Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2008

Foneros++


Datacenter :)
Originally uploaded by d.tsomp
Μετά από έναν μήνα αναμονής (κατά τα άλλα ήταν Express το πακέτο) έφτασε το routerάκι της FON, γνωστό και ως το FONάκι.

Στην φωτογραφία του μικρού μου datacenter (με το παπάκι σε ρόλο sysadm) το FONάκι εμφανίζεται επάνω δεξιά - είναι εκείνο το άσπρο πραγματάκι που καβαλάει το Linksys μου.

Το FONάκι είναι πραγματικά μικρό και έχει το ίδιο μέγεθος με το τροφοδοτικό του Macbook. Μιας και είναι το μικρότερο από τα δύο διαθέσιμα μοντέλα της FON, έχει μόνο μια πόρτα ethernet για να το συνδέσεις στο internet.

Η απαιτούμενη διαδικασία του registration του router στα κατάστιχα της FON είναι απλή, αλλά καθυστερεί χωρίς λόγο.

Προσοχή! Αλλάξτε το default admin password! Ξεφτίλα παιδιά, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στον Quick Start Guide. Α και μιας και το έφερε η κουβέντα, που είναι το manual οέο; Για κάποιο λόγο δεν το βρήκα στο CD, είδα μόνο ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο του QuickStart Guide. Όχι ότι έχει κάτι δύσκολο που δεν μπορείς να χειριστείς, αλλά όσο να'ναι... :-/

Μ'αρέσει που ουσιαστικά λειτουργεί ως δύο access points: ένα (SSID: FON_AP) για τους περαστικούς χρήστες, οι οποίοι φυσικά πρέπει να κάνουν login με το το FON account τους για να μπουν και ένα κλειδωμένο με WPA-TKIP (SSID: MyPlace) για προσωπική χρήση.

Από ρυθμίσεις δεν έχει πολλά-πολλά, ότι πρέπει για απλούς χρήστες - οι πιο περίεργοι μάλλον θα χρειαστεί να ψαχτούν με κάτι hacks, από τα πολλά που κυκλοφορούν (το firmware, όπως φαίνεται και από κάποια μενού, βασίζεται σε OpenWRT).

Στις επόμενες μέρες που θα κάνω καμιά μέτρηση να δούμε πως τα πάει και από ταχύτητες, θα επανέλθω.

UPDATE:

17 Mbit/s βγάζει το FONάκι, στον μέσο όρο των 802.11g routers.

1 σχόλιο:

Fantus The Firedragon είπε...

δεν ξέρω κατα πόσο το καβάλημα του router σου με το fon είναι πολύ καλή ιδέα. Φαίνεται αρκετά καυτό και μόνο του! :p