Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2008

Η Microsoft τα ανοίγει...

...τα APIs.

( σα δεν ντρέπεστε, ένας Θεός ξέρει τι βρώμικο σκεφτήκατε πάλι)


Μεταξύ αυτών, τρία πράγματα θεωρώ πολύ μεγάλης σημασίας: Exchange Server, Office formats και Windows Networking (κοινώς, Samba), τους τρεις μεγαλύτερους λόγους που χρησιμοποιούνται MS products σε εταιρικά περιβάλλοντα.

Για να δούμε, πόσο καιρό θα κάνει άραγε η open-source κοινότητα για να αφομοιώσει τα APIs και να προσφέρει π.χ. Thunderbird έτοιμο για Exchange Server...

Πειράζει που το θεωρώ σημαντικότερη κίνηση από το λανσάρισμα των Vista;

4 σχόλια:

Γιώργος Κασσελάκης είπε...

Ειδικά τα 2 πρώτα που αναφέρεις είναι ήδη τακμηριωμένα σε δημόσια θέα και σε _εξευτελιστική_ λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη υποστήριξη exchange από μεγάλους κατασκευαστές, ειδικά όταν το exchange καθώς και τα office binaries δεν έχουν αλλάξει από το 98 και 97 αντίστοιχα.

Το windows file sharing δόθηκε επίσης προ 3μήνου royalty free με covenant not to sue. Αναμένεται και στο τέλος του έτους το windows messenger protocol, έτσι για να σκάσουν οι τύποι των pidgin/adium να λένε οτι αλλάζει και για αυτό το λόγο σπάνε οι εφαρμογές τους, ενώ είναι _ίδιο και αμετάβλητο_ από το 2001.

Ούτως η άλλως δε θα τολμούσαν να μηνύσουν αφιλοκερδή projects. Ήδη η Microsoft είναι ο υπ' αριθμόν #1 στόχος FUD εκεί έξω, εάν το έκαναν θα τους έχωναν κάτω από το χώμα.

Συνολικά η νέα ανακοίνωση δεν προσφέρει τίποτα νέο, απλώς συνοψίζει τι έχει γίνει και τι είναι ήδη προγραμματισμένο να γίνει στο εγγύτερο μέλλον.

dtsomp είπε...

Τα Office formats άκουσα πριν λίγο καιρό ότι θα ανοίξουν, και μόλις για την προηγούμενη βδομάδα διάβασα για το Samba, αλλά το Exchange μου κάνει εντύπωση, είχα την εντύπωση ότι ήθελε licensing κλπ.

Δεν ξέρω αν άλλαζε το Messenger protocol ή οι servers της MS έκαναν filtering των clients, αλλά καθόμασταν σαν μαλάκες κάτι πρωινά να ψάχνουμε patches γιατί μόλις άνοιγες το MSN module στο Gaim και μιλούσε με τον server, κράσαρε η εφαρμογή. Και δεν το έχει κάνει μόνο μία φορά η MS αυτό το πράγμα. Απαράδεκτες τακτικές.

Γιώργος Κασσελάκης είπε...

Για τα biff του office μπορώ να παραπέμψω στο πως το staroffice ανέκαθεν άνοιγε αρχεία office. Υπάρχουν μέχρι και βιβλία που περιγράφουν τη δομή του και δίνουν how-to για να τα διαβάσουν.

Η IBM χωρίς κανενός είδους Licencing πάντα παρείχε πρόσβαση και σε αρχεία office και σε μεικτά περιβάλλοντα exchange με τα notes/domino και την τελευταία 5ετία τα websphere office. Αντίστοιχα το iWork ανοίγει και διαβάζει σχετικά αρχεία, αλλά ακόμη και το ταπεινό Abiword.

Η ανακοίνωση και συμφωνάι ανοικτότητας απλώς συνοψίζει πράγματα που όπως είπα έχουν ήδη γίνει, αλλά κανείς μα κανείς δεν αναγνώριζε στην Microsoft.

Τώρα για το Gaim ειδικά. Έχω να καταθέσω το προφανές: ότι λάθος και να στέλνει το πρωτόκολο δεν δικαιολογεί το κρασάρισμα της εφαρμογής. Στη χειρότερη τη λανθασμένη συμπεριφορά στην αποστολή ή ερμηνεία μηνυμάτων. Εκτός πια και αν ο messenger server προσπαθεί ενεργά να επιτεθεί στο μηχάνημά σου.

Για να δεις οτι όντως είναι _ίδιο_ το πρωτόκολο, βρες ένα δισκάκι με XP χωρίς SP κανενός είδους, με τον Windows Messenger (δλδ msn 5) και ξεκίνα κλήση σε έναν με τον τελευταίο live messenger. Θα δουλέψει, γιατί απλά το πρωτόκολο είναι ίδιο.
Το μόνο που έχει εξελιχθεί είναι η κλήση με βίντεο που απλώς αλλάζει codecs. Το handshake παραμένει επίσης ίδιο.

Dionisis είπε...

Συμφωνώ στο 100% πως είναι καταπλητικά τα νέα! Επιτέλους δε θα υπάρχει κανένας λόγος να μη χρησιμοποιεί κάποιος το OpenOffice αντί για ένα κλεμμένο Office!
Γιώργο, μπορεί όπως λες όλα αυτά τα projects και όλες αυτές οι εταιρίες να χρησιμοποιούν protocols και να διαβάζουν τα αρχεία, όμως όλα αυτά είχαν γίνει με reverse engineering. Μπορεί να υποστηρίζονταν, όμως πχ στα αρχεία Office δε μπορούσαν τα διάφορα προγράμματα να διαβάζουν τα πάντα, και πάντα υπήρχαν μικροδιαφορές. Τώρα πια είναι θέμα χρόνου τα πάντα να δουλεύουν τέλεια. Επιτέλους :)