Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2006

Ωδή στον καφέ

Πηγή: Έθνος

  • Η καφεϊνη δεν συσσωρεύεται στο σώμα, αλλά αποβάλλεται μετά από λίγες ώρες.
  • Περιέχει την ουσία methylpyridinium που αναπτύσσει την δράση των ενζύμων κατά του καρκίνου.
  • Ο ύπνος δεν επηρεάζεται από την συστηματική κατανάλωση καφέ.
  • Δύο φλιτζάνια την μέρα δεν επηρέαζουν την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικών ουσιών.
  • Η καφεϊνη χρησιμοποιείται σε φάρμακα κατά της ημικρανίας.
  • Ο καφές αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού (δηλαδή αν πίνω παραπάνω θα αδυνατίσω;)
  • Ο καφές δεν πειράζει το συκώτι.
  • Ο καφές αποτρέπει την δημιουργία μερικών τύπων πέτρας της χολυδόχου κύστης.
  • Επίσης μειώνει τις κρίσεις άσθματος.
Caffeine is god! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Απορία: τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει "η ιδανική θερμοκρασία του [νερού στον καφέ] πρέπει να είναι μέχρι 90 C"; Μέχρι τους 90 πίνεται και στους 91 είναι χάλια;

4 σχόλια:

Derek είπε...

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται σε φάρμακα κατά της ημικρανίας ως αντίδοτο για την υπνηλία που προκαλούν τα παυσίπονα που περιέχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα με αποτέλεσμα όμως να μετριάζει την δράση των παυσίπονων...

Σε όλα τα υπόλοιπα είμαι μαζί με την κα. Ηρώ Γιάννου - Σιγάλα (να της κάνουμε και λίγη διαφήμιση, αξίζει τον κόπο!!!)

javapapo είπε...

ο καφές ιδιαίτερα αν ακούει στο όνομα Java σου δίνει και λεφτάκια να ζήσεις!
java java java java java

God..bless!

dimis είπε...

πολυ καλο... εγκρινω dtsomp...

επισης ο καφες, οταν συνοδευεται απο καλη παρεα και καλο μουχαμπετι βοηθα στην μακροζωια επειδη παρεχει καλη ψυχικη υγεια και διαθεση.

double espresso, double espresso, double espresso, double espresso...

Unknown είπε...

Μίνι-απομυθοποίηση!:

1)Δεν συσσωρεύεται με την έννοια ότι δεν εναποτίθεται κάπου. Αλλά οι συγκεντρώσεις της αυξάνουν - ο οργανισμός τη θεωρεί δηλητήριο και την καθαίρει από το αίμα, οπότε όταν η πρόσληψη είναι μεγαλύτερη απ' την αποβολή...:)
2)Αληθές, αλλά ακόμα το ψάχνουνε, τίποτα το σαφές.
3)Όταν είσαι χρόνιος καφεϊνεξαρτώμενος (πχ έξι φλυτζάνια την ημέρα), μετά την αρχική προσαρμογή όντως ο ύπνος επανέρχεται (ο οργανισμός συνηθίζει στα νέα επίπεδα). Αλλά αν μείνεις έστω και μία μέρα χωρίς καφέ, θα έχεις ζαλάδες, πονοκεφάλους και υπνηλία, ευερεθιστότητα και όλα αυτά τα ωραία.
4)Αληθές, αν τα φλυτζάνια δεν είναι δόσεις μαμούθ, δεν είσαι νεφροπαθής ή διαβητικός ή ηπατοπαθής και οι δόσεις/αριθμός των φαρμάκων είναι σχετικά μικρά. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση καφές σε ορισμένες παθήσεις όπως συγκεκριμένες καρδιοπάθειες, αθηροσκλήρυνση κ.ο.κ.
5)Σωστό, αλλά δεν είναι η δραστική ουσία. Απλώς η καφεΐνη αυξάνει την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα της εργοταμίνης, γι' αυτό υπάρχουν μαζί σε φάρμακα όπως το αντιημικρανιακό Cafergot. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει με κάθε τέτοιο χάπι να κατεβάζουμε μία κατσαρόλα καφέ!
6)Ο καφές διεγείρε μεταξύ άλλων το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και γενικότερα προδιαθέτει τον οργανισμό σε μία κατάσταση "υπερδιέγερσης". Ε, όταν νιώθεις σα να έχεις καταπιεί κομπρεσέρ και χοροπηδάς πάνω κάτω, όλο και κάτι θα κάψεις:D Αλλά οι κάυσεις είναι ατελείς και διαταρράσεται ο οργανισμός. Φυσικά, (βλ. 3) μετά από λίγες μέρες το σώμα συνηθίζει και για να έχεις τα ίδια αποτελέσματα πρέπει να ανεβάσεις τη δόση. Η "απώλεια βάρους" είναι παροδική, επειδή η καφεΐνη προκαλεί ελαφρά διούρηση και χάνοντας υγρά, χάνεις και κιλά:D
7)Άμεσα δεν πειράζει το ήπαρ, αλλά επειδή μεταβολίζεται στο ήπαρ, αν παίρνονται και άλλα φάρμακα μαζί, μπορεί να αυξηθεί η συγκέντρωσή τους και να έχουμε άλλα ντράβαλα από εκεί. Επίσης, αν υπάρχει ήδη ηπατική ανεπάρκεια ή κίρρωση τα φαινόμενα επιτείνονται.
8)Σωστό, αλλά μην περιμένετε θαύματα, στατιστική είναι η συσχέτιση.
9)Σωστό, πριν να βγουν τα νέα φάρμακα την έδιναν για το άσθμα αλλά είπαμε - ο οργανισμός σιγά σιγά συνηθίζει τις δόσεις.

Να τσοντάρω και δυο δικά μου:
α)Ο καφές επιδεινώνει το έλκος στομάχου - δωδεκαδακτύλου, είναι κίνδυνος - θάνατος για καρδιοπαθείς, εμφραγματίες, αρρυθμικούς και στηθαγχικούς.
β)Η καφεΐνη περνάει τον πλακούντα και κατανέμεται και στο έμβρυο, προσοχή στις εγκύους λοιπόν!
γ)Θάνατος από καφεΐνη επέρχεται με δόση 10gr, ήτοι περίπου 100 φλυτζάνια... επομένως πίνετε καφέ άφοβα:P

Ουφφ... πάλι ξεχεριάστηκα σήμερα... δεν κάνω post στο Νυστέρι!:lol: