Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2006

Palm Desktop και Linux

Εδώ και δυο βδομάδες προσπαθώ να βρω μια ικανοποιητική λύση για συγχρονισμό του πολυαγαπημένου μου Palm Zire 72 με το pc. Εντάξει, dual boot το σύστημα, μπορώ να μπω στα ΧΡ (Xristos kai Panagia) και να τελειώνω, αφού εκεί υπάρχει το Palm Desktop, δηλαδή το πρόγραμμα συγχρονισμού που σου δίνει η Palm μαζί με την συσκευή.

Έλα όμως που έκανα το μεγάλο βήμα και πλέον χρησιμοποιώ σαν κύριο OS το Ubuntu Linux[*]. Οι δυο καλύτεροι τρόποι (σε γραφικό περιβάλλον) που βρήκα ήταν είτε ο συνδυασμός evolution + gnome-pilot, είτε το jPilot.

Εντυπωσιακότατο το evolution (δεν το είχα ξαναδεί), φοβερό εργαλείο για email, contacts, to-do lists και λοιπή διαχείριση προσωπικών δεδομένων (PIM - Personal Information Management) αλλά... έλεος, σε όλες τις pim διαδικασίες (εκτός του mail δηλαδή) υποστηρίζει μόνο unicode encoding. Έλα όμως που στο palm έχω iso-8859-7 (κάτι που του μοιάζει υπερβολικά). Απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν πάντως δεν ασχολείσε με ελληνικά στο palm, βολεύει όσο τίποτα άλλο.

Το jPilot από την άλλη, σου επιτρέπει να διαλέξεις encoding (ω τι χαρά) αλλά έχει ολίγον προβληματικό syncing, πρέπει να πατήσεις το sync button και στην συσκευή και στο πρόγραμμα. Και επιπλέον, δεν υποστηρίζει εξτρά conduits ώστε να συγχρονίσουμε και τίποτα άλλο εκτός από pim. Π.χ. χρησιμοποιώ καθημερινά έναν off-line browser, το sunrise, για να κατεβάσω διάφορα rss και news sites στην συσκευή για διάβασμα στον δρόμο, αλλά με το jPilot πρέπει να εγκαθιστώ χειροκίνητα ένα-ένα όλα τα αρχεία που παράγει το sunrise (ένα αρχείο για κάθε site).

Η λύση ευρέθη: vmware player. Σε ένα παράθυρο του ubuntu έχω ένα virtual μηχάνημα με windows 2000 και το palm desktop. Απλά πράγματα... αρκεί να έχεις και τα vmware tools εγκατεστημένα, διότι αυτά περιέχουν τον driver για την virtual κάρτα γραφικών. Βλέπετε, το palm desktop, θέλει 256 χρώματα και βάλε...

[*] Απίστευτος installer. Ξαφνικά, σου φαίνεται ότι τα ΧΡ απαιτούν διδακτορικό για την διαδικασία της εγκατάστασης...

EDIT: αν δούλευε και η λύση του vmware player, όλα θα ήταν καλύτερα. Έλα όμως που μόλις πατάς το sync button, χάνεται η usb σύνδεση...

EDIT 2: Τελικά δούλεψε. Όχι βέβαια με usb, αλλά με εικονική σειριακή θύρα. Το bluetooth επιτέλους φάνηκε χρήσιμο. Δεν είναι ότι πιο γρήγορο, αλλά από την άλλη, δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις Προς το παρόν.... ;-)

2 σχόλια:

Compiler είπε...

Άσχετο αλλά ωραία φωτογραφία ρε!!

dtsomp είπε...

Από μικρός παιδί των λουλουδιών :Ρ