Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2011

Quick review: HP Pre 3

Και ναι, μόλις ήρθε :) Διαβάστε τα specs για να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα εδώ.
Λίγο-πολύ όλοι έχετε διαβάσει για τον πανικό που έγινε όταν η HP αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή των WebOS συσκευών (Touchpad, Pre 3, Veer κλπ). Η HP σκέφτηκε ότι ήταν καλή ευκαιρία να ξεστοκάρει τις υπάρχουσες συσκευές και τις έβγαλε στο online κατάστημα της σε εξευτελιστικές τιμές. Οι συσκευές εξαφανίστηκαν σε λεπτά, η HP για κάποιο λόγο θεώρησε ότι ήταν θετικό στην εξάπλωση του WebOS (true) και έβγαλε άλλη μια φουρνιά συσκευών στο παζάρι. Η δεύτερη φουρνιά του Pre 3 ήταν το απόλυτο ξεστοκάρισμα, αφού η HP προσπάθησε να ξεφορτωθεί τις συσκευές με το γαλλικό (azerty) πληκτρολόγιο. Αυτό ακριβώς το μοντέλο πρόλαβα να αγοράσω. Για το ιστορικό, η αρχική τιμή του Pre 3 ήταν 450€, αυτό που πήρα βγήκε στα 210€ μαζί με τα μεταφορικά.

Η κατασκευή είναι πλαστική αλλά πολύ ποιοτική, με αντιολισθητική επιφάνεια. Προσωπικά, το design μου αρέσει πάρα πολύ και φαίνεται πολύ επαγγελματικό, χωρίς γυαλιστερές μεταλλικές επιφάνειες τις οποίες τις απεχθάνομαι.

Το ύψος είναι το ίδιο με το iPhone 3G, ενώ εξέχει λίγο παραπάνω στις υπόλοιπες διαστάσεις. Στο χέρι κάθεται άψογα, άνετα και χωρίς να γλυστράει.

On screen πληκτρολόγιο δεν υπάρχει, υπάρχει όμως το παραδοσιακό πληκτρολόγιο της Palm. Ο μηχανισμός είναι στιβαρός, ελάχιστη χαλαρότητα και κλειδώνει στην ανοιχτή ή κλειστή θέση με ένα ικανοποιητικό "κλακ".


Το μέγεθος του πληκτρολογίου είναι αρκετά καλό, τα πλήκτρα έχουν καλή αίσθηση και ξεχωρίζουν αρκετά ώστε τα λάθος πατήματα να είναι ελάχιστα. Βέβαια... η διάταξη azerty φτάνει από μόνη της για λάθος πατήματα αλλά τέλος πάντων. Κακά τα ψέματα, το on-screen keyboard του iPhone με έχει κακομάθει και δεν νομίζω ότι με το physical keyboard θα σπάσω ρεκόρ πληκτρολόγησης.


Τα συνοδευτικά περιφερειακά είναι ελάχιστα: ακουστικά, φορτιστής και micro-USB καλώδιο. Μικρές λεπτομέρειες ποιότητας: το καλώδιο είναι εξαιρετικής ποιότητας, περιποιημένο και έχει ακόμα και δερμάτινο δέσιμο για να το μαζεύεις. Αν βλέπεις τέτοια πράγματα σε κινητό των €450, περιμένεις κάτι πολύ περισσότερο σε κινητά μεγαλύτερης κατηγορίας.

(αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συντρόφους με τουλάχιστον ένα χαλασμένο iPhone sync cable)


Ο φορτιστής είναι collectible από μόνος του, όχι γιατί είναι πιο ποιοτικός και μικρός από π.χ. του iPhone (δεν είναι), αλλά γιατί είναι μάλλον το μοναδικό εξάρτημα που παράγεται πλέον με το λογότυπο Palm.Τα ακουστικά δεν φαίνεται να είναι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά έχουν μια απίστευτη λεπτομέρεια: μια μικρή μαγνητική επιφάνεια στο κάθε ακουστικό έτσι ώστε να κολλούν μεταξύ τους και να μην μπερδεύονται τα καλώδια.Η κάμερα έχει καλά specs, τραβάει και HD video, αλλά μέχρι εκεί.

Στα ενδότερα...

Το Pre 3 είναι μια σβέλτη συσκευή, αλλά για να είμαι ειλικρινής περίμενα μια συσκευή στα 1,4GHz να είναι αστραπιαία συνεχώς και όχι να παρουσιάζει στιγμαίες καθυστερήσεις. Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει χώρος για software optimization.

Σε κάθε OS υπάρχουν στοιχεία που υπερέχουν του ανταγωνισμού και στοιχεία που θα έπρεπε να τα αντιγράψουν από αλλού. Το WebOS δεν είναι εξαίρεση. Τα notifications και το multitasking είναι ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ, τέλος. Το Synergy είναι το πολυεργαλείο που μαζεύει email accounts, IM accounts, ρυθμίσεις, apps κλπ μέσα σε ένα user account το οποίο συγχρονίζει με όλες τις WebOS συσκευές που διαθέτεις (από 0 ως 1 όπως πάει το πράμα...). Το messaging κομμάτι έχει εργοστασιακή υποστήριξη για SMS, MMS, Google Talk, MSN, AIM, Yahoo! και (drum roll) Skype, όλα σε άψογο integration με το κινητό.

Το Skype συγκεκριμένα είναι το σύστημα της συσκευής για video calls, με όλα τα καλά όμως της ενσωμάτωσης μέσα στο OS. Κάνεις/λαμβάνεις κλήσεις, βίντεο κλήσεις, chat messages και το κεράσακι στην τούρτα, το webOS σε ρωτάει κάθε φορά που κάνεις κλήση εξωτερικού αν θέλεις να καλέσεις μέσω του carrier ή του Skype.

Αρνητικά στοιχεία υπάρχουν. Το copy-paste του iPhone είναι ακόμα το καλύτερο που έχω δει, το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείς τον κέρσορα μέσα στο κείμενο (με τον μεγενθυντικό φακό). Από πλευράς localization, το WebOS είναι ακόμα στα επίπεδα του iOS πριν 3 χρόνια: υποστήριξη για ελάχιστες χώρες, ελάχιστα διεθνή πληκτρολόγια (όχι, δεν έχει ελληνικό)...

...και το χειρότερο στοιχείο μάλλον είναι το App Catalog. Με εξαίρεση ελάχιστες χώρες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι υπόλοιποι έχουμε πρόσβαση μόνο στις free εφαρμογές. Δεδομένου ότι ούτως ή άλλως το App Catalog είναι μικροσκοπικό σε σχέση με το App Store ή το Android Market, αυτό σημαίνει ότι μένουν ακόμη λιγότερες διαθέσιμες εφαρμογές.

Α ναι, υπάρχει και το θεματάκι της υποστήριξης. Η HP αποφάσισε ότι δεν θα ξαναφτιάξει WebOS συσκευές και αυτό αφήνει το μικρό μερίδιο των WebOS χρηστών στον αέρα.

Περισσότερα συμπεράσματα στις επόμενες μέρες, καθώς καλά-καλά δεν έχω κλείσει ακόμα 6 ώρες με το Pre 3 στα χέρια μου.

Αυτά από τις πρώτες ώρες συμβίωσης με το Pre 3. Για κλείσιμο, ένα μικρό video demo από αποτυχημένες λήψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: