Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 08, 2008

Από Nokia σε iPhone και παρατράγουδα

Μου κάνει εντύπωση ότι πρώην Nokia fanboy που αγόρασε iPhone δεν γυρνάει ούτε να την φτύσει πλέον την Nokia. Γιάννης FTW!

Εντάξει, δεν χρειάζεται να πούμε για το σοκ της χρήσης του iPhone interface, ούτε για το ότι ξέχασε πια τα specs της προηγούμενης συσκευής του (Nokia N95) που λείπουν από το iPhone του.

Είναι πιο ενδιαφέρον το ότι σοκαρίστηκε από το... support της Apple. Η Apple ετοιμάζεται να βγάλει (μέσα στον Σεπτέμβρη) το 2ο FW update για το iPhone 3G, μία συσκευή που σημειωτέον κυκλοφόρησε μέσα Ιουλίου. Δύο updates μέσα σε δύο μήνες. Μεγάλη διαφορά από το N95 που έβλεπε ένα update σε κάθε έκλειψη σελήνης. Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι τα fw updates βγαίνουν για τις συσκευές που τις χρειάζονται. Ο πρώην N95 user πάντως αυτό που είπε ήταν ότι χρειάστηκαν μήνες μέχρι να σκάσει μύτη το fw update που έφερε το N95 σε πρακτικά λειτουργική κατάσταση.

Επίσης κάτι μουρμούρισε και για "επιτέλους sync που δουλεύει"... :D

Λογικά πράγματα, λέω εγώ. Η Nokia είναι η #1 εταιρία σε πωλήσεις κινητών στον κόσμο, η γκάμα των συσκευών της είναι τεράστια, της είναι πρακτικά αδύνατο να βγάζει κάθε λίγο και λιγάκι firmware updates. Αμφιβάλλω ακόμα και κατά πόσο την συμφέρει να ασχοληθεί με το θέμα firmware. Ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων είναι τα φτηνά-απλά μοντέλα. Ούτως ή άλλως, οι συσκευές της αντικαθιστούνται από καινούριες μέσα σε έναν-ενάμιση χρόνο, ίδια specs + ένα-δυο χαρακτηριστικά βελτιωμένα (οκ, ολόκληρη η αγορά έτσι δουλεύει).

Η Apple από την άλλη, έχει ακόμα την ρετσινιά του newcomer στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Η γκάμα της αποτελείται από μία (1, one, ein, uno, ett) συσκευή. Προφανώς και θα την "νταντεύει" και θα την προσέχει.

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι η Nokia ετοιμάζεται να πάρει την κατηφόρα. Τις προάλλες αναγκάστηκε να προειδοποιήσει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τετράμηνου του χρόνου (αυτό που μόλις ξεκίνησε) ΘΑ ΕΧΟΥΝ πτώση, λόγω του ανταγωνισμού μπλα μπλα μπλα. Προειδοποιούν από πριν ότι θα έχουν πτώση ρε φίλε! Βγήκε και το N96, η ναυαρχίδα της Nokia, ο συνεχιστής του N95, και δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί του. Ήταν όλοι απογοητευμένοι που το SIP support των N series phones την έκανε πηδηχτή.

Το ενσωματωμένο SIP stack του N95 είναι το μόνο χαρακτηριστικό το οποίο θέλω στο iPhone μου ΧΤΕΣ. Κι όμως, η Nokia αναγκάστηκε να το βγάλει. Η ευρωπαϊκή αγορά έχει κορεστεί από τα Nokia (μπορείς να πεις ότι την ελέγχει πλέον) και το επόμενο βήμα επέκτασης (ώστε να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις του iPhone) είναι η αμερικανική αγορά.

Η οποία αμερικανική αγορά ελέγχεται πλήρως από τους operators. Οι εταιρίες κινητής στις ΗΠΑ κάνουν κουμάντο. Οι συσκευές πωλούνται κατά 99% μέσα από τους operators, μαζί με σύνδεση και φυσικά κλειδωμένες. Μέσα στο δίκτυο του operator, δεκτές γίνονται μόνο συσκευές που έχουν πωληθεί από τον εν λόγω operator. Με ξεκλείδωτο κινητό, δεν πας πουθενά. Έτσι, αν θες να πουλήσεις μια συσκευή στην Αμερική, πρέπει να κλείσεις συμφωνία με κάποιον operator. Και εδώ είναι το πρόβλημα της Nokia: κανένας operator δεν θέλει συσκευή με SIP support στο δίκτυο του. Οι VoIP κλήσεις είναι φθηνές - φθηνότερες από τις κλήσεις από κινητό τηλέφωνο. Και επειδή η αμερικανική αγορά-κοινωνία-νοοτροπία φημίζεται για την προοδευτικότητα της και την προσαρμοστικότητα της (μουχαχαχα), συσκευές που μπορεί να μας φάνε λεφτά τις τρώει η μαρμάγκα. Therefore, η Nokia πουλάει ελάχιστα κομμάτια στις ΗΠΑ.

Και κάπως έτσι, το SIP stack εξαφανίστηκε από το N96...

Δεν θα μου φανεί πάντως παράξενο αν η Nokia βγάλει σε λίγους μήνες το N96i, με SIP stack, για την ευρωπαϊκή αγορά. Δε θα είναι η πρώτη φορά που κάποιοι πελάτες της θα μείνουν με "παλιά" συσκευή στο χέρι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: