Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2008

Καλώς ήρθατε στο τεχνολογικό 2001!

Διαβάζω στο MyPhone την ανακοίνωση της Vodafone για "Mobile Internet στα καρτοκινητά".

Εκπληκτικές ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Δεν γίνεται να παρουσιάζεις το ΑΠΟΛΥΤΩΣ βασικότερο επίπεδο μιας υπηρεσίας σαν κάτι καινούριο, νομίζοντας ότι ο κόσμος είναι ηλίθιος. Προσβάλλεις τους υπάρχοντες και τους εν δυνάμει πελάτες σου.

Ας το δούμε αλλιώς. Στο επίπεδο IP, η απλούστερη λειτουργία που κάνει ένα κινητό είναι να ανταλλάσει πακέτα δεδομένων με άλλους σταθμούς στο internet. Είναι το απλούστερο που μπορείς να κάνεις, η βάση όλων των υπόλοιπων επικοινωνιών. Σε αυτή την βάση, έρχεσαι ως πάροχος και στήνεις μια "πόρτα" ανάμεσα στο κινητό και στο internet, και αναγκάζεις μια ομάδα χρηστών (όλως τυχαίως, αυτούς που έχουν καρτοκινητά*) να περνάνε αναγκαστικά μέσα από αυτήν την πόρτα. Η πόρτα, όλως τυχαίως, είναι ένας WAP proxy, ένα φίλτρο που επιτρέπει την διέλευση μόνο WAP-friendly περιεχομένου. Δεν σας αρέσει το WAP-proxy; Οκ, υπάρχουν και οι i-mode proxies. Σημασία έχει να περνάει περιεχόμενο της αρεσκείας μας...

Καλή πατέντα, ο WAP proxy (και το i-mode σε μικρότερο βαθμό) σχεδιάστηκε για να λύσει ένα παλιό πρόβλημα (τις περιορισμένες δυνατότητες δικτύωσης των παλαιοτέρων κινητών), το οποίο πλέον πρακτικά δεν υφίσταται. Εξυπηρετεί όμως τον πάροχο γιατί έχει ένα εύκολο τρόπο να ελέγχει τι μπαίνει και τι βγαίνει, και φυσικά να χρεώνει ανάλογα.

Η Vodafone, αυτό που έκανε ουσιαστικά με την εν λόγω ανακοίνωση, είναι να δώσει την δυνατότητα στους χρήστες καρτοκινητής την δυνατότητα να ΜΗΝ περνάνε μέσα από τον WAP proxy. Οι χειροπέδες έγιναν προαιρετικές. Άρα... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καινούρια πρωτοποριακή υπηρεσία, απλά αφαιρεί επίτηδες τοποθετημένους περιορισμούς. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό να βγαίνει μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας και ανακοινώνει τέτοια πράγματα εν έτει 2008. "Καλώς ορίστε την τεχνολογία του 2001!"

Κι όλα αυτά, πριν μιλήσουμε ακόμα για τιμή. 6 €/MB. Η τιμή είναι η ίδια ακριβώς με πριν και κυμαίνεται στα όρια της κερδοσκοπίας. Τα ίδια ισχύουν και για την Wind, ενώ η Cosmote, ενώ έχει σχετικά λογικές τιμές στα συμβόλαια, στο καρτοκινητό κάνει την πάπια και κάνει τα πάντα για να κρύψει τις τιμές μέσα στο φοβερά κακοσχεδιασμένο site της. Αν αυτό που βρήκα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, χρεώνει 12 €/MB.

(μιας που αναφέρθηκε, και οι τρεις εταιρίες έχουν άθλια sites με περιεχόμενο που είναι δυσπρόσιτο, καταλόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, με πολλές υπηρεσίες που δεν αναφέρουν συγκεκριμένες τιμές)

Τι γίνεται στον υπόλοιπο εξελιγμένο κόσμο; Καρτοκινητά και συμβόλαια έχουν ίδιο κόστος ανά MB, ίδιες ρυθμίσεις και βγαίνουν στο internet μέσα από τα ίδια κανάλια (gateways). Χωρίς περιορισμούς για το αν βγαίνει μόνο το κινητό στο internet ή αν κάποιο laptop χρησιμοποιεί το κινητό σαν modem.

Ενδεικτικά, οι τιμές ανά MB στις σουηδικές εταιρίες είναι 1-2 € για καρτοκινητά και συμβόλαια χωρίς data plan.

Νομίζω ότι σαν καταναλωτές τέτοιων υπηρεσιών οφείλουμε να πιέσουμε λίγο τις καταστάσεις. Και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ακούω (ειδικά) από άτομα από τον χώρο του IT να μου λένε "σιγά μωρέ, ποιος χρησιμοποιεί GPRS/3G"... Φυσικά δεν χρησιμοποιεί κανένας GPRS, αφού είναι πανάκριβο! Αν ήταν σε λογικές τιμές, όλοι θα έτρεχαν...

Εδώ όμως μπλέκονται και οι δύο πατροπαράδοτοι ελληνικοί παράγοντες: η άγνοια και η συνήθεια. Τι είναι πιο συμφέρον: να στείλεις SMS που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε ή να στείλεις email, αυτή την ξενόφερτη τεχνολογία του διαβόλου; Θέλετε να κάνουμε μαζί τις πράξεις;

Η SIM μου στην Ελλάδα είναι Wind F2G, 0,0857 €/SMS. Ένα SMS έχει 160 χαρακτήρες, άρα 0,0857/160 = 0.000535625 € ο χαρακτήρας. Με λίγη στρογγυλοποίηση, οι χίλιοι χαρακτήρες (KB) είναι 0.535€. Μέσω GPRS/3G, το κόστος είναι 0.006 €/KB.

Δηλαδή... το SMS είναι περίπου 89 φορές ακριβότερο από το GPRS για την μετάδοση κειμένου! Παρόλα αυτά, κάποιοι προτιμούν τις "παραδοσιακές" τεχνολογίες από το να απαιτήσουν βελτίωση των καινούριων που θάβονται επίτηδες.

I rest my case.

* για διάφορους λογιστικούς λόγους, τα καρτοκινητά έχουν πολύ μεγαλύτερο λόγο κέρδους/προσφερόμενης υπηρεσίας από τα συμβόλαια και κυρίως... τα λεφτά τα παίρνει ο πάροχος προκαταβολικά.

1 σχόλιο:

gpanag είπε...

Παρότι διαφωνώ με κάποιες τεχνολογικές ανακρίβειες, συμφωνώ με την βάση του άρθρου. Απο την άλλη το ραδιο φάσμα ειναι κατα πολύ ακριβότερο μιας aDSL/fiber συνδεσης και ειναι λογικά να υπάρχουν "τσιμπημένες" τιμές ειδικά αν συγκρίνεις με traditional fixed connections. Συν του ότι αν ισχύσει η πολιτική free for all οι κινητάδες τον ίπιανε απο τα αυτιά. Εχεις δει κάτι ωραίες ATM 155Mbps συνδεσεις που τρέχουν πίσω απο τους σταθμούς βάσης (BTS) προς το κυρίως δίκτυο "κορμού" (SGSN/GGSN)? Τι να πρωτογεμίσεις στα 155M, την φωνή, τα data, ή τα VPN των ετερειών.

Σαν καταναλωτής σωστά τα λές, σαν μηχανικός όμως, όπως βλέπεις προκυπτουν αρκετές δυσκολίες.