Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2008

Vistοσυζήτηση

Τα Vista -λένε- έχουν 15% της αγοράς.

Not bad. Σίγουρα δεν είναι αυτό που είχε στόχο ο Ballmer, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα, αλλά και πάλι, κακά τα ψέμματα, είναι δύο φορές το market share του MacOSX.

Eγώ απλά θέλω να σημειώσω δύο πράγματα που παρατήρησα.

  • Η συντριπτική πλειοψηφία χρηστών Vista που γνωρίζω προσωπικά, κατέληξαν στα Vista γιατί πολύ απλά ήταν προεγκατεστημένα στο καινούριο laptop που αγόρασαν. Το αμέσως επόμενο μεγάλο γκρουπ χρηστών Vista που ξέρω, τσίμπησαν τα Vista από το MSDNA (ή όπως το λένε), το promotional πρόγραμμα της Microsoft που δίνει δωρεάν software σε φοιτητές. Το τρίτο γκρουπ (μόλις τρίτο!) είναι οι γνωστοί-άγνωστοι "κλειδαράδες" (key generators, cracking tools κλπ), οι οποίοι είναι και η ομάδα χρηστών που είχε τις περισσότερες διαρροές - δηλαδή πολλοί το μετάνιωσαν και γύρισαν στα XP, συνήθως γιατί δεν πηγαίνουν τόσο γρήγορα τα παιχνίδια. Δεν ξέρω ούτε έναν ακόμα που να αγόρασε αυθεντικά Vista λιανικής. Όχι ότι δεν υπάρχει τέτοιος κόσμος, απλά δεν ξέρω κανέναν προσωπικά.
  • Έχω την εντύπωση ότι οι επιχειρήσεις (ο μεγαλύτερος "σταθερός" πελάτης της MS) δεν είναι έτοιμες ακόμα για Vista. Ενδείξεις; Η Ericsson Σουηδίας μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε Windows 2000 στα εταιρικά της laptop, διότι "ξέρουμε να το ασφαλίζουμε καλύτερα" - αργότερα έκαναν την αναβάθμιση σε Vista θέμα επιλογής του κάθε εργαζομένου. Έμαθα ότι ο πρώην εργοδότης μου στην Ελλάδα (ανάπτυξη ERP και μηχανογράφηση σε αλυσίδες καταστημάτων) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μεταβεί σε Vista καθώς το ERP τους δεν δουλεύει σε αυτά (blame the IDE) - αλλά και οι πελάτες του αρνούνται να ξαναπληρώσουν άδειες χρήσης. Αμέτρητες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πάνε σε Vista γιατί πολύ απλά πρέπει να αναβαθμίσουν το hardware τους, μεγάλο μέρος του software τους και να ξοδέψουν τα νιάτα των sysadmins και του IT department - και δεν είναι καιροί για έξοδα...
  • Πολλοί από αυτούς που χρησιμοποιούν Vista ανήκουν στην κατηγορία των χρηστών που "δεν έχουν τίποτα να χάσουν". Εξηγώ: είναι οι άνθρωποι που έκαναν την μετάβαση από XP σε Vista εύκολα διότι πολύ απλά η χρήση που κάνουν είναι λίγο-πολύ OS-agnostic και θα μπορούσαν να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα (browsing, email, movie watching, music listening, word processing). Εδώ οφείλεται και η αύξηση του market share της Apple. Οι ελάχιστα πιο υποψιασμένοι πρώην χρήστες XP, αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανάγκη αγοράς νέου laptop/desktop, και με "λίγη" ενημέρωση/προσηλυτισμό από την μεγαλύτερη μηχανή marketing στον κόσμο (mac bitches), συνειδητοποίησαν ότι "μπορώ να κάνω τα ίδια πράγματα και αλλού". Πολύ απλά, οι πιο συνηθισμένοι στο Windows interface προχώρησαν σε Vista, όσοι έκαναν "κακές παρέες" προχώρησαν σε MacOSX και οι πιο θαρραλέοι και περιέργοι πήγαν σε Ubuntu.

Δεν αμφιβάλλω ότι το ποσοστό των Vista θα ανέβει αργά αλλά σταθερά, όμως τα Windows 7 φαίνονται πολύ πιο "λαχταριστά" και φαντάζομαι ότι όταν κυκλοφορήσουν, τα Vista θα σταματήσουν "μαχαίρι" να αυξάνουν το ποσοστό τους, θα φτάσουν στο peak τους.

