Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2007

Καλή φάση το Gizmo!

Τις τελευταίες μέρες, η εκτίμησή μου για το Gizmo έχει ανέβει κατακόρυφα.

Εκτός από ένα πραγματικά πολύ καλό SIP VoIP software (σε αντίθεση με το Skype που του λείπει το "SIP" κομμάτι), το Gizmo Project πλέον διαθέτει και μερικά πολύ ωραία πραγματάκια.

Το πιο σημαντικό είναι η συμβατότητα με GoogleTalk, Jabber, AIM, Yahoo και MSN. Πλέον, μέσω του Gizmo μπορείς να chatάρεις με χρήστες των προαναφερθέντων services αλλά και να πραγματοποιήσεις μια voice συνομιλία. Το δοκίμασα με δυο-τρεις αγαπητούς χρήστες gtalk και μπορώ να πω ότι το chat feature δουλεύει άψογα (δεν είναι και πολύ δύσκολο, θα μου πεις) ενώ το voice call δουλεύει ικανοποιητικά αλλά ο ήχος έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Ενδιαφέρουσα είναι η υλοποίηση, καθώς οι "απέναντι" βλέπουν δύο δικά μου accounts, ένα για το IM κομμάτι και ένα για το VoIP κομμάτι - χρησιμοποιείται διαφορετικό gateway για το καθένα, αρκετά λογικό.

Still, είναι μεγάλη υπόθεση το ότι από ένα IM μπορείς να μιλήσεις με οποιονδήποτε άλλον, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις στην λύση των 5-6 διαφορετικών εγκατεστημένων IM apps, ΚΑΙ να κάνεις τις VoIP κλήσεις σου.

Χαράς ευαγγέλιον και για τους κατόχους Nokia N80, N95, N65 και N800, καθώς υπάρχει Gizmo client και για αυτούς, ώστε να μπορέσουν να κάνουν VoIP κλήσεις με τις WiFi-enabled συσκευές τους.

Φυσικά, από την στιγμή που το Gizmo έχει πλήρες SIP support, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Gizmo account μας σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει SIP - όπως το routerάκι της Zyxel που κυκλοφορεί κάπου μέσα στο tsomp-όσπιτο. Πολύ με άρεσε η δυνατότητα χρήσης accounts άλλων υπηρεσιών (όπως που-χου του Altec i-Call) στον Gizmo client.

Τα ωραία του να είσαι συμβατός με τα πάντα - ναι Skype, εσένα κοιτάω.

Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, το Skype έχει τρία πολύ θετικά στοιχεία - video call, την απολύτως καλύτερη ποιότητα ήχου και ελληνικό interface. Το Gizmo όμως με κέρδισε και πλέον είναι up and running στο macbook μου συνεχώς.

ΥΓ: Να μην ξεχάσω ότι το Gizmo έχει δωρεάν voicemail, όχι σαν κάποιους άλλους - ναι, πάλι εσένα κοιτάω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: