Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2009

Καύσωνας

Ρε ποιος θα το πίστευε ότι θα μας χτυπούσε καύσωνας στην Στοκχόλμη... Τις τελευταίες μέρες έχω ρίξει ιδρώτα με την σέσουλα. Η θερμοκρασία πιάνει σταθερά 25-27 βαθμούς, το οποίο φυσικά και δεν ακούγεται τρομερό, αλλά για μια χώρα όπου δεν υπάρχουν καν οι έννοιες κλιματιστικό και ανεμιστήρας (όπως δεν υπάρχουν καλοριφέρ στην Κρήτη :D) και που οι ακτίνες του ήλιου δεν φιλτράρονται από το νέφος και την ρύπανση, ο ήλιος σε βαράει κατακούτελα. Κουτόφραγκοι Σουηδοί, θέλατε καθαρή ατμόσφαιρα... φάτε τα τώρα!

Πραγματικά, μου φαίνεται ότι πήρα χρώμα, είμαι σίγουρος ότι μια-δυο από τις τελευταίες μέρες ήμουν στα όρια της ηλίασης και οι ξεναγήσεις που κάναμε για τους μουσαφιραίους μας (η απόβαση των muzungus) σήμαιναν πολλές ώρες περπάτημα κάτω από τον ήλιο.

Ο οποίος ήλιος, σημειωτέον, αυτή την εποχή είναι στα φόρτε του - βραδιάζει μετά τις 11μμ και στις 3.30πμ έχει ξημερώσει. Το σπίτι βράζει από νωρίς τις τελευταίες 8-9 μέρες. Δεν ξέρω τι φταίει, αν φταίει η πιο καθαρή ατμόσφαιρα που δεν έχει νέφος να δουλέψει ως φίλτρο ή αν η γωνία με την οποία πέφτει η ακτινοβολία είναι διαφορετική λόγω μεγαλύτερου γεωγραφικού ύψους ή αν οι Σουηδοί έχουν special ήλιο, αλλά ο ήλιος βαράει στο κεφάλι αλύπητα.

Και αυτό που ενίσχυσε το ...impact της ζέστης είναι ότι πριν 10 μέρες έβρεχε τα άντερα του και παιδευόταν να περάσει τους 12 βαθμούς. Είπαμε στους μουσαφίρηδες να φέρουν και κανά μπουφανάκι για να μην κρυώσουν και ο καιρός τους έλιωσε στην ζέστη.

Rant over, πίσω στον βραστήρα μου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά από αυτό εγώ σταματάω τα παράπονα για τις καιρικές συνθήκες :)

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς και κοιμάσαι όταν ο ήλιος ανατέλλει στις 3 πμ και δύει στις 11 μμ...;