Παρασκευή, Αυγούστου 15, 2008

No smoking

Μ'αρέσουν τα Starbucks για έναν πολύ απλό λόγο: απαγορεύεται το κάπνισμα εντός. Και απ'ότι βλέπω, σε πολλούς άλλος αρέσει αυτό, ακόμα και σε ορισμένους καπνιστές. Είναι υπέροχο το σοκ της πρώτης εισόδου σε καφετέρια που είναι γεμάτη κόσμο αλλά έχει πεντακάθαρη ατμόσφαιρα.

Το επερχόμενο μέτρο που θα αρχίσει να ισχύει από 2010... πολύ χλωμό να εφαρμοστεί πραγματικά. Από τώρα άρχισαν οι καπνιστές να διαμαρτύρονται για καταπάτηση δικαιωμάτων και ρατσισμό, κάτι που το βρίσκω γελοίο. Περνάει λίγο στο ντούκου όμως το γεγονός ότι ο διαχωρισμός μαγαζιών σε smoking και non-smoking areas, όπως έχει τώρα, είναι κατάφορη κοροϊδία στο πρόσωπο του μη καπνιστή: τα τραπέζια μη-καπνιστών απλά δεν έχουν τασάκι, κάτι που προφανώς δημιουργεί καπνοαπωθητικό πεδίο και καθαρίζει τον αέρα, παρά το γεγονός ότι όλα τα διπλανά τραπέζια δουλεύουν σε ρυθμούς φουγάρου. Και φυσικά, κανένα μαγαζί μέχρι τώρα δεν έχει εξαερισμό της προκοπής. Instant τεκές.

Αν μας ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα δικαιώματα των καπνιστών, θα έπρεπε να τροποποιηθεί το ισχύον μέτρο και να μπουν διαχωριστικά χώρου (τοίχοι δηλαδή, όχι πέργολες) ανάμεσα στις δύο "πλευρές". Διαφορετικά δωμάτια. Τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία.

Βέβαια, φταίμε και οι μη καπνιστές που τόσο καιρό ανεχόμαστε καταστάσεις. Αν τόσα χρόνια οι μη καπνιστές έδειχναν την προτίμηση τους σε μαγαζιά με καλύτερες συνθήκες (γιατί μαγαζιά μη καπνιστών δεν υπήρχαν), οι καταστηματάρχες θα είχαν ένα οικονομικό όφελος να λάβουν μέτρα. Ζήτηση και προσφορά, απλά πράγματα.

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε οι μη καπνιστές είναι να πληροφορούμε τον ιδιοκτήτη π.χ. μιας καφετέριας ότι εφόσον δεν μείναμε ευχαριστημένοι από την ατμόσφαιρα του μαγαζιού ότι δεν θα ξανάρθουμε, αλλά και το αντίθετο (δηλάδη καθαρός χώρος = ξανάρχομαι). Μαζική πίεση κλπ.

Ή μπορούμε απλά να ακούμε την γκρίνια των καπνιστών και τις φαμφαρώδεις δηλώσεις του τύπου "θα καπνίσω όπου γουστάρω" και να περιμένουμε το 2010 για να μπορείς να απαντήσεις με ανάλογου επιπέδου αδιαλλαξία "απαγορεύεται παντού, πάρε ένα σετ @@" και να χαλάσουμε τζάμπα τις καρδιές μας.

.
.
.
Αλήθεια... γιατί ανεχόμαστε τον βρωμερό καπνό των δίπλα αλλά μας πειράζει το κλάσιμο; Αν μη τι άλλο, είναι μη καρκινογόνο :D

2 σχόλια:

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Δεν θα μπορούσα να εκφράσω τις σκέψεις μου καλύτερα! Εύγε. Και εγώ είμαι ένας από τους πολλούς που αναγκάζομαι να πηγαίνω στο StarBucks για να μη μυρίζω σαν τασάκι μετά. Επίσης έχω κόψει σχεδόν όλες μου τις βραδυνές εξόδους σε μπαρ και κλαμπ για τον συγκεκριμένο λόγο. Εδώ στην Ελλάδα, μερικοί έχουν πιο ίση μεταχείριση από κάποιους άλλους, αλλά είπαμε: όλα ξεκινάνε από την παιδεία και το τσιγάρο είναι στην Ελλάδα, lifestyle -ακόμα.

Karios είπε...

Να τολμήσω να αυτοδιαφημιστω λίγο γιατί βαριέμαι να τα ξαναγράφω; Τα έχω πει εδώ:
http://www.karios.gr/blog/2008/05/29/%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1/