Σύμφωνοι. Κι εγώ μαζί τους.
Αυτό που (εσκεμμένα;) αγνοούν πολλοί για την Θεωρία της Εξέλιξης είναι ο ίδιος ο ορισμός της λέξεως θεωρία. Αντιγράφω από το Βικιλεξικό:
ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιδεών και προτάσεων που συνιστά μια ιδιαίτερη προσέγγιση ενός φιλοσοφικού, επιστημονικού, πολιτικού, οικονομικού ή άλλου ζητήματος
- η θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα
(φυσικές επιστήμες) ένα συνεκτικό σύνολο αξιωμάτων που αποπειράται να εξηγήσει ένα σύνολο φαινομένων
- η θεωρία της σχετικότητας
μια υπόθεση που αποπειράται να δώσει εξήγηση σε ένα πρόβλημα η νοητική επεξεργασία ενός ζητήματος σε αντίθεση με την πράξη (στο σχολείο) οι γενικές αρχές μιας επιστήμης ή μαθήματος που διδάσκονται ώστε ο σπουδαστής να μπορεί να επιλύσει αντίστοιχες ασκήσεις ή να είναι έτοιμος για το μάθημα που διδάσκεται στο εργαστήριο
Οι περισσότεροι κάνουν το "λάθος" να χρησιμοποιούν την θεωρία ως συνώνυμο του "υπόθεση". Σε γενικές γραμμές, η θεωρία είναι μια εξήγηση φαινομένου/κατάστασης ενώ η υπόθεση είναι μια θεωρία που ακόμα δεν έχει ερευνηθεί, αποδειχτεί ή απορριφθεί, δηλαδή μια μαντεψιά.
Η υπόθεση είναι θεωρία, η θεωρία δεν είναι πάντα υπόθεση ;)
Μερικά παραδείγματα...
Υπόθεση είναι να πω ότι μαντεύω/υποθέτω ότι αν τρίψω μια μαύρη γάτα στο πρόσωπο μου θα θεραπεύσω την φαλάκρα. Γελάτε, αλλά είναι μια θεωρία η οποία θα παραμείνει υπόθεση μέχρι να τρίψετε μαύρες γάτες στα πρόσωπα 100 φαλακρών για να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος της έρευνας, θα παραμείνει θεωρία, απλώς θα είναι μια έγκυρη ή μια αποδεδειγμένα ηλίθια θεωρία.
(και στην περίπτωση της επιβεβαίωσης της υπόθεσης, θα πάρω το Νόμπελ Ιατρικής για την Θεωρία της Γατοεντριβής)
Αν το δούμε αλλιώς... το Πυθαγόρειο Θεώρημα είναι κι αυτό μια θεωρία. Ξέρετε όμως ότι ισχύει γιατί όλοι έχετε κάνει την απόδειξη στο σχολείο. Ισχύει, είναι πραγματικότητα. Είναι όμως και θεωρία γιατί εξηγεί την σχέση των πλευρών ενός ορθογωνίου τριγώνου. Το ίδιο ισχύει και για την θεωρία της βαρύτητας, και για τόσες άλλες θεωρίες που έχουν αποδειχτεί.
Ναι λοιπόν, η Θεωρία της Εξέλιξης ΕΙΝΑΙ θεωρία. Το ίδιο και το πυθαγόρειο θεώρημα. Και η θεωρία της βαρύτητας. Και η χριστιανική κοσμοθεωρία. Και η θεωρία της γατοεντριβής.
Θα ήθελα να σχολιάσω και πιο εκτενώς την δήλωση της Ρωσικής Εκκλησίας για το "μονοπώλιο της διδασκαλίας των θεωριών του Δαρβίνου", αλλά τα 6+ χρόνια χριστιανικής διδασκαλίας στο σχολείο σε αντίθεση με τις 5 ώρες υπόλοιπων θρησκειών και την 1 ώρα Εξέλιξης νομίζω μιλάνε από μόνα τους.