Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2010

Η Apple σου λέει να μην αγοράσεις Macbook.

Πρέπει να είναι η χειρότερη περίοδος για να πάρεις φορητό Mac αυτή τη στιγμή. Ο υπεύθυνος για την ζημιά είναι το νέο Macbook Air.

Από την μία, το MBA άρχισε ήδη να παρουσιάσει κουσούρια, στην γνήσια παράδοση των rev. A προϊόντων της Apple. Γκρίνιες για kernel panics και παραμορφώσεις στην οθόνη άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στα internets, οπότε, παρόλο που τα πρώτα reviews είναι θετικά, μην βιαστείτε να βγάλετε την πιστωτική.

Από την άλλη, δείτε πόσες καινούριες (για Macs, τουλάχιστον) τάσεις έφερε το Macbook Air.

Πλήρης απαξίωση των μηχανικών drives - ακόμα και το restoration disk είναι flash disk. Το CD δεν έχει απλά πεθάνει, έχει αποσυντεθεί. Τo DVD είναι στα τελευταία του. Ο Steve Jobs έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι είναι αλλεργικός στο Blu-Ray - το οποίο, για να είμαστε αντικειμενικοί, δεν έχει τρελαθεί να πουλάει ακριβώς. Ο κόσμος πλέον είναι έτοιμος να δει τα Superdrives ξηλωμένα από τα Macbooks. Τουλάχιστον η σειρά των 13", που ακόμα παρουσιάζεται σαν super-portable λύση, θα επωφεληθεί από τον έξτρα χώρο και το μικρότερο βάρος. Γιατί, κακά τα ψέματα, το 13άρι MBP στα 2 κιλά παραμένει αρκετά βαρύ για να ενοχλεί σε καθημερινή μετακίνηση. Στον έξτρα χώρο θα χωρέσει ο Core i3 με έξτρα κάρτα γραφικών (τον οποίο όλοι περίμεναν στα 13άρια MBPs) και, φυσικά, ότι περισσέψει θα γίνει έξτρα μπαταρία. Αναμείνατε μεγαλύτερες επιδόσεις και αυτονομία ;)

Καρφωμένος SSD στην motherboard που χρησιμοποιείται για το πολύ εντυπωσιακό νέο instant on sleep. Ξηλώνεις (όπως είπαμε και πριν) το Superdrive, βάζεις έναν μικρό SSD για boot δίσκο ώστε να μπορείς να εκμεταλλευτείς το νέο sleep function και έναν μεγαλύτερο HDD για... τα χοντρά.

Νέες μεγαλύτερες αναλύσεις - ακόμα και το 11άρι MBA έχει περισσότερα pixels από τα 13άρια Macbooks. Εδώ υπάρχει ένα θεματάκι που δεν πολυακούγεται. Από τότε που η αγορά άρχισε να μεταβαίνει σε widescreen οθόνες, έχουμε χάσει πολύτιμο κάθετο χώρο. Οκ, πολύ βολικό που μπορούμε πλέον να χωρέσουμε δύο παράθυρα ανοιχτά το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά το scrollάρισμα στο browsing και σε documents πηγαίνει σύννεφο. Πόσες φορές scrollάρετε οριζοντίως και πόσες καθέτως; Το web διαβάζεται κάθετα και όσο περισσότερο κάθετο χώρο έχουμε, τόσο καλύτερα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν netbooks με μεγαλύτερη ανάλυση από το MBP. Δεν νομίζω να μείνει έτσι η κατάσταση για πολύ.

Ακόμα και η πτώση της τιμής του ΜΒΑ πρέπει να θεωρηθεί feature. Έχεις 1000€ στο χέρι, τι θα πάρεις; Το άσπρο Macbook ή το Macbook Air; Το MBA είναι αρκετά γρήγορο με τον SSD ώστε η "καθημερινή" χρήση για την οποία επίσης προορίζεται το Whitebook (web, mail, music, ταινίες) να είναι μια πιο ευχάριστη εμπειρία στο MBA - και στο μισό βάρος. Με 200€ παραπάνω, πας σε MBP. Γιατί να πάρεις το Macbook αυτή την στιγμή; Υποτίθεται ότι είναι η φτηνή λύση, αλλά απ'ότι φαίνεται, όχι αρκετά φτηνή. Να περιμένουμε ίσως κανά 200άρι πτώση στην τιμή του άσπρου Macbook;

Δηλαδη... Macbook Air μη πάρεις μέχρι να βγει revision B. Macbook (Pro ή σκέτο) μη πάρεις γιατί πλησιάζει η ώρα της ανανέωσης (το λέει και το Macrumors buyer's guide). Και το iPad άρχισε να παλιώνει και περιμένουμε την έκδοση με την Facetime κάμερα. Δύσκολος χειμώνας. Έχουμε πολλά να περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: