Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2006

Ελληνική αγορά υπολογιστών

Κάθε φορά που πιάνω μερικά λεφτά στα χέρια μου, η ίδια ιστορία. Ξυπνάει το καταναλωτικό δαιμόνιο μέσα μου, κολλάω με κάτι (στην παρούσα περίπτωση το Apple Macbook) και κάνω το internet άνω-κάτω μέχρι να βρω ακριβή χαρακτηριστικά, να διαβάσω όλα τα reviews και τις απόψεις, να βρω το κατάστημα με την καλύτερη τιμή.

Καθώς το Macbook δεν είναι ακριβώς ψώνιο μικρού κόστους (το μικρότερο configuration ξεκινάει από το χιλιάρικο), δεν θέλω να το ρισκάρω, θέλω να έχω την international warranty της Apple... άρα κοιτάμε για authorized resellers/retailers.

Έχοντας επισκεφτεί κατάστημα γνωστής αλυσίδας (ας την πούμε... Πολυόραμα), ξέρω ότι είναι authorized retailer και στα καταστήματά της έχει iMacs, Mac Minis αλλά και τα παλιότερα iBooks. Πάω στο site του... Πολυοράματος και βλέπω ότι από Apple... μόνο iPod και σχετικά αξεσουάρ στον κατάλογο.

Μάισταααα... Αποφασίζω να το παίξω σπαστικός και στέλνω λεβέντικο mail. Μπλα μπλα μπλα, κοτζάμ Πολυόραμα, ντροπή βρε παιδιά, γιατί δεν τα έχετε στον κατάλογο.

Το email εστάλθη μεσημέρι Δευτέρας. Το ποστ γράφεται Τετάρτη βράδυ και ακόμα δεν έχει εμφανιστεί απάντηση. Μούγκα στην στρούγκα. Δεν ξέρω τι να υποθέσω, αλλά οι πρώτες σκέψεις δεν είναι καθόλου θετικές (Αγαπητέ σπαστικέ κάφρε. Τα mac τα έχουμε μόνο για να τραβάνε λαλάκες σας εσένα στο μαγαζί και μετά να τους πουλάμε pc. You cannot escape. Your ass is grass and we are the lawnmower).

Καλά, το email ήταν η αφορμή, όχι η αιτία. Έχετε παρατηρήσει ότι η ελληνική αγορά υπολογιστών πάει βάρκα-γιαλό; Μη τυχόν και προωθήσουμε τίποτα που δεν είναι best-seller, ή ακόμα χειρότερα, δεν διαφημίζεται, θα μας πέσει η μύτη. Δοκίμασε κανένας να ψάξει να βρει συσκευή Palm; Το Treo είναι το smartphone με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Αμερική και στην Βρετανία. Εδώ.... ποιο Treo;

Μόνο τους Pentium 4 ξέρουμε. Έχω ακούσει ατάκα γονιού, άσχετου με το άθλημα: "ή θα βάλεις Pentium, ή δεν σου παίρνω υπολογιστή". Άντε τώρα να εξηγήσεις σε τέτοιους ανθρώπους για λειτουργικά συστήματα που δεν απαιτούν restart μετά από εγκατάσταση εφαρμογής, για RISC επεξεργαστές, για PDA που δεν έχουν Windows Mobile, για smartphone χωρίς Symbian. Δυστυχώς, αυτοί είναι ένα τεράστιο κομμάτι της πίτας των πωλήσεων, είναι ο μέσος γονιός που παίρνει pc στον κανακάρη του για να μάθει "κουμπιούτερ". Αυτούς εκμεταλλεύονται και τα ελληνικά καταστήματα, γι'αυτό όσο και αν ψάξετε θα βρίσκετε μπροστά σας Intel Pentium 4, κινητά Nokia, μητρικές της Asus, κάρτες ήχου της Creative, mp3 players της Apple, εκτυπωτές Hewlett Packard, Windows XP, Nero, MS Office. Μην πλακωθείτε να με φάτε ζωντανό, μια χαρά είναι όλα αυτά τα προϊόντα. Αν σου κάνουν την δουλειά σου σωστά, είναι τα καλύτερα εργαλεία στον κόσμο. Αλλά... δεν υπάρχουν μόνο αυτά, ότι κι αν σου λέει το κάθε... Πολυόραμα και ο κάθε... ΚεντρικοΕυρωπαίος. Οι οποίοι στην τελική δεν φταίνε κιόλας. Αυτά ζητάει ο πελάτης (το 95% του πελάτη), ποιοί είμαστε εμείς να του χαλάσουμε χατήρι;

Έχει κανείς να προτείνει κάποιον καλό μεταπωλητή; Είμαι στο τσακ να παραγγείλω από Cyberport αλλά δεν ξέρω αν ισχύει η international warranty...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δοκίμασε και στο www.fagotto.gr/macbook.html

Derek είπε...

Εγώ το iBook το πήρα από την Rainbow (elite στην Ναβαρίνου) της Θεσσαλονίκης.
Τα Πολυόραμα την εποχή που εγώ το πήρα (Ιαν. 2005) δεν είχαν αρχίσει να φέρνουν Macs και ο τεχνοφοβικός πατέρας μου επέμενε να μην δώσω τον αριθμό της πιστωτικής στο internet.

Η εγγύηση που πήρα ίσχυε (και ισχύει) μόνο για την Ελλάδα, την 'international warranty' την ενεργοποίησα τηλεφωνικά.

Πήρα τηλ. στο apple support τους έδωσα τον serial του υπολογιστή και τα στοιχεία μου και χωρίς κόστος (εκτός από το τηλεφώνημα) μου έστειλαν την καρτούλα ταχυδρομικά.

Αλλά και ένας γνωστός μου όμως που επίσης είχε αγοράσει από την ίδια εταιρία και χρειάστηκε service στην Ισπανία την ίδια διαδικασία ακολούθησε. Του διασταύρωσαν τον serial στο Ισπανικό service και του αντικατέστησαν το ανταλλακτικό σε 3 μέρες.

Το πρόβλημα είναι αν αγοράσεις το Mac σου απ'έξω και χρειαστείς service εδώ. Πονεμένη ιστορία! Την δουλειά σου θα την κάνεις δεν υπάρχει περίπτωση, αλλά θα σε περάσουν από 40 κύματα μέχρι να σου κάνουν την δουλειά σου!!!

javapapo είπε...

Παιδιά ειτε μου διαφευγει κάτι είτε μαλλον δεν ξέρω κάτι! Τον ιΜαc μου τον πείρα απο την εταιρία comart.gr μέσα είχε μια δισελιδη ελληνικη φορμα που συμπληρωσα και έστειλα στην rainbow .μάλιστα ακόμα περιμένω το δευτερο αντίγραφο πίσω! Αυτό ειναι η εγγυηση...υπάρχει και κάτι άλλο;

dtsomp φίλε κοιτα και το multirama βεβαια εδω αθηνα...αλλά αξίζει τον κόπο εδώ ήρθες για τον waters έλα και κερνάω καφε!

δες και τους τυπους που το πειρα εγω ...δεν τους ηξερα αλλοι κανανε το deal αλλά άκουσα καλά λόγια..λένε οτι κάνουν και ευκοίες πληρωμής!

mac mac mac mac mac

dtsomp έλα και εσυ ..στο dark side...
χθχθχθχθχθχχ θχθχθχθχχθχθχθχ θχθχθχθχθχθχ