Τετάρτη, Ιανουαρίου 07, 2009

Philnote

Τα σχόλια που διάβασα για την παρουσίαση του Phil Schiller* στο Macworld '09 [δες το εδώ] κυμαίνονταν γύρω από την έννοια του snorfest. Βαρεμάρα, ελάχιστα νέα features, σχεδόν καθόλου νέο hardware, ούτε έσκασε μύτη ο dear Leader.

Πειράζει να διαφωνήσω;

Έχω την εντύπωση ότι η Apple κάνει "στροφή στην πχιότητα" και προσπαθεί να διορθώσει εκείνες τις λεπτομέρειες που όλοι κατά βάθος θέλουν αλλά "προτιμούν" να δούνε iPhone Nano Pro Plus στην παρουσίαση. Γενικά, το 2009 μάλλον θα είναι η χρονιά του optimization παρά των νέων features για την Apple - αυτό τουλάχιστον δείχνουν και οι αναφορές για το Snow Leopard (π.χ. μείωση footprint κατά 60-70%!)

Το πακέτο του iLife '09 δέχτηκe το μεγαλύτερο μέρος των ανανεώσεων. Το iPhoto έχει πλέον Face Detection & Tagging στις φωτογραφίες, καθώς και geotagging - βοηθώντας στην αυτόματη ταξινόμηση φωτογραφιών ανά πρόσωπο ή τοποθεσία - πάρα πολύ καλό και βολικό. Το κουμπάκι για Flickr upload έπρεπε να προστεθεί εδώ και χρόνια, ενώ για το Facebook upload... meh... προσωπικά αποφεύγω να ανεβάζω φωτογραφίες στο FB αλλά πολλοί θα το λατρέψουν. Μικρές λεπτομέρειες που ίσως δεν δικαιολογούν keynotes και φανφάρα αλλά όλοι θα χρησιμοποιήσουν.

Το iMovie φαίνεται να δέχτηκε σημαντικό refresh κι αυτό. Πάλι καλά γιατί το iMovie '08 είχε φάει χοντρό βρίσιμο. Πολλές επιλογές για εύκολο και λεπτομερές editing, ενώ το image stabilization για τα κουνημένα video μάλλον έχει κλέψει την παράσταση και ξέρω ήδη άτομα που το λιγουρεύονται.

[ Video guides για iMovie και iPhoto ]

Το Garageband χρησιμοποιήθηκε σαν πάτημα για να εξερευνήσει η Apple μια αγορά που ελαφρώς φυτοζωεί: video tutorials για το πως να παίζεις κάποια τραγούδια. Απευθύνεται φυσικά σε μουσικούς (ερασιτέχνες και αρχάριους κυρίως) και σου επιτρέπει να αγοράσεις videos γνωστών μουσικών (π.χ. Sting, Norah Jones) οι οποίοι σου δείχνουν πως να παίξεις ένα τραγούδι που έχουν γράψει (το πρώτο video του Sting είναι για το Roxanne). Το Garageband περιέχει 9 τέτοια videos για κιθάρα και άλλα 9 για πιάνο, ενώ σαν εφαρμογή το Garageband θα δουλέψει και σαν front-end για το online store που θα πουλάει αυτά τα videos. Ως λάτρης της κιθάρας, μπορώ να πω ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ καλύτερη λύση από το να ψάχνεις στο internet για ταμπλατούρες από άλλους ερασιτέχνες μουσικούς που έχουν βγάλει το τραγούδι μόνοι τους με το αυτί, με διαφόρων επιπέδων ακρίβεια και ορθότητα... Άσε που μάλλον ήταν ο καταλληλότερος καιρός, τώρα που το Guitar Hero το έχουν παίξει όλοι. Προβλέπω αύξηση στις πωλήσεις μουσικών οργάνων :)

