Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2007

If you stare deep into the abyss...

...the abyss stares back at you.

Εγκατάσταση Windows XP στο σχεδόν παροπλισμένο PCάκι μου. Ναι, ναι, ξανάπεσα στα ναρκωτικά :Ρ

Χρονιάρες μέρες, έκανα ένα δώρο στον πατέρα μου ολίγον περίεργο: του αγόρασα το Pinnacle Studio, ώστε να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και να πετσοκόβει virtual μπομπίνες φιλμ.

Το πρόβλημα είναι ότι... τον λυπήθηκα. Το laptop του, το οποίο και δεν ψήνεται να αλλάξει, δεν τα βγάζει πέρα σε τέτοιες εργασίες. Το pc μου αυτήν την περίοδο διανύει μέρες τεμπελιάς και παριστάνει μονίμως την τηλεόραση. Και επειδή δεν χρειάζεται Linux για αυτό το πράγμα, ας βάλουμε Windows και να το παραδώσουμε στην κεφαλή της οικογένειας. Ο father δεν είναι για να μαθαίνει τώρα αυτά τα σατανικά πράγματα με τους πιγκουϊνους και τα μήλα, κυρίως γιατί κάποιος θα πρέπει να του τα εξηγήσει κιόλας - ξέρεις ποιος.

Σκεπτόμενος και μια συζήτηση με τον vlourdas περί original και clopyright software (το l στο clopyright δεν είναι τυχαίο) όπου έπεσε και η αθάνατη ατάκα: "σε λίγο θα ντρεπόμαστε να λέμε ότι αγοράζουμε αυθεντικό software", αποφάσισα να δω πόσο εύκολο είναι τελικά να στήσεις ένα win pc χωρίς... μπαγαποντιές και σκάψιμο σε underground sites. Γιατί.... κακά τα ψέμματα, τα Windows και το clopyright είναι άρρηκτα συνδεμένα - το linux από την φύση του δεν έχει τέτοια προβλήματα, για το macosx... δεν ξέρω, ακόμα δεν χρειάστηκε να κάνω εγκλήματα :)

Αυτό που όμως που ξέρω είναι ότι έφαγα καμιά ωρίτσα χαλαρά για να ξεμπερδέψω με τα ατελείωτα reboots που ήθελαν οι drivers - συνηδειτοποίησα ότι τα XP πλέον είναι ένα απαρχαιωμένο λειτουργικό (πόσα χρόνια μετράει στην αγορά; 5;) και το hardware support απέχει πολύ πλέον από το out-of-the-box που προσφέρουν πιο σύγχρονα λειτουργικά όπως Ubuntu, Suse, κλπ. Εντάξει, το MacOSX είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένο hardware και δεν μπορείς να το βάλεις σε αυτήν την σύγκριση. Οι πιγκουϊνοι όμως καθάρισαν την ιστορία του hardware detection από νωρίς, χωρίς ενοχλητικές επανεκκινήσεις και μπαρμπούτσαλα. Συνήθως απλά κατεβάζεις τον driver για την κάρτα γραφικών και είσαι έτοιμος.

Και να πεις ότι έχω τίποτα περίεργες συσκευές... ένα απλό γαμώtower είναι, ούτε εκτυπωτές, ούτε fingerprint readers, ούτε χειριστήρια για το Death Star. Μόνο η κάρτα tv είναι λίγο μυστήρια, αλλά λόγω του δημοφιλούς bt878 chipset, ο πιγκουϊνος την παίζει στα δάχτυλα...

Καιρός να κάνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση η MS. Το EFI ίσως να έλυνε αρκετά από αυτά τα προβλήματα, αλλά βλέπεις... τα Vista δεν θα έχουν αρχικά EFI support, οπότε και οι κατασκευαστές motherboard δεν βάζουν EFI στα προϊόντα τους, οπότε... παραμένουμε με το προϊστορικό BIOS στα pc μας... Περίεργο πως το καπρίτσιο μιας εταιρείας καθορίζει την παγκόσμια αγορά....

Anyway, με έπιασε η παπαρολογία μου...
...καλή χρονιά είπαμε; :) :)

11 σχόλια:

javapapo είπε...

φίλε που θα βρω Death Star χειριστήριο..για το mac! Ακούγεται super!

χθθθθθθθ, χθθθθθθθ, χθθθθθθθθ
(αυτό ηταν Darth Vader ηχητικό εφε για οσους δεν κατάλαβαν έτσι...)

32μπιτος είπε...

καλη χρονια:)

ειμαι στο τσακ για να πεταξω τα XP και να εχω το ubu 6.10 για καθημερινη χρηση απλα ολο αναβαλλω την μεταβαση...

dtsomp είπε...

@paris
μάλλον πρέπει να βολευτούμε με εκείνα τα usb missile launchers προς το παρόν...

@32μπιτος
καλή χρονια!
το ubuntu ήταν το μόνο OS που είχα στην διάθεσή μου για 6 μήνες. Δεν μου έλειψε τίποτα! Άσε που το 6.10 έχει και ένα κάρο παιχνιδάκια για να φας τα νιάτα σου...
(το apt-get είναι η απόλυτη κ@*λα!)

javapapo είπε...

32μπιτε get a mac φιλαρακι!

32μπιτος είπε...

paris ψηνομαι για ενα macακι (κυριως mac mini) απλα οταν το παρω (λολ) θα νιωθω τυψεις που το αγορασα αφου μια χαρα κανω την δουλεια μου με τα δυο laptopakia που εχω....(αυτο ειναι ή ανωμαλια ή η ηλικια των πρωτων -αντα λολ)

dtsomp αν επιτρεπεται σε ποιο magazine εισαι part time? αν δεν γινομαι αδιακριτος απλα περασα μια 5ετια σε computermagazine και λεω μηπως ειναι κανενα γνωστο...

dtsomp είπε...

Στο "Υπολογιστές for everybody" ;)

32μπιτος είπε...

χεχεχεχχε
αρα ειμαι ex συναδελφος σου:)

ηταν η ex μου εργασια (5 years)- ακολουθησε στρατος και μετα το περας του η μεγαλη αποφαση να αλλαξω πολη (θερμαικος rulez)

dtsomp είπε...

Ωπ, να και ο παλαίουρας :)

Θερμαϊκός, ε; Γειτονάκι, γειτονάκι; :)

32μπιτος είπε...

αμε (Αθηναικο λολ) γειτονακι πλεον..wild west δυτικα προαστια

Παναγιώτης Σταλίδης είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά χωρίς παράθυρα και πόρτες στους υπολογιστές...

dtsomp είπε...

Χρόνια πολλά νέους! Καλή χρονιά και καλό (και λίγο) υπόλοιπο!