com για το οποίο θέλω να έχω δύο κουτιά για DNS servers. Εγώ αυτό που ήξερα είναι ότι δηλώνεις τις IPs των κουτιών ως DNS servers στον registrar σου και τελειώνει η υπόθεση.

Αν ακολουθήσω την λογική του registrar μου, βλέπω δύο επιλογές:
  1. να δώσω τα hostnames όπως τα δίνει ο ISP ή ο VPS provider (πχ 00114x.customer.provider.com). Το θεωρώ "άσχημη" λύση.
  2. να ξεφύγω τελείως και να πάρω ένα δεύτερο domain (πχ domain2.com) και να δώσω στον registrar hostnames για τους servers μου από αυτό (πχ ns01.domain2.com και ns02.domain2.com). Σαν λύση, πάει κι έρχεται. Εκτός κι αν θέλεις να έχεις κανονικά hostnames και για το domain2.com. Οπότε αγοράζεις domain3.com και παίρνεις hostnames από κει για τους nameservers του domain2.com. Inception.
Τι λένε οι πιο έμπειροι;

2 σχόλια:

mouridis είπε...

Απ' όσο ξέρω είναι μέτρο των registrars ενάντια στους fake nameservers (βλ. DNS tunneling και ρέστες ανορθόδοξες χρήσεις του πρωτοκόλλου DNS). Νομίζω ο GoDaddy είναι ένας από αυτούς τους σπαστικούς registrar. Είχα πετύχει και registrar που όχι απλά δεν σου επιτρέπει διευθύνσεις IP αλλά και σε κανονική μορφή που θα δώσεις τις διευθύνσεις των nameservers, διασταυρώνεται η "αξιοπιστία" τους σύμφωνα με κάποια μεγάλη λίστα γνωστών nameservers. Έτσι δεν σε αφήνουν να ορίσεις ότι θες εσύ (π.χ. εντελώς δικό σου nameserver).


Παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνω γιατί σε χαλάει η λύση 1. Τι σε πειράζουν τα άσχημα subdomain των nameserver του ISP σου;

Μια άλλη λύση είναι η χρήση μιας από τις υπηρεσίες που παρέχει το http://freedns.afraid.org/ (μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 2 τρόπους με τους οποίους μπορεί να σε βοηθήσει το freeDNS οπότε -για να μην γίνομαι κουραστικός- ρίξε του μια ματιά και δες αν σε βολεύει.)

dtsomp είπε...

Χμμ ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα με την λύση 1 έχει ψυχολογικό υπόβαθρο - δεν μ'αρέσει! :D
Πέρα από την πλάκα, ο VPS provider έχει κάνει κάτι στραβά και δεν κάνει resolve το hostname που μου κάνει αυτόματα assign, οπότε αποφάσισα να μην ξαναβασιστώ σε αυτό. Έχω ένα δεύτερο domain για να κάνω την δουλειά μου (βλέπε λύση 2), απλά με παραξένεψε το όλο θέμα.