Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

Η AT&T εξαγοράζει την T-Mobile

Η AT&T συμφώνησε να εξαγοράσει την T-Mobile, την αμερικανική θυγατρική της Deutsche Telekom. Η AT&T πλέον γίνεται ο μεγαλύτερος σε πλήθος συνδρομητών carrier (από τους 3 που έμειναν πια) στις ΗΠΑ. Το σημαντικό όμως είναι ότι είναι πλέον ο μοναδικός carrier που δουλεύει σε GSM στις ΗΠΑ. Αυτομάτως δημιουργείται ένα τεράστιο μονοπωλιακό καθεστώς, το οποίο μόνο άσχημα προηγούμενα θα δημιουργήσει.

Κάποιοι αμερικανοί χρήστες AT&T χάρηκαν για την εξαγορά. Θεωρητικά, τα δύο δίκτυα θα συγχωνευτούν και ξαφνικά η AT&T θα έχει καλύτερη κάλυψη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα ισχύσει μόνο σε GSM/GPRS συσκευές, καθώς σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο, η T-Mobile USA χρησιμοποιεί τις συχνότητες τνω 1700/2100MHz για 3G, άρα το δραματικό χάλι που φαίνεται να επικρατεί στο 3G της AT&T δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε μπορείς να πεις ότι η αγορά έγινε για να απλώσει την κάλυψη του LTE η AT&T: η T-Mobile δεν έχει καν άδεια 4G.

Τα πράγματα φαίνονται απλά. Η AT&T δεν έκανε την αγορά τόσο για την υποδομή όσο για τους έτοιμους πελάτες. 33 εκατομμύρια καινούριοι πελάτες δεν είναι και λίγοι. Η AT&T γίνεται ο μοναδικός GSM carrier και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος carrier (σε αριθμό συνδρομητών) στην χώρα. Τώρα μπορεί να πιέσει τους κατασκευαστές κινητών να κάνουν κωλοτούμπες και να χρεώνει τους πελάτες της ότι γουστάρει. Οι αποκλειστικότητες στην διανομή των κινητών θα είναι πολύ περισσότερες, το design θα αρχίσει πάλι να επηρεάζεται από τις ορέξεις της AT&T (ιχ) και όλα αυτά θα επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και την ευρωπαϊκή αγορά. Οι ευρωπαίοι και μη κατασκευαστές (Nokia, Sony Ericsson, HTC) θα πρέπει να βγάζουν διπλά μοντέλα (ΕΕ vs USA) γιατί π.χ. η AT&T μπορεί να μην θέλει VoIP και removable SIM στο δίκτυο της. Μικρότερη παραγωγή = μεγαλύτερο κόστος. Οι αμερικανοί κατασκευαστές (Apple, RIM, HP/Palm, Motorola) σαφώς και θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην εγχώρια κατανάλωση. Συσκευές δεν θα μας λείψουν, αλλά κάποια παρατράγουδα θα φανούν και στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Κάποιοι λένε ότι τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, η AT&T δεν θα γίνει μονοπώλιο και η T-Mobile θα γίνει η θυγατρική με τα φθηνά συμβόλαια και τις δευτεράντζες κινητά. Πολύ πιθανό, αλλά τέτοιες φθηνές θυγατρικές συνήθως τις τρώει το μαύρο σκοτάδι μετά από λίγα χρόνια.

Το θέμα δεν είναι τελειωμένο ακόμα, πρέπει πρώτα να περάσει από έγκριση από διάφορους αμερικανικούς φορείς, αλλά φαντάζομαι ότι αν δεν είχε ελπίδες η AT&T για κάτι τέτοιο, δεν θα έκανε την κίνηση εξ' αρχής.

Ξαφνικά δεν είναι πολύ ευχάριστο που ζούμε στην ΕΕ η οποία βγάζει αντιμονοπωλιακές οδηγίες για ψύλλου πήδημα; :)

1 σχόλιο:

Konstantinos είπε...

Related reading και το άρθρο του Om Malik: In AT&T & T-Mobile Merger, Everybody Loses