Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007

All Digital: ήταν και η Palm εκεί

Και ενώ όλοι οι κολλημένοι Palmάδες περιμέναμε UMPCs, Linux-based PDAs και Treo με WiFi, ήρθε η κατραπακιά.



O Jeff Hawkins ήθελε να δημιουργήσει μια καινούρια κατηγορία (φιλόδοξο παλικάρι) και για αυτό παρουσίασε το world's first mobile companion. "Τι ειν'τούτο;" I hear you say. Είναι..... (drum roll) το πρώτο semi-dumb terminal για smartphones!

- Are you pondering what I'm pondering?
- I think so, Brain, but if they called them 'Sad Meals', kids wouldn't buy them!

Επικοινωνεί μέσω Bluetooth με το smartphone, συγχρονίζει τα email και τα λοιπά PIM functions, έχει μια office suite για άνοιγμα των σχετικών αρχείων καθώς και Opera για να browsάρει ο ευτυχισμένος γιάπης στο internet.

Από τεχνικά χαρακτηριστικά, έχουμε μια οθόνη 10", ένα πλήρες πληκτρολόγιο, bluetooth 2.0 και WiFi. Λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε linux, δουλεύει σε solid state flash memory, δεν έχει δίσκο, δεν έχει optical drive, έχει όμως usb και vga-out. Βάρος περίπου 1 κιλό - αυτονομία (ακόμα και με WiFi ανοιχτό) 5 ώρες.

Ο σκοπός της συσκευής είναι να δίνει στον χρήστη smartphone την δυνατότητα να κάνει ότι έχει να κάνει επάνω στο smartphone χρησιμοποιώντας μια κανονική οθόνη και ένα πλήρες πληκτρολόγιο. Είναι (όπως πολύ εύστοχα το έθεσε το The Register) ένα "αξεσουάρ 1 κιλού για μια συσκευή 200 γραμμαρίων".

Η τιμή θα είναι $499 - after rebate. Narf!

Και γιατί ακριβώς δεν παίρνει κάποιος ένα laptop για να κάνει τα ίδια και ακόμα περισσότερα πράγματα;

Προφανώς ο Hawkins στοχεύει σε non-techies. Μαρκετίστες, πωλητές, μάνατζερς, γενικά όσους κουβαλιούνται από δω κι από κει για να κλείσουν μια συμφωνία ή να κάνουν μια παρουσίαση (εδώ κολλάει και το VGA-out), που δεν θέλουν να κουβαλάνε την γκουμούτσα-laptop των 600 ευρώ ή το sub-notebook των 2000 ευρώ, και δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν compile το τελευταίο KDE.

Anyway, το παλικάρι ο Jeff είναι αισιόδοξος και αν καταφέρει να πείσει τους corporate users ότι ένα Foleo (τι όνομα είναι αυτό ρε;) τους βολεύει περισσότερο από ένα full-spec'd laptop, θα εξασφαλίσει την οικονομική ευρωστία της Palm.

Εμένα πάντως μου άρεσε ένα πράγμα: όπως όλα τα PDA, το Foleo έχει instant-on, instant off. Δεν υπάρχει boot, φόρτωμα λειτουργικού, sleep, ξε-sleep και μπαρμπούτσαλα - πατάς το κουμπάκι και δουλεύεις, το ξαναπατάς και το κλείνεις.

Κατά τα άλλα, συνεχίζουμε να γλυκοκοιτάμε το Nokia N800....

Περί των ...άλλων που εμφανίστηκαν στο All Digital, υπάρχουν ωραία posts από pixie και flareman - ρίξτε μια ματιά.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αγκού:DDD

dtsomp είπε...

Άσε, μεγάλη ξενέρα...