Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2008

Δεν θέλω γκρίνιες!

Φαγωθήκαμε όλοι να βγάλει ultra-feather-portable η Apple και τώρα ξινιστήκαμε. Έλεος παιδιά, καλή η εποικοδομητική κριτική, αλλά να είμαστε λίγο ρεαλιστές. Άλλο το υπερφορητό κι άλλο το desktop replacement.

Φυσικά και έχει περιορισμούς. Φυσικά και έχει ελλείψεις. Φυσικά και δεν υπάρχει άλλο 13άρι laptop κάτω από 1,5 κιλό. Αν δεν σκοπεύεις να το βγάλεις από το σπίτι σου, μη το πάρεις, δεν είναι για σένα.

Δεν είναι για όλους. Απλά, οι περισσότεροι έχουμε στο αίμα μας αυτό το "να μην πληρώσω τίποτα, αλλά να τα κάνει όλα". Ρεαλιστικά, αυτό το πράγμα δεν γίνεται, ξεχάστε το. 

Το είπα και σε comment, θα το επαναλάβω κι εδώ: αν ήθελα υπερελαφρύ 13άρι, τα ίδια πράγματα θα αφαιρούσα. Ειδικά το optical drive, το θεωρώ άχρηστο για κάτι που πρέπει να κουβαλάω μαζί μου κάθε μέρα. Τους τελευταίους έξι μήνες, το μοναδικό δισκάκι που χρησιμοποίησα ήταν για την εγκατάσταση Leopard στο Macbook - μια διαδικασία που ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν την κάνεις μέσα σε ένα αμφιθέατρο ή σε ένα αεροπλάνο.

Η μία USB πάει κι έρχεται, προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ δύο (ή περισσότερες) ταυτόχρονα εκτός σπιτιού. Το ίδιο και η Ethernet. Όσοι την χρειάζονται, θα πάρουν το σχετικό adaptorάκι.

Δεν είδα κανέναν να σχολιάζει τους μικρότερους επεξεργαστές που η Apple προκάλεσε/παρακάλεσε την Intel να φτιάξει και που τώρα θα χρησιμοποιήσουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές.

Δεν είδα κανέναν να σχολιάζει το Bluetooth 2.1+EDR - δεν θυμάμαι αν υπάρχει άλλη συσκευή αυτή την στιγμή στην αγορά που να το υποστηρίζει. Για να πω την χαζομάρα μου, εγώ περίμενα να δω και Wireless USB. Ας είναι.

Φορητότητα και απαλλαγή από καλώδια. Αυτό λανσάρει το Macbook Air. Ούτε αχανείς αποθηκευτικούς χώρους, ούτε επιδόσεις επιπέδου rendering farm. 

Ας συνεχίσουμε τώρα να θαυμάζουμε τον θρίαμβο του βιομηχανικού design :D

8 σχόλια:

iordanou είπε...

Μικρότεροι επεξεργαστές προηγούμενης τεχνολογίας όμως:)

(ακόμα ένα γκρινιάρης)

Derek είπε...

Συζητούσα που λες εχτές με έναν fellow mac user καθηγητή μου (οικονομολόγο) ο οποίος ναι μεν ήταν σαφώς πιο ενθουσιασμένος από εμένα για το Air αλλά αλλού θέλω να καταλήξω.

Μου επισήμανε λοιπόν που λες ένα πολύ ενδιαφέρων γεγονός.

Πέρυσι λοιπόν τέτοια εποχή όταν ανακοινώθηκε το iPhone η μετοχή της Apple την αμέσως επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης είχε πάρει +3.5% ενώ εχτές αντίστοιχα έπεσε 5.5%

Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.

Γιατί?

Η θεωρία της "εντροπίας" λέει συνοπτικά ότι η μετοχή της Apple ανέβηκε δυσανάλογα πέρυσι και τώρα κάνει διόρθωση. Όμως το θέμα είναι ότι και οι "συναισθηματικές" αντιδράσεις της "επόμενης ημέρας" λένε επίσης πολλά, όπως για παράδειγμα ότι το iPhone (σε σύγκριση με το Air) είχε -και διαχρονικά θα συνεχίσει να έχει- πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά σε σχέση με το Air. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι το Air απλά... δεν θα βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση -πράγμα το οποίο έλεγαν και για το iPhone χωρίς όμως την συνοδεία των αντίστοιχων οικονομικών στοιχείων.

Θα δούμε... εγώ πάντως μια φορά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το Air...

javapapo είπε...

Πες τα ρε Κυριάκο...

Unknown είπε...

Δημήτρη συμφωνώ απόλυτα...

@derek

Νομίζω πως είναι ανόητο να συζητάμε για το ποιο προϊόν έχει μεγαλύτερο target group και (κατά συνέπεια) μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά. Εννοείται πως αυτό το προιόν είναι το iPhone

Ανώνυμος είπε...

Σωστός. Όποιος θέλει ένα τούμπανο μηχάνημα για να κάνει ότι θα κάνει και στο Desktop του, πάει παίρνει ένα τούμπανο που έχει μέχρι και tv tuner και super κάρτα γραφικών να παίζει και games. Όποιος θέλει ένα computer που να μπορεί να το κουβαλάει παντού, μέχρι και μέσα σ' ένα χαρτοφύλακα, θα πάρει το Air.

Derek είπε...

συμπάθιο αλλά εδώ φταίω εγώ οπού κακώς χρησιμοποίησα την λέξη "αντίκτυπος" ενώ θα έπρεπε να μιλήσω για "ενδεχόμενα κέρδη"

και νομίζω ότι εκεί είναι και η όλη διαφορά

το Air είναι πιο αβέβαιο προϊόν σε σύγκριση πάντα με το iPhone, έχει μικρότερο ποσοστό κέρδους -(τελική τιμή/κόστος παραγωγής)Χ100- ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται σε μικρότερη αγορά

εκεί είναι πιστεύω και το ζουμί... στο πόσα θα αφήσει!!!


τεχνολογικά δεν διαφωνώ ούτε στο ελάχιστο, όταν λέμε "η τεχνολογία πάει προς τα μπρος" χωρίς δεύτερη σκέψη εννοούμε, ελαφρύτερα, πιο ασύρματα, και SSD δίσκους


αλλά τι να την κάνω την τεχνολογία εγώ -ο υποτιθέμενος επενδυτής- την στιγμή που φοβάμαι για την απόδοση των μετοχών μου και για τα μερίσματα που έχω λαμβάνειν?


Βέβαια μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια, και εκεί πολύ σωστά το έπαιξε ο Μπαρμπά-Steve, το ότι η μετοχή της Apple θα κάνει σύντομα διόρθωση είναι παραπάνω από προφανές, γι'αυτό και πολύ σωστά από την μια ποντάρισε μακροπρόθεσμα με το Air αλλά και από την άλλη έπαιξε και το σίγουρο χαρτί του ανανεωμένου iPhone που θα αναζωογονήσει τις πωλήσεις στην Αμερική και θα σπρώξει ακόμα περισσότερο τις αναμενόμενες πωλήσεις στην Ευρώπη ειδικά αν το σκεφτείς παρέα με την ενοικίαση ταινιών που είναι σαν "λεφτά στην τράπεζα"

dtsomp είπε...

@γ.ι: για υπερφορητό μια χαρά είναι. Οι άλλοι ακόμα με Core Solo και Celeron M παιδεύονται :D

@derek: εντάξει, η μετοχή της Apple το έχει παρακάνει λίγο, όπως και η μετοχή του Google. Ας μην γελιόμαστε, το Macbook Air είναι niche product, ένα laptop για λίγους. Η Apple στηρίζεται οικονομικά εδώ και χρόνια στην μουσική - iTunes/iPod. Το Macbook Air δεν είναι προϊόν μαζικής κατανάλωσης, αλλά επίδειξη σχεδιασμού και engineering. Ο Steve το κρατάει στο χέρι και λέει "ετοιμαστείτε, εδώ θα καταλήξουμε".

Και φυσικά, μέχρι το τέλος 2008 θα έχει πήξει η αγορά σε παρόμοιες προσπάθειες των υπόλοιπων κατασκευαστών.

Jimbo είπε...

Δεν μπορώ να εκφράσω το πόσο συμφωνώ μαζί σου...

Τώρα που έψαχνε ένας φίλος μου λάπτοπ γυρω στα 2 χιλιάρικα προτίμησε ενα dell από το pro. Ρε αυτό είναι 2 φορές σε πάχος σε σχέση με το mbp!

Δηλαδή έλεος!

Το Air είναι το engineering του αύριο διαθέσιμο σήμερα... Αντε να δούμε τις πρώτες προσπάθειες για αντιγραφή.

Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως όταν επισκεφθω το applstore στο Λονδίνο πάθω κανα σοκ και το πάρω... :)