Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2007

iPhone με ψυχραιμία

Τώρα που καταλάγιασε λίγο η φασαρία...
...ξενέρωσα.

Υπάρχουν πράγματα που με ενοχλούν σε αυτό που δεν μπορώ να τα χωνέψω. Το κυριότερο είναι το ότι δεν μπορείς να εγκαταστήσεις εφαρμογές.

Μην μου πείτε για τις web apps που ξεφύτρωσαν, το ξέρω και το ξέρετε ότι είναι ημίμετρα - για να μην πω κοροϊδία. Αν δεν είσαι σε hotspot, πρέπει να χρεωθείς GPRS. Αν δεν έχεις δίκτυο (π.χ. κατά την διάρκεια πτήσης), δεν έχεις τίποτα.

Αλλά και αυτό το "κλειστό σύστημα" δεν θα με πείραζε, αν υπήρχαν οι εφαρμογές που θα ταίριαζαν σε ένα τέτοιο κινητό. Είναι κρίμα κι άδικο να έχεις WiFi-enabled κινητό και να μην μπορείς να βάλεις ένα Skype, ένα Gizmo, ένα οτιδήποτε. Συσκευή επικοινωνίας σου λέει μετά... :)

Το ίδιο ισχύει και για τις IM apps. Μου κάνει φοβερή εντύπωση το ότι η Apple έχει έτοιμο τον κώδικα του iChat (αφού θεωρητικά το iPhone τρέχει το ίδιο OS με τα desktops), έχει προσαρμόσει το interface στις ιδιαιτερότητες της touch screen (βλέπε εφαρμογή SMS - φτυστή το iChat) και παρόλα αυτά δεν έχει βάλει το iChat, ένα καλούτσικο IM app με AIM/jabber/gtalk support. Τι περιμένει; Τις πρώτες αυτοκτονίες διαμαρτυρίας;

Κι αυτό το SMS app... εντάξει, ωραία τα threaded conversations, αλλά δεν είναι πρωτοπορία - παίζω με αυτά στο Treo από τα Χριστούγεννα. Και σίγουρα δεν είναι πρωτοπορία το να μην μπορείς να στείλεις μήνυμα σε πολλαπλούς παραλήπτες. WTF?

Στην ίδια κατηγορία (δηλαδή WTF) κατατάσσονται η έλλειψη MMS και video εγγραφής. Εντάξει, χεσμένα τα έχω, ούτε καν με νοιάζει αν έχει ή όχι κάμερα, αλλά έκανες που έκανες τον κόπο... Δεν είναι πρακτικά προβλήματα, απλά είναι παράλογα.

Την έλλειψη copy/paste την καταλαβαίνω - παρουσιάζει κάποια προβλήματα υλοποίησης σε μια touch screen χωρίς πλήκτρα, αλλά και πάλι... υποτίθεται ότι η Apple φημίζεται για το usability, είμαι σίγουρος ότι μπορούσαν να αναθέσουν έναν σχεδιαστή αποκλειστικά στο συγκεκριμένο θέμα.

Τουλάχιστον υπάρχει η ελπίδα ότι ένα firmware update θα στρώσει την κατάσταση - όλα τα παραπάνω είναι software-related θέματα και λογικά διορθώνονται εύκολα.

Κάτι μου λέει ότι πολλά πράγματα θα βελτιωθούν στην ευρωπαϊκή έκδοση - πρώτο απ' όλα το EDGE που θα γίνει 3G. Eίμαι σίγουρος ότι η εξάμηνη καθυστέρηση της έλευσης στην Ευρώπη οφείλεται στο localization - η μαγκιά στην πρόβλεψη του κειμένου απαιτεί καινούριο λεξικό για κάθε χώρα της Ευρώπης, όπως φυσικά και αντίστοιχο πληκτρολόγιο με τους εκάστοτε χαρακτήρες.

Άραγε...

...θα έχει ελληνικά;

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν διαβάζεις maddox αλλά σε περίπτωση που το έχασες:

http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=iphone

Έτσι για λίγο γέλιο :)

dtsomp είπε...

Hilarious!