Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2008

Σουηδική κινητή τηλεφωνία - πάλι

Πριν κάποιες μέρες, σας είπα ότι κάηκε η δεύτερη SIM της Tele2.

Έστειλα email στο support και μου απάντησαν με το εκπληκτικό "δώσε μας ένα νούμερο για να επικοινωνήσουμε". Τους είπα ότι το μοναδικό μου νούμερο είναι αυτό στην SIM που κάηκε και έκτοτε... σιγή ιχθύος.

Ξεκίνησα την έρευνα αγοράς στα σουηδικά καρτοκινητά κι έτσι είχα την ευκαιρία να δω λίγο καλύτερα το θέμα των χρεώσεων των σουηδικών εταιριών. Εντύπωση μου έκανε η 3 (ναι, αριθμός για όνομα εταιρίας), η οποία δείχνει πολύ "μέσα στα πράγματα".

Ακόμα και τα καρτοκινητά τους έχουν χρέωση 10 κορώνες ανά MB (1 ευρώ - σύγκρινε με τα 6 ευρώ/ΜΒ της Wind), ενώ ακολουθώντας την κλασική τακτική της τοπικής αγοράς, κάθε φορά που βάζεις κάρτα ανανέωσης, μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα μειωμένων τιμών για 30 μέρες. Στην περίπτωση του καρτοκινητού της 3, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει απεριόριστες κλήσεις και video-κλήσεις προς όλους τους συνδρομητές της εταιρίας - μοναδικό κόστος το τέλος κλήσης. 

Άλλη μαγκιά της 3: το Skypephone. Δεν έχω καταλάβει επακριβώς πως δουλεύει, αλλά σε γενικές γραμμές είναι συσκευή με ενσωματώμενο Skype client. Με κάθε κάρτα ανανέωσης, για 30 μέρες ο πελάτης έχει απεριόριστες κλήσεις και IM προς Skype.

Βέβαια, όταν πήγα σε κατάστημα να ρωτήσω, ο emo υπαλληλάκος με βεβαίωσε ότι σε non-3G κινητό δεν πρόκειται να έχω Internet over GPRS, καθώς η 3 το παίζει all-3G δίκτυο. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ισχύει αυτό...

Άλλο ωραίο που είδα: προγράμματα data για συνδρομητές συμβολαίου στην Tele2/Comviq. 4,5 ευρώ τον μήνα για 1 GB, 11 ευρώ τον μήνα για απεριόριστη κίνηση. Τζάμπα, μίστερ.

Επόμενο χτύπημα: μεταφορά αριθμού. Δεν ξέρω κατά πόσο έχει προχωρήσει η υπόθεση αυτή στην Ελλάδα, εδώ όμως το ξεφτίλισαν το θέμα - παραείναι εύκολο! Πας π.χ. στο online store της Telenor για να παραγγείλεις μια SIM καρτοκινητού, δωρεάν κιόλας! 

"Θέλεις, κύριος, να μεταφέρεις το νούμερο σου σε εμάς;" 

Νααααιιιι απαντάει ο χρήστης, βάζει το νούμερο του σε ένα πεδίο στην φόρμα, του έρχεται ένας κωδικός με SMS στο κινητό και τον βάζει στο από κάτω πεδίο (ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι δικό του το νούμερο) και μετά.... διαλέγει ημερομηνία μεταφοράς. Αύριο! Μεθαύριο! Όποτε γουστάρεις! 

Ουγκ.

Φυσικά και δοκίμασα να μεταφέρω το παλιό μου νούμερο στην  Telenor, αλλά με καμμένη SIM δεν μπορώ να παραλάβω τον κωδικό επιβεβαίωσης :(

Εν τέλει, λόγω βολικών χρεώσεων, κατέληξα πάαααλι στην Tele2/Comviq - τις είχαν μοιράσει δωρεάν σε όλους τους καινούριους μεταπτυχιακούς, οπότε όλοι όσοι γνωρίζω έχουν τέτοια SIM = δωρεάν κλήσεις σε όλους τους γνωστούς. Αν κάνεις την αγορά online, η SIM κάρτα είναι δωρεάν.

Πήρα δύο να βρίσκονται - καίγονται εύκολα οι μπάσταρδες ;)



Δεν υπάρχουν σχόλια: