Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2010

Θεωρία, αυτός ο άγνωστος

Σύμφωνα με την Ρωσική Εκκλησία, "ο Δαρβινισμός παραμένει θεωρία".

Σύμφωνοι. Κι εγώ μαζί τους.

Αυτό που (εσκεμμένα;) αγνοούν πολλοί για την Θεωρία της Εξέλιξης είναι ο ίδιος ο ορισμός της λέξεως θεωρία. Αντιγράφω από το Βικιλεξικό:
  • ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιδεών και προτάσεων που συνιστά μια ιδιαίτερη προσέγγιση ενός φιλοσοφικού, επιστημονικού, πολιτικού, οικονομικού ή άλλου ζητήματος
    η θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα
  • (φυσικές επιστήμες) ένα συνεκτικό σύνολο αξιωμάτων που αποπειράται να εξηγήσει ένα σύνολο φαινομένων
    η θεωρία της σχετικότητας
  • μια υπόθεση που αποπειράται να δώσει εξήγηση σε ένα πρόβλημα
  • η νοητική επεξεργασία ενός ζητήματος σε αντίθεση με την πράξη
  • (στο σχολείο) οι γενικές αρχές μιας επιστήμης ή μαθήματος που διδάσκονται ώστε ο σπουδαστής να μπορεί να επιλύσει αντίστοιχες ασκήσεις ή να είναι έτοιμος για το μάθημα που διδάσκεται στο εργαστήριο
  • Οι περισσότεροι κάνουν το "λάθος" να χρησιμοποιούν την θεωρία ως συνώνυμο του "υπόθεση". Σε γενικές γραμμές, η θεωρία είναι μια εξήγηση φαινομένου/κατάστασης ενώ η υπόθεση είναι μια θεωρία που ακόμα δεν έχει ερευνηθεί, αποδειχτεί ή απορριφθεί, δηλαδή μια μαντεψιά.

    Η υπόθεση είναι θεωρία, η θεωρία δεν είναι πάντα υπόθεση ;)

    Μερικά παραδείγματα...

    Υπόθεση είναι να πω ότι μαντεύω/υποθέτω ότι αν τρίψω μια μαύρη γάτα στο πρόσωπο μου θα θεραπεύσω την φαλάκρα. Γελάτε, αλλά είναι μια θεωρία η οποία θα παραμείνει υπόθεση μέχρι να τρίψετε μαύρες γάτες στα πρόσωπα 100 φαλακρών για να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος της έρευνας, θα παραμείνει θεωρία, απλώς θα είναι μια έγκυρη ή μια αποδεδειγμένα ηλίθια θεωρία.

    (και στην περίπτωση της επιβεβαίωσης της υπόθεσης, θα πάρω το Νόμπελ Ιατρικής για την Θεωρία της Γατοεντριβής)

    Αν το δούμε αλλιώς... το Πυθαγόρειο Θεώρημα είναι κι αυτό μια θεωρία. Ξέρετε όμως ότι ισχύει γιατί όλοι έχετε κάνει την απόδειξη στο σχολείο. Ισχύει, είναι πραγματικότητα. Είναι όμως και θεωρία γιατί εξηγεί την σχέση των πλευρών ενός ορθογωνίου τριγώνου. Το ίδιο ισχύει και για την θεωρία της βαρύτητας, και για τόσες άλλες θεωρίες που έχουν αποδειχτεί.

    Ναι λοιπόν, η Θεωρία της Εξέλιξης ΕΙΝΑΙ θεωρία. Το ίδιο και το πυθαγόρειο θεώρημα. Και η θεωρία της βαρύτητας. Και η χριστιανική κοσμοθεωρία. Και η θεωρία της γατοεντριβής.

    Θα ήθελα να σχολιάσω και πιο εκτενώς την δήλωση της Ρωσικής Εκκλησίας για το "μονοπώλιο της διδασκαλίας των θεωριών του Δαρβίνου", αλλά τα 6+ χρόνια χριστιανικής διδασκαλίας στο σχολείο σε αντίθεση με τις 5 ώρες υπόλοιπων θρησκειών και την 1 ώρα Εξέλιξης νομίζω μιλάνε από μόνα τους.

    3 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    Αναγκαίο κακό είναι η 6ετής εκπαίδευση πάνω στην ορθοδοξία. Όποιος ψάχνεται, πλέον μπορεί να ψάξει και μόνος του. Ας είναι καλά το internet.

    gatzetakias είπε...

    αγαπητε dtsomp δεν θυμασαι και πολυ βιολογια αποσο φαινεται , ουτε και γω βεβαια εκτος καποιων βασικων (χωρις ιχνος ειρωνιας)
    Προφανως αυτος που εγραψε ομως ηξερε τι ελεγε καλα και εχει καποιες γνωσεις στο θεμα.
    Οπως εδειξες και συ πολυ ωραια την αποδειξη του πυθαγορειου ειναι γνωστο οτι "χωρις αποδειξεις αν οχι μαθηματικες τουλαχιστον πειραματικες δεν μπορει να θεμελιωθει επιστημονικη θεωρια "
    Ο Δαρβινος στο εργο του "Η καταγωγη των ειδων" αναφερει τουλαχιστον 800 φρασεις υποθετικα διατυπωμενες.Οπως "ας υποθεσουμε" η "μπορουμε να συμπερανουμε" .Και οπως λεει ο LM Davis "ηταν μια συνηθεια του Δαρβινου να συγχεει το πιθανο και το απιθανο"
    Αυτο ομως που κανει ο Δαρβινος ειναι η παντελης ελειψη αποδειξεων.
    οπως ελεγε και ο ιδιος τσαντισμενος γιατι ενα μεγαλο κοματι του επιστημονικου κοσμου τον απεριπτε(παρολο που ο τυπος ηταν ιδιοφυια) "Οι φυσικες επιστημες δεν προκειται να δουν καμια προοδο γιατι ειμαι πεπεισμενος οτι χωρις θεωρια δεν μπορει να υπαρξει ερευνα γιατι μια καλη θεωρια προκαλει σωστες ερωτησεις και σωστες παρατηρησεις"
    Πολυ σωστα γιατι αυτες οι ερωτησεις επιτρεπουν τον διαλογο που οδηγει στις αποδειξεις και οχι σε μια θεωρια σε στυλ infinite loop
    -Επιζουν οι καλυτεροι
    -Γιατι επιζουν?Γιατι ειναι καλυτεροι
    -Γιατι ειναι καλυτεροι?Γιατι επιζουν...
    Αρα εδω εχουμε κατι λιγοτερο απο μια απλη θωρια που οσο ιδιοφυης και πραγματικα φοβερης συλληψης ειναι γεματη κενα και στην διαμορφωση της αφηνει πολλα περιθωρια για προσθηκες και αφαιρεσεις οπως και τροποποιησεις
    τοσο μεγαλα που τελικα κατανταει αγνωριστη ...
    Αλλωστε ο ανθρωπος γιατρος ξεκινησε τα παρατησε και εγινε Θεολογος.. μετα εγινε φυσιοδυφης..δεν ειχε τις απαραιτητες γνωσεις .. αλλωστε ειναι γνωστη η γκαφα του με τον Κελβιν που τον εκανε (με εσφαλμενους υπολογισμους)να προσθεσει ενα νομο παραπανω στην θεωρια του που ομως αυτοαναιρουσε την βαση της...
    Οπως καταλαβαινεις λοιπον ορθα λεει το σαιτ "ο Δαρβινισμός παραμένει θεωρία" θα προσθετα αβασιμη... γιατι θεωρια ειναι οπως ειπες και συ το πυθαγορειο (αν και αποδεδειγμενο) και επισης θεωρια ειναι οι Ελ που ζουν στο αλφα Κενταυρου πανω απο το μπακαλικο του κυρ-Ηλια δευτερος οροφος...
    Αλλα οκ εχουν μια μικρουλα διαφορα

    dtsomp είπε...

    @gatzetakias

    Ευχαριστώ για το πολύ ενημερωτικό σχόλιο, τα περισσότερα από αυτά δεν τα ήξερα. Το θέμα του post βέβαια ήταν να καταδείξω την κακομεταχείριση της λέξης "θεωρία" - γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τον λανθασμένο ορισμό σαν επιχείρημα.

    Από την άλλη, το κατά πόσο ισχύει η Θεωρία της Εξέλιξης είναι ακόμα θέμα υπό έρευνα. Από την μία, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις (ο "χαμένος κρίκος"), από την άλλη δεν έχουν παρουσιαστεί αντενδείξεις. Έχουν παρουσιαστεί ανταγωνιστικές θεωρίες, αλλά αυτό δεν ακυρώνει ούτε αυτές ούτε την Εξέλιξη. Μόνο οι αποδείξεις το κάνουν αυτό.