Δευτέρα, Ιουλίου 05, 2010

Κεραίες κινητής

Από το skylos.gr, κάποιος Χρήστος Τσίμπας γράφει μεταξύ άλλων:

Ρητορικό ερώτημα Νο12 : ’’Τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί η γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Απαγόρευση που γίνεται για την προφύλαξη της υγείας παιδιών και των μη καπνιστών. Οι παραβάτες θα διώκονται αυτεπάγγελτα από την αστυνομία. Αφού λοιπόν μας νοιάζει τόσο πολύ η υγεία, πότε θα διωχθούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν γεμίσει με κεραίες όλες τις πόλεις και εκπέμπουν καρκίνο σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως; ή αυτή η περίπτωση δε μας πολυνοιάζει, αρκεί που μπορούμε να στέλνουμε sms χωρίς λόγο και να ‘’επικοινωνούμε’’ όταν θέλουμε.

Όχι λιγότερες κεραίες! Αν μη τι άλλο, οι κεραίες πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Οι κεραίες έχουν συγκεκριμένη εμβέλεια και συγκεκριμένο αριθμό ταυτόχρονων συνδέσεων (κλήσεων ή data) που μπορούν να κρατήσουν. Η εμβέλεια μεγαλώνει αν αυξήσεις την ένταση, αλλά αυτό δεν βοηθάει κανέναν. Αυτοί που θα είναι κοντά στην κεραία θα τρώνε μεγαλύτερη ακτινοβολία, αυτοί που θα είναι στα όρια του σήματος θα έχουν προβλήματα (μεγαλύτερος χρόνος μετάδοσης από το τηλέφωνο μέχρι την κεραία), το κινητό σου θα κατεβάζει την μπαταρία σαν τρελό γιατί θα πρέπει κι αυτό να αυξήσει την ένταση για να μιλήσει με κεραία που είναι μακρύτερα και πλέον θα έχεις μεγαλύτερη περιοχή ανά κεραία, άρα και περισσότερους χρήστες, χωρίς όμως να αυξηθούν και οι ταυτόχρονες δυνατές συνδέσεις που μπορεί να κάνει η κεραία. Ο μόνος κερδισμένος είναι η εταιρία κινητής, γιατί γλυτώνει τα λεφτά για τις παραπάνω κεραίες που θα χρειάζονταν κανονικά για να καλυφθεί η ίδια περιοχή.

Για τον λόγο αυτό, οι σοβαροί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε χώρες με σοβαρούς πολίτες βάζουν κεραίες παντού - η Στοκχόλμη έχει κεραία ανά δύο τετράγωνα περίπου. Οι κεραίες είναι πολύ μικρότερης έντασης (ελαχιστοποιώντας έτσι τους φόβους περί καρκίνου) και καλύπτουν μικρότερες περιοχές (1-2 τετράγωνα, όχι 1-2 τετραγωνικά χιλιόμετρα), το οποίο σημαίνει πολλά: μικρότερη απόσταση από την κεραία σημαίνει μικρότερος χρόνος μετάδοσης από την κεραία στο τηλέφωνο (μικρότερη καθυστέρηση), λιγότερες παρεμβολές, λιγότερη απαιτούμενη ισχύ και κατανάλωση, λιγότεροι χρήστες ανά κεραία.

Σύνοψη: περισσότερες κεραίες=καλύτερο σήμα, καλύτερη μπαταρία στο κινητό, μικρότερη ένταση σήματος στο κεφάλι σου.

Αλλά αυτό απαιτεί σοβαρή επένδυση από τις εταιρίες κινητής και φυσικά δεν είναι πρόθυμες να στάξουν λεφτά. Επίσης απαιτεί πολίτες που δεν διαμαρτύρονται για οτιδήποτε επειδή άκουσαν μια φήμη στόμα-με-στόμα - ο συσχετισμός καρκίνου-κινητής τηλεφωνίας δεν έχει αποδειχτεί, παρά τις τεράστιες έρευνες που γίνονται.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την χώρα όπου το δεύτερο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της δεν έχει ILS γιατί οι κάτοικοι των παραδίπλα χωριών προτιμούν να πέσει αεροπλάνο πάνω τους παρά να βάλουν το κακό καρκινογόνο σύστημα δίπλα τους. Και κάνουν και τις δηλώσεις με το τσιγάρο στο στόμα.

5 σχόλια:

ανεστης είπε...

Αδερφέ μου, γράφεις αραιά, αλλά όταν γράφεις...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά τα λες... Σε twitt-άρω πάραυτα.

Konstantinos είπε...

Σωστότατος.

libteithe είπε...

Δίκιο έχεις αλλά ποιος σε ακούει.
Δυστυχώς όλοι αυτοί που κράζουν για καρκίνο, "ραδιενεργές κεραίες" (λες και μας περισσεύουν σχάσιμα υλικά και τα βάζουμε και στις κεραίες) μπερδεύουν και τους ανίδεους με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη μάζα ανοησίας έτοιμης να εκραγεί.

ΥΓ. Μια και μιλάμε για κινητά, το "bubble bobble" κάνει για ringtone?

dtsomp είπε...

@libteithe Bubble Bobble; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!