6 σχόλια:

georgeadams είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Ούτε στη δική μου εργασία δεν σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε τους χρήστες σε Vista γιατί για να το κάνουμε, θα πρέπει περίπου 100+ PC να πεταχθούν και να αντικατασταθούν με νέα ενώ σε άλλα 100 PC θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τη μνήμη.

Αλλά απ' ότι φαίνεται και η ίδια η Microsoft έχει ρίξει πλέον την πετσέτα.

Προχωρόντας τόσο δυναμικά στην ανάπτυξη και διαφήμιση των Windows 7, είναι σαν να παραδέχεται και η ίδια πως τα Vista είναι τελειωμένα.

Αν και εδώ που τα λέμε, το όλο concept των Windows 7 πρέπει να ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια αποστασιοποίησης από την κακή δημοσιότητα της λέξης Vista.

Τα Windows 7 θα μπορούσαν κάλιστα να ονομαστούν Windows Vista SP3, αν σκεφτούμε πως το internal version number τους είναι 6.1 (αυτό των Vista είναι 6.0).

Michalis είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάλυση του ποιοι χρησιμοποιούν Vista. Εγώ ανήκω στην κατηγορία αυτών που τα βρήκαν προεγκατεστημένα στο καινούργιο μου laptop, αλλά και δεν κάνουν χρήσεις πέρα από Office, μουσική-ταινίες και ίντερνετ.

Πάντως, όπως το καταλαβαίνω εγώ, παρόλο που ένας φίλος μου που γράφει το Παλιό PC είναι φανατικός προπαγανδιστής των Linux γενικά, πέρα από το τι μπορείς να κάνει και πόσο εύκολα με MacOS και Linux, το πιο απαράδεκτο από όλα είναι που σε αναγκάζει η Microsoft να αγοράζεις κάθε λίγο και λιγάκι καινούργιο υπολογιστή, χωρίς για μένα τον απλό χρήστη να υπάρχει καμιά φοβερή διαφορά σε αυτό που κάνει το λειτουργικό. Από όλες τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις που είδα για τα Windows 7 δεν κατάλαβα να έχουν και μεγάλη διαφορά από τα Vista, πέρα από το όνομα. Και τώρα θα χρειαστεί να αγοράσουμε τα νέα Windows ενώ το Μάη αγόρασα αναγκαστικά το λειτουργικό μαζί με τον υπολογιστή;

dtsomp είπε...

@georgeadams εντωμεταξύ, διαβάζω για διάφορα θαυμαστά που θα κάνουν τα Windows 7 (με πρώτο και καλύτερο τις χαμηλότερες απαιτήσεις) και λέω, μπράβο, ανανέωση εκ βαθέων. Μετά όμως... βλέπω αυτό το 6.1... και κάπου αγχώνομαι... :D

@michalis δεν νομίζω ότι θα χρειαστείς άμεσα να αλλάξεις σε Windows 7. Κατά πάσα πιθανότητα, θα την βγάλεις μια χαρά και με τα Vista για αρκετό καιρό. Αυτή όμως η "αναγκαστική" αγορά του λειτουργικού μαζί με τον υπολογιστή έχει αρχίσει να γίνεται όντως πολύ εκνευριστική.

dimis είπε...

και οι πιο θαρραλέοι και περιέργοι πήγαν σε Ubuntu.

Οντως, και ειναι πολλοι αυτοι! Αν δεν ειχα την αναγκη του iTunes για να "φροντιζω" το ipod και το iphone, το dual-boot (Ubuntu-ΧΡ) δεν θα υπηρχε...

Fantus The Firedragon είπε...

οι εταιρείες και οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν win2000 τι ακριβώς θα κάνουν όταν σε ούτε δυο χρόνια η Microsoft θα σταματήσει το support τους;

dtsomp είπε...

@fantus τίποτα! Ειδικά στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις έχουν παράδοση στην χρήση απαρχαιώμενου hardware/software. Δεν είναι μακριά οι μέρες που η εφορία έτρεχε το TAXIS σε Windows 3.11. Αν δεν φτάσει το σκατό στην κάλτσα (με το μπαρδόν), δεν υπάρχει λόγος αναβάθμισης...