Δευτέρα, Νοεμβρίου 01, 2010

Google calendar και χρονικές ζώνες

Ανοίγεις τα ρημάδια τα settings του Google Calendar και σετάρεις απαραίτητα χώρα και τρέχουσα χρονική ζώνη, ενώ έχεις και την επιλογή να βάλεις και μια δευτερεύουσα χρονική ζώνη. Αν ταξιδεύεις συχνά, ρύθμισε την. Επίσης, τσεκάρεις το Display all time zones.


Με αυτό έχεις επιτύχει να βλέπεις δύο χρονικές ζώνες ταυτόχρονα στο Google Calendar με έναν πολύ βολικό τρόπο.

Πρακτική αξία αυτού:
οι διεθνείς πτήσεις σου δείχνουν πάντα ΤΟΠΙΚΕΣ ώρες άφιξης/αναχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι η ώρα αναχώρησης είναι πάντα στην χρονική ζώνη της χώρας αναχώρησης και η ώρα άφιξης στην χρονική ζώνη της χώρας άφιξης. Στο παράδειγμα από κάτω, η πτήση φεύγει στις 2 το πρωί από Στοκχόλμη και φτάνει στις 8:30 στην Θεσσαλονίκη.

Το πιάσαμε; Πάμε παρακάτω.

ΜΑΘΕ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΟΥ!
Βρες τα settings του OS σου και βάλε την τρέχουσα χρονική σου ζώνη. Και για τον υπολογιστή σου, και για το κινητό σου!

Π.χ. τα settings στο iPhone σου θα είναι ως εξής:

Όταν ταξιδεύεις, αλλάζεις την χρονική ζώνη. Αλλάζεις την χρονική ζώνη λέμε! ΜΗ ξαναρυθμίζεις την ώρα! Το να προσθέτεις/αφαιρείς ώρες για να συγχρονιστείς με την χώρα στην οποία ταξιδεύεις είναι ηλίθιο για έναν πολύ απλό λόγο: η συσκευή σου είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Εξήγηση:
Όταν δημιουργείς ένα event στο Google Calendar (π.χ. 10πμ ώρα Ελλάδος), το event αποθηκεύεται ως event σε ώρα Γκρήνουιτς (8πμ). Από κει και πέρα, είναι θέμα του εκάστοτε calendar application να το δείξει στην σωστή ώρα. Το οποίο απαιτεί το εκάστοτε calendar application να δουλεύει στην σωστή ώρα και χρονική ζώνη, ώστε να υπολογίσει το offset της ώρας. Αν για το προηγούμενο παράδειγμα, ταξιδέψεις στο Λονδίνο και βγάλεις δύο ώρες από την ώρα Ελλάδας αντί να αλλάξεις την ζώνη, το κινητό σου θα αφαιρέσει αυτές τις ώρες από όλες τις χρονικές ζώνες, άρα και από την ώρα Γρκίνουιτς. Άρα, τώρα που είσα στο Λονδίνο, όταν η ώρα είναι 8, το κινητό σου σου δείχνει μεν 8, αλλά είναι 8 ώρα Ελλάδας. Αν έβαλες alarm στο κινητό σου για το event στις 8 ώρα Γρήνουιτς όσο είχες σωστά settings, θα αργήσει 2 ώρες.

Και ξέρεις τι λένε για το βρετανικό punctuality...

Δεν υπάρχουν σχόλια: