Τετάρτη, Μαΐου 25, 2011

Δεν ξέρω πως τα καταφέρνετε μερικοί...

...αλλά πένθος χωρίς μουσική δεν γίνεται. Ώρες-ώρες σκέφτομαι ότι στην Νέα Ορλεάνη το έχουν πιάσει το νόημα με τις τζαζ κηδείες.



Και αν δεν σ'αρέσει η τζαζ, βρες κάτι που σου αρέσει. Εμένα ας πούμε μ'αρέσουν οι Led Zeppelin και το συγκεκριμένο κομμάτι το έχω λιώσει.



Από την άλλη, στην γιαγιά μου άρεσαν "κείνα τα καλά τα τραγούδια". Τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσε στον βόρειο Έβρο και τα άκουγε μέχρι και πριν μερικές μέρες. Κι αυτά "τα καλά τα τραγούδια" μια χαρά είναι για την περίσταση.



ΥΓ: Κλειστά comments γιατί δεν πολυχρειάζεται συζήτηση το θέμα.

Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

PXE booting

Το καινούριο πειραματόζωο home server μηχανάκι έφτασε, αλλά το flash disk που τάχα μου δήθεν είχα έτοιμο για εγκατάσταση Debian δεν παίζει (you can call me Captain Fail).

Σχέδιο Β': εγκατάσταση Debian μέσα από PXE booting και tftp.

Η λογική της διαδικασίας είναι το καινούριο μας μηχάνημα θα μιλήσει με τον tftp server, ο οποίος θα του δώσει μέσω δικτύου τα αρχεία που χρειάζεται για να κάνει boot. Ούτε flash disks, ούτε CDs, ούτε τίποτα.

Οπότε, βήμα πρώτο, πας στο BIOS του καινούριου μηχανήματος και ενεργοποιείς το PXE booting. ΟΚ, τελείωσαν οι ρυθμίσεις εδώ.

Χρειάζεσαι άλλο ένα μηχάνημα, το οποίο θα τρέχει τον tftp server. Το δικό μου ήταν το Debian netbook μου. Εγκατάσταση dhcp server και tftp server:

aptitude install tftpd-hda dhcpd3-server

Το configuration file του tftpd κατέληξε κάπως έτσι:
# /etc/default/tftpd-hpa

TFTP_USERNAME="tftp"
TFTP_DIRECTORY="/var/lib/tftpboot"
TFTP_ADDRESS="0.0.0.0:69"
TFTP_OPTIONS="-s"
TFTP_DIRECTORY="/var/lib/tftpboot"

Δημιουργία του directory που θα έχουμε τα αρχεία που θα μεταφέρονται στους tftp clients και τα σχετικά configs.
mkdir -p /var/lib/tftpboot/pxelinux.cfg
mkdir -p /var/lib/tftpboot/debian/stable/i386

Ώρα για configuration του tftp. Στο /var/lib/tftpboot/pxelinux.cfg βάλε τα εξής:
DISPLAY boot.txt

DEFAULT stable_i386_install

LABEL stable_i386_install
kernel debian/stable/i386/linux
append vga=normal initrd=debian/stable/i386/initrd.gz --
LABEL stable_i386_linux
kernel debian/stable/i386/linux
append vga=normal initrd=debian/stable/i386/initrd.gz --


PROMPT 1
TIMEOUT 0

Στο /var/lib/tftboot/boot.txt βάζουμε την μορφή του μενού που θα εμφανίζεται στον client:
- Boot Menu -
=============

stable_i386_install
stable_i386_linux

Ώρα να κατεβάσουμε τα απαιτούμενα αρχεία για boot.

cd /var/lib/tftpboot
wget http://ftp.uk.debian.org/debian/dists/stable/main/installer-i386/current/images/netboot/debian-installer/i386/pxelinux.0

cd /var/lib/tftpboot/debian/stable/i386
wget http://ftp.uk.debian.org/debian/dists/stable/main/installer-i386/current/images/netboot/debian-installer/i386/linux
wget http://ftp.uk.debian.org/debian/dists/stable/main/installer-i386/current/images/netboot/debian-installer/i386/initrd.gz

Ο tftp server είναι (θεωρητικά) ρυθμισμένος. Υπάρχει όμως ακόμα το θέμα του πως θα δείξεις σε ποιο μηχάνημα έχεις τον tftp server. Την δουλειά αυτή την κάνει ένας dhcp server και σχεδόν 100% δεν μιλάμε για αυτόν στον router σου.

