Πέμπτη, Απριλίου 12, 2007

Ubuntu 7.04 beta

Δοκίμασα την beta έκδοση του Ubuntu 7.04 και θα πω ένα πράγμα:

Αν δεν υπάρχει σοβαρός και αμετάκλητος λόγος για να χρησιμοποιείτε Windows, πετάξτε τα!

Γιατί;
  • Σε αντίθεση με τα Vista, έπαιξε όλο το hardware.
  • Εγκατάσταση driver για Nvidia και 3D desktop (όχι το Beryl, μάλλον ένα δοκιμαστικό της ομάδας του Ubuntu που βασίζεται στο Beryl), εγκατάσταση κάρτας tv χωρίς να χρησιμοποιήσω κονσόλα - τεράστια βήματα φιλικότητας για το Linux.
  • Ανοίγεις μια ταινία. "Δεν έχω codec για αυτό το πράγμα. Να ψάξω;" Ψάξε. Ψάχνει, βρίσκει, εγκαθιστά, παίζει η ταινία. Τέλος.
  • Μερικές από τις default εγκατεστημένες εφαρμογές: Firefox, Evolution, Ekiga (SIP VoIP), Gaim (IM για όλα τα πρωτόκολλα), Terminal Server Client, OpenOffice, GIMP, XSane (image scanner). Τι ακριβώς λείπει από τα εργαλεία που χρειάζεται ο απλός χρήστης;
  • Η χλιδή του αυτόματου κατεβάσματος και εγκατάστασης του προγράμματος που θέλεις είναι κάτι που δεν πρόκειται να δει ποτέ κανένας στα Vista... Add/Remove -> θέλω το Ταδε -> Wait a few minutes -> Ready. Το apt-get (με το front-end του Synaptix) είναι ηδονή.
  • Δεξί κλικ σε έναν φάκελο και Share this Folder: άμεση εγκατάσταση του samba και άμεσο σερβίρισμα στο LAN. Σιγά-σιγά εξαφανίζονται τα τελευταία πλεονεκτήματα των Windows...
  • Free. Δωρεάν. Νόμιμο ;) *
  • Δεν θέλει antivirus. Δεν θέλει anti-spyware. Δεν θέλει defrag. Δεν θέλει format κάθε 3-6-12 μήνες.
Σε μια πιο... ψύχραιμη αξιολόγηση, το Ubuntu 7.04 είναι η πιο φιλική διανομή Linux που έχω δει ποτέ και μάλιστα με τεράστια διαφορά. Τα wobbly windows και τα video codecs, ένας μόνιμος εφιάλτης στις προηγούμενες εκδόσεις, έπαιξαν γελοιοδώς εύκολα. Πραγματικά, αν δεν σας δεσμεύουν συγκεκριμένες Windows-only εφαρμογές (games, λογιστικά πακέτα και κάτι τέτοια), είναι πλέον προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε Ubuntu παρά Windows.

Να βάλω και ένα screenshot αφιερωμένο στον Γιάννη:

αυτό που δεν φαίνεται στην φωτογραφία είναι ότι κουνώντας το παράθυρο του tvtime, η εικόνα της τηλεόρασης συνεχίζει να παίζει κανονικά, χωρίς κοψίματα, παρόλο που επάνω της εφαρμόζονται.... στρεβλωτικές δυνάμεις :)

*: όπως είπε και ο Θωμάς... "να ρίξουμε ένα .txt σε ένα P2P δίκτυο, να το ονομάσουμε Ubuntu Serial Number και να δούμε ποιος θα τσιμπήσει" :D

8 σχόλια:

Derek είπε...

καλό το ubuntu δεν λέω αλλά αφού δε έχει exposé να χτυπάς την γωνία και να σου στρώνει τα παραθύρια εμένα δεν μου κάνει!

Ανώνυμος είπε...

Έχω την έκδοση 6.06 στο pc μου αλλά ένα πράγμα δεν μπορώ να χωνέψω. Τα FONTS εξακολουθούν να είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ όπως σε κάθε linux distribution. Εκτός οτι είναι ασχημα, προσωπικά με κουράζουν μετά από πολύ ώρα. Είναι ίσως ο μόνος λόγος που γυρίζω στα windows...

Από ότι βλέπω και στη νέα έκδοση από τα screenshots το πρόβλημα παραμένει... Δεν ασχολείται κανάς γραφίστας επιτέλους με το θέμα?

Ανώνυμος είπε...

Σοβαροί και αμετάκλητοι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιώ Windows:

1) Office. (OpenOffice is probable the lamest software clone in the history of lame software clones)

2) Οι πελάτες μου (!) χρησιμοποιούν Windows. Και Explorer. (ΓΜΤ)

3) Παιχνίδια. (Γενικώς)

4) Παιχνίδια. (βλ Dawn of War, Blood Money, Prey)

5) No sane GUI/GTK dev suite... Now that Kylix is dead... :( KDE/GNOME Development is a bitch...

6) U3 Support? (Το ξέρω είναι παπαρίτσα, αλλά με αρέσει!)

ΥΓ. Ένα virtualbox με ubuntu 6 και ένα ακόμα με (κάποιο) redhat υπάρχει σε ετοιμότητα, μιας και πλέον έχω αρκετή ram... Οπότε κάθε ανάγκη cross-browser/os testing για τις ταπεινές web εφαρμογούλες που φτιάχνουμε στη δουλειά, καλύπτονται και με το παραπάνω...

dtsomp είπε...

@derek:
actually, κάτι effect plugins στο Beryl κάνουν κάτι τέτοια. Έλα όμως που το MacOSX δεν έχει click-through...

@giving...
respect... εγώ πάλι βαρέθηκα τα fonts των Windows... περί ορέξεως...

@tyxod
ήμουν ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα έκανες comment για το OpenOffice :D

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ... και νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος που δεν μπορούσε τα fonts στο Linux.

+1 και για το σχόλιο για το OpenOffice.

Ανώνυμος είπε...

Παρεπιπτόντως,για όσους προγραμματίζουν σε Windows ιδού ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο του ανυπέρβλητου Russinovich.Είναι σε 3 δόσεις,η μια καλύτερη από την άλλη.

http://www.microsoft.com/technet/technetmag/issues/2007/02/VistaKernel/

'Ακης

Ανώνυμος είπε...

Ubuntu bitch! LOL

Ιωάννης Χατζιδάκης, Ψυχίατρος είπε...

Παιδιά, το Ubuntu είναι μια χαρά για τον απλό και μέσο χρήστη Η/Υ - πλέον τα Παραθύρια θα τα χρησιμοποιούν μόνο για παιχνίδια (μμμ... οι ππαιχνιδομηχανές ολοένα αντεπιτίθενται) και για εξειδικευμένα προγράμματα.
Όσο για τα fonts, αν είστε κολλημέννοι στα Times New Roman, Arial, Tahoma κλπ. δοκιμάστε ένα προγραμματάκι που τα εγκαθιστά σε Linux και δείτε ότι από τις αντίστοιχες γραμματοσειρές των Παραθυριών δεν υπάρχει διαφορά!
Πάντως θα αργήσω πολύ να περάσω στα Vista...