Χε... το iWork δέχθηκε κι αυτό μερικές ανανεώσεις (χασμουρητό), αλλά η σημαντικότερη είναι η πλατφόρμα iWork.com για online document sharing. Ουσιαστικά είναι η δυνατότητα sharing εγγράφων μας σε φίλους και συναδέλφους που έχει το Google Docs, αλλά σε Apple έκδοση. Καλή η σκέψη, αλλά δεν βλέπω να περπατάει ιδιαίτερα η όλη φάση, καθώς, αν κατάλαβα καλά, έχει αρκετά λιγότερα features από το Google Docs - στο iWork.com οι συνάδελφοι μπορούν να προτείνουν αλλαγές βάζοντας Stick-it Notes επάνω στο έγγραφο αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές. Όταν θα βγει από beta θα είναι συνδρομητική υπηρεσία, το οποίο δεν βοηθάει στην κόντρα με GDocs. Τουλάχιστον φαίνεται ότι θα υπάρχει κάποιο επίπεδο συνεργασίας με GDocs αλλά θα το δούμε στην πορεία αυτό...

DRM-free μουσική στο iTunes Store. Αναμενόμενο - το Amazon.com πουλάει DRM-free εδώ και καιρό και έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Μπορεί να μην είναι απτό hardware που να ενθουσιάσει τους gadgeteers αλλά όταν το μεγαλύτερο online κατάστημα μουσικής ξηλώνει το DRM, αναμένονται αλλαγές στην δισκογραφική μπίζνα.

Ε, για το 17άρι Macbook Pro, αυτό κι αν ήταν αναμενόμενο. Ήταν το μόνο laptop που δεν είχε γυρίσει σε unibody enclosure και τελικά ο λόγος ήταν η ανασχεδιασμένη μπαταρία. Μ'αρέσει η λογική της: ναι μεν non-removable, αλλά τεράστιας χωρητικότητας και με διάρκεια ζωής 1000 φορτίσεων και αυτονομία 8 ωρών (oh yes). Οι 1000 φορτίσεις δεν είναι καθόλου λίγες. Στο άσπρο macbook μου πρώτης γενιάς (Core Duo), η μπαταρία δεν έχει βγει ποτέ από το laptop και στα 2.5 χρόνια που το έχω, έχω φτάσει τα 489 battery cycles. Σημειωτέον, η Apple δίνει διάρκεια ζωής 300 cycles για αυτές τις μπαταρίες (χε... για αυτό τώρα έχω 15-20 λεπτά αυτονομίας) και μπορώ να πω ότι όντως κάπου μετά τις 300 φορτίσεις άρχισε η πτώση της μπαταρίας. Με αυτά τα νούμερα, η μπαταρία του νέου Macbook Pro 17" θα πρέπει να αντέξει για περίπου ....5 χρόνια. Bring it on! Βάλτε την νέα μπαταρία παντού!

All in all, χαμηλών τόνων αλλά θετική παρουσίαση.

*: Schiller και ουχί Schindler όπως έγραφαν κάποιοι. Vice President είναι ο άνθρωπος, δεν φυγαδεύει αιχμαλώτους πολέμου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ... Μια χαρά ήταν το keynote... Δώσε software στον λαό...!!!! Το προτιμώ από το hardware, που θα αλλάζει συνέχεια τρεις και λίγο και δεν θα μπορούμε να ακολουθούμε... Ενώ το software είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά και αλλάζει πολύ περισσότερο τον τρόπο χρήσης του computer μας, από ένα νέο τουμπανιασμένο μηχάνημα.

Αυτό που με στεναχώρησε είναι, όπως φαίνεται, ο οριστικός θάνατος του mac mini... Εκτός κι αν η Apple μας επιφυλάσσει κάποια έκπληξη...

Θα ήθελα και μια γεύση από Snow Leopard βέβαια...

Δεν πειράζει όμως... Προς το παρόν... Need iLife 09!!!! :-)

dtsomp είπε...

Δάγκωσε την γλώσσα σου ανθρωπέ μου! Το mac mini ζει! Δεν ακούω τίποτα!

[χέρια στα αυτιά] ΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΑΛΑ

:D

Πέρα από την πλάκα, κι εγώ στεναχωρήθηκα, αλλά τα rumours παρά ηταν συγκεκριμένα. Νομίζω ότι μέχρι το Πάσχα και σε άσχετη στιγμή, το "πιτσιρίκι" θα σκάσει μύτη ανανεωμένο.

Tolisbak είπε...

Μακάρι το επόμενο mac mini να έχει βίδες!