Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2015

Αξιόλογες υπηρεσίες - καλοκαιρινή έκδοση 2015

Τυχαίες σημειώσεις και σχόλια περί υπηρεσιών που έχω χρησιμοποιήσει πρόσφατα. Πιο σωστά, τις χρησιμοποιώ καιρό, αλλά κάποια καινούρια features ή κάποιος καινούριος τρόπος χρήσης τις έχει αναδείξει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό.

Το κοινό τους χαρακτηριστικό: επιτρέπουν την συνεργασία διάφορων υπηρεσιών και πλατφόρμων μεταξύ τους. Δεν έχει σημασία αν έχω iPhone, Android, Windows, Mac ή Linux ;)

Τέλος πάντων, είναι ενδιαφέρουσες υπηρεσίες, ρίχτε μια ματιά.

IFTTT

Προσφέρει έναν απλό/απλοϊκό τρόπο να προγραμματίσεις actions σε κάποιες υπηρεσίες ή συσκευές που χρησιμοποιείς βασισμένα σε events που συμβαίνουν σε άλλες υπηρεσίες ή συσκευές σου. Το ifttt ονομάζει αυτές τις συσχετίσεις event-action ως συνταγές (recipes).

Παράδειγμα συνταγής: όταν κάνω favourite κάποιο tweet, τότε το ifttt το σώζει σε ένα Evernote notebook (το χρησιμοποιώ για bookmarking διάφορων tips και guides).

Άλλο παράδειγμα: όταν μπαίνω στο γραφείο, βάλε το κινητό στο αθόρυβο.

Τρίτο παράδειγμα: όταν πατάω το τάδε κουμπί, βάλε τις συντεταγμένες μου στο facebook.

Η λίστα υπηρεσιών (τα λέει "channels") με τις οποίες συνεργάζεται το ifttt είναι πολύ μεγάλη και συνεχίζει να μεγαλώνει. Ενδιαφέροντα πρόσφατα channels που προστέθηκαν είναι για Spotify, Instagram και "Maker channel", το οποίο ουσιαστικά κάνει REST API requests σε δικές σου DIY services.

Τα διαθέσιμα mobile apps είναι δύο: το IF και το DO.
Το IF αναλαμβάνει την διαχείριση των αυτόματων συνταγών (αυτές που συμβαίνουν χωρίς την δικιά σου παρέμβαση).

Πουλιά, ελέφαντες, χαμός.
Το DO είναι σχεδόν το ίδιο, με την διαφορά ότι αυτό που κάνει είναι να σου έχει μια λίστα από πλήκτρα πάνω στην οθόνη - σαν keyboard shortcuts. Οι συνταγές που έχεις επιλέξει εκτελούνται όταν πατήσεις το σχετικό shortcut (βλέπε τρίτο παράδειγμα).

Do app: swipe αριστερά-δεξιά για τα υπόλοιπα buttons.


Bonus point: αν έχεις Pebble, υπάρχει watchapp (Pushbutton) για να σου δίνει πρόσβαση στα Do buttons σου. Πολύ-πολύ βολικό.


Κόστος: δωρεάν.

Pushbullet

Βάζεις την εφαρμογή στο κινητό σου, βάζεις και το plugin στον browser σου, τώρα μπορείς να στείλεις links ή photo από το ένα στο άλλο.

Π.χ. είσαι στο τρένο, βλέπεις στο κινητό σου ένα λινκ για ένα άρθρο αλλά είναι μεγάλο και δεν προλαβαίνεις να το διαβάσεις. Το κάνεις share to Pushbullet και βλέπεις αυτό:

Επιλέγεις τον browser σου και σκάει στον desktop browser σου εντός λίγων δευτερολέπτων.

Πέρα από κάποια social features που έχουν προστεθεί και τα οποία δεν καταλαβαίνω, το άλλο killer feature είναι ότι μπορεί να διαχειριστεί τα sms του κινητού σου. Ανοίγεις το browser plugin και βλέπεις άμεσα όλα τα sms threads σου και φυσικά μπορείς να συνεχίσεις την συζήτηση εκεί, με την χαρά του πλήρους πληκτρολογίου.

Τα voicemails παραμένουν πρόβλημα.

Κόστος: δωρεάν.


Pocket casts

Η κατάσταση με τους podcast catchers/players στο Android είναι λίγο άσχημη. Το Pocketcasts είναι ίσως η μόνη αξιόλογη επιλογή.

Το ιδιαίτερο με το Pocketcasts είναι ότι έχει:
  1. server sync
  2. web player
Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να ακούω τα podcasts μου στο δρόμο, και μπορώ να συνεχίσω στον web player μόλις κάτσω μπροστά σε υπολογιστή.Κόστος: $9 εφάπαξ για τον web player, $5 για το mobile app.

Δεν υπάρχουν σχόλια: