Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Palm Pre/WebOS

Μπράβο ρε Palm! Άργησες, είμασταν έτοιμοι να σε θάψουμε αλλά το WebOS και το Palm Pre είναι φρέσκα και εντυπωσιακά. Και πάλι μπράβο!

Η Palm, αφού εξέτασε τον ανταγωνισμό αναλυτικά (ΠΟΛΥ αναλυτικά, δύο+ χρόνια άργησε), πήρε θετικά στοιχεία από δω κι από κει, έβαλε τα δικά της στοιχεία και παρουσίασε το Palm WebOS, το νέο λειτουργικό σύστημα για τα smartphones της.

[Palm Pre + WebOS video tours]

Μ' αρέσει πολύ - χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες καλές/επιτυχημένες ιδέες αλλά προσθέτει και φρέσκα στοιχεία. Οι pop-up ειδοποιήσεις εμφανίζονται unobtrusively στο κάτω μέρος της οθόνης χωρίς να ενοχλούν την εφαρμογή που δουλεύει στο προσκήνιο (οι οποίες ειδοποιήσεις μπορεί να είναι τα πάντα - alarms, SMS, email, IM, εισερχόμενη κλήση, calendar event κλπ). Η εφαρμογή και τα browser tabs αναπαρίστανται από την έννοια της card - όταν τελειώσεις μαζί της κάνεις ένα flick προς τα πάνω και την πετάς. Κατάργηση και εδώ του stylus, μόνο finger input στην οθόνη, η οποία και υποστηρίζει multi-touch, αλλά και slide-out QWERTY keyboard. Οι συζητήσεις με τους φίλους σας εμφανίζονται με μορφή IM chat, και μάλιστα ενιαία για κάθε άτομο, ανεξάρτητα αν μιλάτε μέσω IM ή SMS. Ο κενός χώρος κάτω από την οθόνη χρησιμοποιείται ως gesture area.

Οι εφαρμογές είναι ουσιαστικά CSS, HTML και javascript, κάτι που θα κάνει πολύ εύκολη την ανάπτυξη τους αλλά μάλλον δεν πρόκειται να βοηθήσει στην εμφάνιση πιο ...hardcore εφαρμογών (βλέπε gaming α λα iPhone). Εδώ τα αισθήματα μου είναι ανάμικτα και είμαι πολύ περίεργος να δω κατά πόσο δουλεύει το όλο σύστημα.

Και εφόσον μιλάμε για Palm, τα PIM functions είναι σίγουρο ότι θα κόβουν κώλους (με το μπαρδόν κιόλας).

Το smartphone αυτό καθεαυτό ακολουθεί στην ίδια λογική: κρατάμε τα καλά, βελτιώνουμε τις λεπτομέρειες. 3,1" multi-touch screen στα 320x480, slide-out full QWERTY keyboard, GPS, WiFi, Bluetooth 2.1 + EDR + A2DP, 8GB storage + slot για κάρτα μνήμης (MiniSD αν θυμάμαι καλά), 3MP camera με LED flash και auto-focus.

Αν δεν ήμουν ευτυχής χρήστης iPhone, αυτό θα ήταν το επόμενο κινητό μου (όταν με το καλό βγει η GSM έκδοση).

Πάρτε και το κείμενο του Dan Lyons (aka Fake Steve) για το Newsweek.

ΥΓ: πειράζει που τώρα τα Windows Mobile είναι το πιο άσχημο mobile λειτουργικό; Όχι, δεν πειράζει! :P

Δεν υπάρχουν σχόλια: