Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

I see a pattern

Εμπορικές συμφωνίες Apple με παρόχους για την διάθεση του iPhone.

Συμφωνία πρώτη: AT&T - USA. 300 εκατομμύρια κάτοικοι.
(κατά το 100 χιλιάδαι δίσκοι)
Συμφωνία δεύτερη: O2 - UK. 60 μύρια.
Συμφωνία τρίτη: T-Mobile - Γερμανία. 80 μύρια.
Συμφωνία τέταρτη: Orange - Γαλλία. 60 μύρια.

Με τέσσερις (δύσκολες λόγω των όρων που θέτει η Apple) συμφωνίες, 500 μύρια ψυχές. Προφανώς και δεν θα πάρουν όλοι, αλλά ακόμα και το 1% είναι 5 εκατομμύρια - καθόλου άσχημα θα έλεγα.

Πόσες χώρες πρέπει να εξαντλήσουμε μέχρι να πλησιάσουμε στα 11 εκατομμύρια της Ελλάδας;
Όπου, ας είμεθα ρεαλιστές, ΔΕΝ θα κάνει τρελές πωλήσεις. Η ελληνική νοοτροπία βαρυστομαχιάζει στην αγορά ενός κινητού 400 ευρώ με 2 χρόνια συμβόλαιο και 50 ευρώ πάγιο, το οποίο δεν γράφει video, δεν στέλνει αρχεία μέσω Bluetooth στον κολλητό και επιπλέον απαιτεί ενεργοποίηση μέσω υπολογιστή. Και μάλιστα από μια εταιρία που κατασκευάζει mp3 players και υπολογιστές που -άκουσον άκουσον- δεν έχουν Windows.

Ναι, θα το πάρω εγώ, θα το πάρεις εσύ, θα το πάρει ο παραδίπλα geek και ο μοστραδόρος της καφετέριας απέναντι. Άλλα πάλι λίγοι θα είμαστε. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, πολλοί από αυτούς που θέλουν iPhone, το έχουν ήδη.

Φαντάζομαι ότι η Apple θα κυνηγήσει μεγαλύτερα αγοραστικά κοινά:
- Σκανδιναβία, λίγοι κάτοικοι, πολλά λεφτά, μεγάλη εξοικίωση με τεχνολογία.
- Κίνα, λόγω πληθυσμού και μόνο.
- Μέση Ανατολή. Πολλά τα λεφτά, Άρη.

5 σχόλια:

pixie είπε...

Απ΄ότι έπιασε τ'αυτί μου, για την αγορά της Ελλάδας ο απέναντι συνομιλητής απαντούσε στο όνομα Vodafone. Επειδή όμως ένας από τους όρους της Apple ήταν 'θέλω % επί των κλήσεων' (!), η Vodafone γύρισε το κεφάλι από την άλλη μεριά. Διότι οι managers σκεφτήκανε ότι αυτό θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να απαιτήσουν το ίδιο. Χαζή είναι η Vode;

Κατά πόσο αληθεύει η ιστορία... δεν ήμουν μπροστά στις όποιες συνομιλίες. Πάντως την άκουσα από παιδί της Vode.

dtsomp είπε...

Η Voda είναι μια από τις εταιρίες που καλύπτουν πολλές χώρες και μία συμφωνία μαζί τους θα βόλευε την Apple, αλλά οι μεγαλύτερες αγορές της Voda έχουν ήδη καλυφθεί. Αν πάρεις υπόψη σου και το σκηνικό Voda vs T-Mobile στην Γερμανία... χλωμό να το φέρει η Vodafone στην Ελλάδα.

Από την άλλη, η Cosmote έχει θυγατρικές σε όλα τα Βαλκάνια και έχει πολύ καλά πακέτα δεδομένων. Η Wind καλύπτει Ελλάδα αλλά και Ιταλία, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερης προτεραιότητας στην Apple απ' ότι τα Βαλκάνια.

Γενικά... την Vodafone την έχω ξεγράψει..

Derek είπε...

με πρόλαβες... θα σου έγραφα ότι ξέχασες την Ιταλία

ναι, αν έρθει στην Ελλάδα "επίσημα" το iPhone μάλλον μέσω Ιταλίας θα έρθει

μπορεί ο ΟΤΕς να έχει την μερίδα του λέοντος στην τηλεπικοινωνιακή αγορά των Βαλκανίων και ναι μπορεί αυτή η αγορά να έχει μεγάλους δείκτες ανάπτυξης και να είναι εξαιρετικά δυναμική ωστόσο το διαθέσιμο εισόδημα των συγκεκριμένων καταναλωτών δύσκολα θα "σήκωνε" ένα τέτοιο προϊών

άρα μάλλον WIND


(και καθώς έγραφα μου ήρθε στο μυαλό η Ρωσία και η Ιαπωνία τις οποίες επίσης νομίζω ότι ξέχασες)

Derek είπε...

μαλάκα άσε το iPhone και έλα να πιάσουμε τα σημαντικά

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=868310
τι είναι αυτό???

dtsomp είπε...

Η Ιαπωνία είναι ένας κόσμος από μόνη της, με δικά της πρωτόκολλα στις τηλεπικοινωνίες, γι'αυτό και δεν την πολυ-υπολογίζω. Ρωσία maybe.

Το Pirate Bay είναι κάτι σαν εθνικός ήρωας στην Σουηδία και θα γίνει μεγάλο σούσουρο. Απ΄ότι ξέρω, η Σουηδική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ασχοληθεί μαζί τους. Κάποιος θα πιέστηκε/λαδώθηκε για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία... Κάτι μου λέει ότι δεν θα γίνει τίποτα, αλλά θα δούμε...