Στο /etc/dhcp/dhcpd.conf βάζεις τα εξής:
option domain-name-servers 8.8.8.8;
default-lease-time 86400;
max-lease-time 604800;
authoritative;

subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.1.70 192.168.1.100;
filename "pxelinux.0";
next-server 192.168.1.50;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option broadcast-address 192.168.1.255;
option routers 192.168.1.1;
}

Όπου βλέπεις 192.168.1.50, είναι η IP του tftp server, 192.168.1.1 η IP του router σου. Ρυθμίζεις ανάλογα ;) Η όλη ιστορία με την εγκατάσταση του dhcp server είναι οι δύο γραμμές:
filename "pxelinux.0";
next-server 192.168.1.50;
που δίνουν τις οδηγίες για PXE booting και που σχεδόν σίγουρα δεν μπορείς να βάλεις στον σπιτικό dsl router σου.

Τώρα βέβαια, έχεις δύο dhcp servers στο δίκτυο σου: αυτόν που μόλις σέταρες και αυτόν που τρέχεις στον router σου. Ο δεύτερος πρέπει να κλείσει (ο dhcp server του router, όχι ο router).

Άντε, τελειώνουμε. Ξεκίνα τους δύο servers που μόλις ρύθμισες:
/etc/init.d/tftpd-hda start
dhcpd

Κάνε boot το καινούριο μηχανάκι. Αν όλα πήγαν καλά...
- το μηχάνημα θα κάνει PXE boot,
- θα μιλήσει με τον DHCP server που εγκαταστήσαμε
- θα πάρει network configuration αλλά και την διεύθυνση του TFTP server
- θα τραβήξει το installation image από τον TFTP server
- θα αρχίσει το installation.

Στο τελευταίο βήμα, χρειάζεται σύνδεση internet, και αυτός είναι ο λόγος που κλείνουμε μόνο τον DHCP server του router και όχι όλο τον router.

References:

Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

Installing Microsoft Skype, please wait.

Δεν ξέρω πόσοι το περίμεναν αυτό, εγώ πάντως όχι. Η εξαγορά της Skype από την Microsoft έγινε για ένα ιστορικό ποσό, σε περίοδο κρίσης και μάλιστα για μια εταιρία που ποτέ δεν είχε ισχυρά κέρδη.

Προφανώς παίζουν πολλά πράγματα που θα δούμε αργότερα, αλλά οι πρώτες σκέψεις είναι ότι θα πάνε για ενσωμάτωση Skype σε Exchange servers, Xbox live, Windows Phone κλπ κλπ. Το θέμα όμως είναι ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να τα κάνουν και απλά πληρώνοντας ένα δυνατό license στην Skype για να πάρουν πρόσβαση στο API και την υποδομή. Για αυτά τα πράγματα, ΔΕΝ χρειάζεται να αγοράσεις ολόκληρη εταιρία.

Η MS μάλλον περισσότερο ενδιαφέρεται να προωθήσει το virtual PBX προϊόν της Skype ως "Exchange server αλλά για VoIP". VoIP, PBX, conferencing, IM, όλα μαζί, με integration (πλέον) σε κάθε εταιρικό προϊόν της MS, μια χαρά τους βρίσκω.

Ο Ballmer δήλωσε ότι η ανάπτυξη του Skype για non-MS πλατφόρμες θα συνεχίσει, αλλά αν είναι να βγει σαν το Office:Mac, περαστικά μας. Οι Linux users ίσως να χαρούν λίγο γιατί το linux port του Skype έχει κολλήσει στον Μεσαίωνα, αλλά στην περίπτωση που όντως προχωρήσει, θα ξενερώσουν γρήγορα όταν ο installer δημιουργήσει φάκελο "Microsoft" στο application menu του Ubuntu. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν θα συνεχίσει το skype integration σε όλα εκείνα τα ωραία, περίεργα gadgets.

Εγώ πάντως θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ Skype. Είμαι ένας ευχαριστημένος χρήστης, που πληρώνει συνδρομή για Skype In number και απεριόριστες κλήσεις προς Ελλάδα και έχω ένα αξιόπιστο σύστημα με πολύ καλό NAT traversal σε πρακτικά όλες μου τις συσκευές (Macbook, netbook, iPhone). Ναι, θα μπορούσα να κάτσω να κάνω κάτι ανάλογο με SIP providers (π.χ. Viva.gr), port forwarding και διάφορα άλλα τέτοια, αλλά μου είναι πιο εύκολο απλά να κάνω login στο Skype, με το κινητό μου ή με το laptop μου, όπου κι αν είμαι.

Ελπίζω μόνο να μη δω nudges στον "απλό" Skype client.

ΥΓ: Πόσοι φτύσατε τον καφέ σας όταν είδατε τον τίτλο; Αηδία, έτσι;