Σάββατο, Ιανουαρίου 31, 2009

Being an arse

Όταν βλέπω νέα μέλη σε online κοινότητες (π.χ. forum τύπου myphone/adslgr), με 0 εώς 2 posts στο ιστορικό τους, να γράφουν για ένα πρόβλημα και να ζητάνε λύση, τείνω να τους κατατάσω αυτόματα σε κατηγορίες.
  • 10%: το πρόβλημα είναι λογικό και χρειάζεται την εμπειρία κάποιου πιο εξειδικευμένου και καλώς έκανε και ρώτησε στο forum. Συνήθως είναι κάθε άλλο παρά άσχετοι - απλά αναγκάστηκαν να γραφτούν στο forum γιατί δεν έβρισκαν κάπου αλλού την λύση.
  • 30%: το θέμα είναι τόσο απλό που μπορούσε να το λύσει μόνος του. Ή αν έγραφε δύο keywords στο Google και άνοιγε το πρώτο link που θα του έβγαζε. Ή αν έβαζε έναν 10χρονο να του το λύσει. Ή... (φτου κακά) αν διάβαζε το manual (ου 666). Άγιε Φανούριε, ευλόγησον και φανέρωσε μου πως ανοίγω το κινητό μου.
  • 30%: το άσχετο.Κορυφαίο παράδειγμα: "πως θα πλησιάσω μια κοπέλα;" στο adslgr. Διότι άλλωστε το στερεότυπο του geek είναι αγκαλιά με τα μισά κουνέλια του playboy. (σε jpg, ίσως).
  • 30%: ρωτάει κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό. "Πώς χακάρω έναν δορυφόρο για να παρακολουθώ μια φίλη μου;" Ξέρεις, δεν τίθεται θέμα ΑΝ γίνεται - τις λεπτομέρειες και γρήγορα.
Και κάπου εδώ είναι που τελειώνει ο χαβαλές, διότι, με εξαίρεση το αρχικό 10%, όλοι θα υποπέσουν σε τουλάχιστον ένα από τα εξής σφάλματα:
  • Άκουσαν ότι στο τάδε forum κάνουν "πιάτσα" οι "ειδικοί" και για να αφομοιωθούν, χρησιμοποιούν ανάλογη γλώσσα. Σα να γράφει ο συγκάτοικος του Μήτσου. "Χαιρετώ μάγκες, μια ερώτηση που είστε και γατόνια." Ίσα ρε μεγάλε! Απλά γελοίο.
  • "Παιδιά βιάζομαι, κάντε γρήγορα, είναι ανάγκη". Όχι καραγκιοζάκο, δεν είναι καθόλου ανάγκη, είσαι σε torrentάδικο με σειρές και εκπομπές. Τι βιάζεσαι να δεις; Την Πετρούλα που τελείωσε; Το ίδιο ισχύει και σε πιο τεχνικά fora. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι είναι ότι εκεί μέσα συχνάζει κόσμος στον ελεύθερο χρόνο του γιατί γουστάρει. Δεν πληρώνεται για αυτό το πράγμα, δεν είναι αναγκασμένος, δεν έχει την όρεξη του καθενός. Για αυτό τον λόγο, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να απαιτείς οτιδήποτε. Ρωτάς, και αν σου απαντήσουν, είσαι τυχερός και λες ευχαριστώ. Και μη ρωτάς συνεχώς το ίδο πράγμα κάθε λίγο και λιγάκι - το είδαμε. Αν δεν σου απαντήσουμε σημαίνει ότι δεν ξέρουμε ή ότι μας εκνεύρισες. Either way, δεν θα σου απαντήσουμε ούτε όταν ξαναρωτήσεις.
  • Μερικοί δεν πιάνουν το υπονοούμενο. Αν σου είπαν να κοιτάξεις εδώ, σημαίνει ότι αυτό που ρώτησες είναι απλό, γνωστό και μπορείς να βρεις εύκολα την απάντηση μόνος σου - καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο είναι μεγάλο πρόβλημα αν είσαι 25 χρονών και ακόμα σε ταΐζει η μάνα σου στο στόμα. Μην αρχίζεις τις αντιλογίες - για κάποιο λόγο σου το έδωσαν το link, βάλε το νιονιό σου να δουλέψει.
  • Κάποιοι άλλοι ζητούν και δεύτερη γνώμη. "Μπορώ να βάλω μπαταρία από Nokia σε Ericsson;" "Όχι." "Καμιά άλλη ιδέα;" Αυτό το έχω πάθει in real life, ο μπάρμπας που έμενε από κάτω μας στην Θεσσαλονίκη με ρώτησε τον ΤΚ. Του απάντησα και μου λέει "καλά, θα πάω να ρωτήσω και τον ψιλικατζή της γειτονιάς". Και ύστερα σου λέει πως φταίει ο φονιάς... (Διονυσίου - μέγιστος γκουρού).
Το στράβωμα της ημέρας. Αύριο πάλι.

8 σχόλια:

mouridis είπε...

Γι' αυτό βρήκα αυτό το site πολύ χρήσιμο :-)

http://letmegooglethatforyou.com/

Konstantinos είπε...

Επίσης: http://justfuckinggoogleit.com/

(I'm *so* bookmarking this post, BTW.)

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή ποιο μήνυμα έγραψες το παραπάνω μήνυμά σου; :)

dtsomp είπε...

Το letmegooglethatforyou το ήξερα, το άλλο όχι :)

Η αφορμή ήταν κάποιος λεβέντης που "είχε άμεση ανάγκη" να δει τα τελευταία επεισόδια του Ράδιο Αρβύλα...

BTW, όλα όσα αναφέρω είναι πραγματικά παραδείγματα.

Unknown είπε...

Μάλλον βαριούνται να πατήσουν μερικά πληκτρα παραπάνω. Τυχαίο είναι που οι 20άρηδες θέλουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό να γίνουν Δημόσιοι υπάλληλοι;

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Κάποιος εθελοντής να μεταφράσει συσσωρευμένη γνώση στα ελληνικά;
Και μετά, η εγγραφή σε οποιοδήποτε φόρουμ να γίνεται αποδεκτή μόνο με εξετάσεις πάνω στο κείμενο του ESR.

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Είχα πολλά χρόνια να το δω. Έκτοτε, ο εθελοντής βρέθηκε.

HELLINARAS είπε...

κατα τυχη επεσα στην σελιδα και δεν αντεξα να μην προβαλω τις αντιρησεις μου, για σας ρε καλοπαιδα ξερωλες ,που σας γεννησαμε μεσα στα διαδυχτια και στις ιστιοσελιδες και εμεις στα χρονια μας στραβωνομαστε στα βιβλια και στο γραψιμο. Που η τεχνολογια και τα πληκτρολογια που σας μεγαλωσαμε ΚΑΙ ΤΩΡΑ μας παραπετατε επειδη δεν καταλαβαμε κατι απο αυτα που εμεις σας βρηκαμε και τα εκμεταλευοσαστε,ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ και λιγο υπομονη για τους ΓΕΡΟΥΣ σας του διαδυχτιου που προσπαθουμε να μήν μεινουμε εξω απο την εποχη μας ΓΕΙΑ ΣΑΣ και καλη χρονια τεχνολογοι μου που για να σπουδασετε εσεις εμέις οι πατεραδες σας πεθαιναμε στα εργοστασια και που καιρος για τεχνολογιες.....