Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

Πρώτες Palm συσκευές με το σήμα της HP

Η Palm ανακοίνωσε χθες τις πρώτες συσκευές της από τότε που αποροφήθηκε από την HP. Και σαν καλός οπαδός, άρχισα να μαζεύω λεφτά.

Παρουσιάστηκαν δύο κινητά και ένα tablet, του οποίου τα specs είχαν διαρρεύσει "στρατηγικά" πριν κάποιες μέρες. Το hype ήταν αρκετό (για HP/Palm) και έτσι η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν αρκετή - θα μπορέσετε να βρείτε πολλές πληροφορίες και γνώμες με μια βόλτα στο Google.

1 -μέγεθος Small: HP Veer


2.6", 320x400, 100γρ. Θα μπορούσα να πω ότι είναι παιχνιδάκι, αλλά ρίχτε μια ματιά στα specs. Είναι τόσο γεμάτο από hardware που (άκουσον άκουσον) το audio jack είναι εξωτερικό, μαγνητικό, αποσπώμενο κομμάτι α λα Magsafe.

Παίζει στην κατηγορία του Sony Ericsson X10 Mini, θα βγει την άνοιξη. Τιμή δεν ανακοινώθηκε.

Θέλω.
----


2 -μέγεθος Medium: HP Pre 3

Το καινούριο "μεγάλο" smartphone.
Επιτέλους ένα Palm με δυνατό hardware (specs εδώ). Πλέον παίζουμε στο ίδιο επίπεδο με iPhone και λοιπές κυράτσες, αν και το target group είναι μάλλον λίγο διαφορετικό. 480x800 και 1.4GHz, έτσι για να ανοίξει η όρεξη.

Τιμή δεν ανακοινώθηκε, θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

Θέλω.
--------


3 -μέγεθος Large: HP Touchpad


Ίδιο μέγεθος, βάρος και ανάλυση οθόνης με το iPad, διπύρηνος Snapdragon CPU στα 1.2GHz και μπροστινή κάμερα 1.3MP για video κλήσεις. Λοιπά specs εδώ.

Να σχολιάσω ότι δεν υπάρχει δεύτερη πίσω κάμερα. Η HP/Palm μάλλον έχει την ίδια άποψη με μένα: ο πρώτος που θα σηκώσει tablet για να βγάλει φωτογραφία με την πίσω κάμερα θα γίνει ο περίγελος της πόλης :P Ενσωματωμένο και το full QuickOffice για να κάνεις edit Word, Excel και Powerpoints.

Θα κυκλοφορήσει κατά το καλοκαίρι, τιμή δεν ανακοινώθηκε.

Θέλω.
---------

Γιατί θέλω; Γιατί το WebOS επιτέλους μπήκε σε hardware που του αξίζει και γιατί μια μεγάλη εταιρία όπως η HP μπορεί να λύσει το πρόβλημα της περιορισμένης διανομής που είχε η Palm πριν την εξαγορά.

Το WebOS ήταν ήδη ένα εξαιρετικό OS, με πραγματικό multitasking και ενσωματωμένο mobile hotspot εδώ και χρόνια (κι άσε την Apple να κουρεύεται). Η καινούρια έκδοση που θα υπάρχει στις νέες συσκευές όμως έχει ακόμα περισσότερες βελτιώσεις και features - και δουλεύουν να βάλουν ενσωματωμένο VoIP και Skype support μέχρι την κυκλοφορία των συσκευών :)

Το αποκορύφωμα όμως είναι μάλλον η επέκταση του Synergy. Το Synergy κάνει μέχρι τώρα sync σε όλες τις Palm συσκευές contacts, calendars, settings κλπ, ενώ στις καινούριες συσκευές θα υπάρχει και συνεργασία μεταξύ των συσκευών. Συγκεκριμένα, το Touchpad θα δουλεύει μεταξύ άλλων και σαν terminal για το Pre 3. Παράδειγμα: όσο φορτίζει το Pre 3 (στο Touchstone με ασύρματη φόρτιση, έτσι; ) παίρνεις το TouchPad στα χέρια σου και μπορείς να δέχεσαι εκεί τις κλήσεις σου και τα sms από το Pre.

Και το Touch-to-Share feature δείχνει το δρόμο για το τι άλλο μπορεί να υλοποιηθεί πάνω στο Synergy...


Θέλω.
-----

Αρνητικά μέχρι τώρα;

Αν δεν δω συσκευές σε πανευρωπαϊκή διανομή, δεν έχω πειστεί ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε. Επίσης, οι τιμές οφείλουν να είναι ανταγωνιστικές αν θέλουν να έχουν στον ήλιο μοίρα, διότι το μικρό μέγεθος του App Catalog οφείλεται στο ότι το μερίδιο της αγοράς είναι μικροσκοπικό και οι developers δεν μπαίνουν στην διαδικασία να επενδύσουν σε κάτι που δεν θα έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα. Και δεν είδα πουθενά αν το Veer (γούτσου γούτσου) θα έχει Touch-to-share.

Fingers crossed. Και τα toes μη σου πω.

PS: Το video της παρουσίασης. Δεν είναι Stevenote, αλλά το νόημα περνάει, μπόνους και οι μπηχτές που πάνε σύννεφο.

PS2: All pictures are property of HP/Palm and are posted here with the hope they won't sue me. Please don't sue me.

UPDATE:

- Το Veer τελικά έχει κι αυτό Touch-to-share. Το συγκεκριμένο feature μάλλον χρησιμοποιεί NFC.
- Η οθόνη του Pre 3 είναι IPS.
- Η HP δήλωσε ότι στοχεύει για "global availability". Yesssssss.

2 σχόλια:

xpan είπε...

δεν είναι μόνο ότι η Palm τόσα χρόνια (από εποχής palmOS) δεν μπόρεσε να προωθήσει (κυρίως λόγω χρημάτων) τις συσκευές τις σε ένα ευρύτερο κοινό άλλα δεν προσφέρει στους devs ότι χρειάζονται για να φτιάξουν τις εφαρμογές τους (δες τι προσφέρει η Apple). Επίσης είναι γεγονός πως και το API τους WebOS είναι φτωχό και δύσκολο στην εκμάθηση.

Πάντως και εγώ θέλω. :)

dtsomp είπε...

Δεν έχω ακόμα επαφή με WebOS programming, αλλά θυμάμαι είχα διαβάσει συνέντευξη των δημιουργών του Angry Birds ότι το WebOS ήταν πάρα πολύ βολικό σαν πλατφόρμα ανάπτυξης και το προτιμούσαν από π.χ. το Android. Αν και όντως, η Palm (πHP, προ-HP) δεν πρέπει να είχε πόρους να διαθέσει για καλύτερη οργάνωση του dev program της.

(το οποίο Angry Birds πρώτα βγήκε σε WebOS και μετά σε Android... :D)

Η HP πάντως ήδη έκανε την πρώτη μεγάλη κίνηση και χάρισε έναν server αξίας $10000 στους Homebrewers. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εντυπωσιάστηκα και χάρηκα όταν το έμαθα - δείχνει ότι η HP είναι διατεθειμένη να το κυνηγήσει :)