Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2009

Ελληνικοί γεωγραφικοί αριθμοί

Αν θυμάμαι καλά, αυτή την στιγμή οποιαδήποτε εταιρία VoIP τηλεφωνίας μπορεί να πάει στην ΕΕΤΤ και να ζητήσει παραχώρηση γεωγραφικών τηλεφωνικών αριθμών. Όχι ιδιαίτερα καινούρια ιστορία, αλλά φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των εταιριών για τέτοιους αριθμούς ήταν τόσο χαμηλό που τις κυνηγάμε πλέον με το τουφέκι.

Μέχρι κάποια φάση, η Altec με το i-Call ήταν η μόνη στον χώρο. Είχα τσιμπήσει ένα account και ένα νουμεράκι, αλλά ήταν σε μια εποχή που μου ήταν άχρηστο - γι' αυτό και δεν το χρησιμοποιήσα ποτέ. Τώρα που το θέλω, η Altec έχει κατεβάσει τα στόρια.

Τώρα υπάρχει μόνο η Omnivoice.eu, η οποία πρόσφατα άρχισε να δίνει γεωγραφικούς αριθμούς. Η διαδικασία εγγραφής, δέσμευσης και καταχώρησης του αριθμού γίνεται μεν online, αλλά το κακοσχεδιασμένο site σε δυσκολεύει αφάνταστα. Κατάφερα όμως να πάρω ένα νούμερο Θεσσαλονίκης σε εξευτελιστική τιμή (1€ καταχώρηση + 3€ για εξάμηνη χρήση). Κατάφερα να ρυθμίσω και το X-Lite να παίξει. Έχει και voicemail2email. Δεν έχει όμως ποιότητα ήχου γιατί στις 3 δοκιμαστικές κλήσεις που έκανα, με άκουγαν καλά, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τι μου έλεγαν :/ Η φωνή του συνομιλητή ερχόταν "ψηφιακή" και με διακοπές που έκαναν αδύνατη την συνομιλία.

Κρίμα, γιατί η Omnivoice είναι η μόνη εταιρία αυτή την στιγμή που δίνει ελληνικούς αριθμούς. Οι μεγάλοι ανταγωνιστές (βλ. Skype, αλλά και Gizmo) δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την ελληνική επικράτεια. Και όσο και να μου αρέσει να υποστηρίζω ανοικτά πρότυπα SIP και δεν συμμαζεύεται, δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι ότι το Skype θα έτρεχε με την πρώτη, χωρίς να παιδεύομαι με firewall bypassing, και θα είχε και απείρως καλύτερη ποιότητα κλήσης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς για εμάς υπάρχει και η HOL με το evoice. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα βρεις μόνος σου! ;-)

Ενδεικτικά δεν υπάρχει απολύτως καμμια χρέωση για γεωγραφικό αριθμό και η ποιότητα συνομιλίας με G711 ειναι άψογη. Το αρνητικό ειναι ότι για να προσθέσεις χρήματα για outgoing κλήσεις πρέπει να... τους πάρεις τηλέφωνο. Αλλα δε νομίζω να θέλει να τους χρησιμοποιείς κανείς για ougoing. :-)

dtsomp είπε...

Α ναι, την είχα ξεχάσει την HOL. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είσαι συνδρομητής της για να χρησιμοποιήσεις το eVoice, σωστά;

Ανώνυμος είπε...

Οχι..! :-) Απλώς η διαδικασία εγγραφής στο evoice ειναι manual μέσω τηλεφωνικού κέντρου και ουσιαστικά γίνεσαι "συνδρομητής" μιας και μόνο τζάμπα υπηρεσίας.

dtsomp είπε...

Ξεφτίλα, ολόκληρος ISP και να κάνει εγγραφές μόνο τηλεφωνικά...

Ανώνυμος είπε...

Α, καλα, το καλύτερο είναι όταν θες να βάλεις credit ωστε να μπορείς να κάνεις κλήσεις με το evoice! Θέλουν να τους στείλεις φωτοτυπία την πιστωτική και την ταυτότητά σου για να πιστοποιήσουν ότι είσαι ο ιδιοκτήτης..! :-)