Κυριακή, Ιανουαρίου 11, 2009

Geek traveller tips: στο αεροπλάνο

Καλά, δεν είναι και απόρρητα μυστικά του κράτους, οποιοσδήποτε έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό ξέρει ότι πρόκειται για λογικά και αυτονόητα συμπεράσματα.

  • Επάνω σου τίποτα μεταλλικό, εκτός από τα τελείως αναγκαία (π.χ. γυαλιά μυωπίας). Όλα σε σακίδιο πλάτης ή τσάντα ή μπανάνα (χειραποσκευή). Είναι πολύ πιο απλή διαδικασία να περάσεις από τον ανιχνευτή μετάλλων αφήνοντας μια τσάντα παρά να βγάζεις ρολόγια, κλειδιά, κέρματα, μαλακίες, οτιδήποτε, τα οποία πρέπει μετά να τα ξαναμαζέψεις μόλις περάσεις από τον ανιχνευτή.
  • Υπόψην, συνήθως χρειάζεται να βγάλετε ζώνες και μπουφάν στον έλεγχο, οπότε αν χρειάζεται να κουβαλάτε κάτι μαζί σας όπωσδήποτε (κινητό/media player), βάλτε τα στις τσέπες του μπουφάν.
  • Το laptop περνάει μόνο του από τον έλεγχο, οπότε θα πρέπει να το βγάλετε από το σακίδιο. Ανάλογα με το αεροδρόμιο/υπάλληλο, θα χρειαστεί να το βγάλετε και από το skin/folder του.
  • Κατά τα άλλα, όσο λιγότερες χειραποσκευές, τόσο καλύτερα. Προσωπικά, προτιμώ ένα σακίδιο πλάτης για laptop και λοιπά μπιχλιμπίδια.
  • Traveller charger, διότι άμα λάχει ξεμένεις και 5 ώρες στην Ζυρίχη ή στο Λονδίνο και κάτι θα χρειαστει να φορτίσεις. [ AC power plugs in Wikipedia ]
  • Ακουστικά για το αεροπλάνο μόνο in-ear. Τα κλασικά ear-buds δεν καλύπτουν αρκετό θόρυβο. Τα in-ear έχουν σαν bonus το ότι κόβουν και το κλάμα των μωρών που βρίσκονται στο αεροπλάνο.
  • Laptop άνω των 12-13" για ταινία/δουλειά/gaming στο αεροπλάνο; Στριμόκωλα....
  • Οι ηλεκτρονικές συσκευές (όπως mp3 players) δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα ούτε στην απογείωση, ούτε στην προσγείωση. Η απαγόρευση χρήσης τους είναι ψυχολογικό θέμα (πλέον) και τα κλείνεις για να μην βάλει τις τσιρίδες η γιαγιά στο διπλανό κάθισμα.
  • Χώροι αποθήκευσης χειραποσκευών: ντουλαπάκι επάνω και κάτω από το μπροστινό κάθισμα. Αν θες να βγάζεις/βάζεις πράγματα από την χειραποσκευή όλη την ώρα, άστην στα πόδια σου (κάτω από το μπροστινό κάθισμα).
  • Θέλετε άπλα χώρου; Ζητήστε θέση δίπλα στον διάδρομο ή στα καθίσματα που βρίσκονται στις εξόδους διαφυγής. Σημειωτέον, στις εξόδους διαφυγής απαγορεύεται να έχετε χειραποσκευή (π.χ. σακίδιο με laptop) κάτω από το μπροστινό κάθισμα.
  • Βιβλίο ή media player είναι σχεδόν must για την βαρεμάρα μέσα στο αεροπλάνο. Η δεύτερη λύση σε συνδυασμό με 5-6 επεισόδια των αγαπημένων σας σειρών είναι μια εξαιρετική λύση.
  • Πέρα από οποιοδήποτε cash έχετε επάνω σας, καλό είναι να έχετε και μια πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Τα περισσότερα WiFi access points στα αεροδρόμια (και σύντομα και στα αεροπλάνα) δέχονται πληρωμές μόνο με κάρτα, οπότε γυφτιές με paypal ξεχάστε τις :P Επίσης, αν πάτε να ψωνίσετε από μαγαζί σε αεροδρόμιο χώρας που είναι εκτός Ευρώ-ζώνης, δεν συμφέρει να κάνετε συνάλλαγμα, ούτε να αφήσετε το μαγαζί να κάνει την μετατροπή του νομίσματος. Και φροντίστε να θυμάστε και το PIN της κάρτας!
  • Μην παρατήσετε το σακίδιο σας για να πάτε στην τουαλέτα. Σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια, οι τουαλέτες έχουν έναν μικρό γάντζο-κρεμάστρα.
  • Ακόμα κι αν το WiFi του αεροδρομίου είναι επί πληρωμεί, συνήθως έχει δωρεάν πληροφόρηση για τις πτήσεις και για τα μέσα μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο. Συνήθως. Καλά, μερικές φορές.
  • Ανεξάρτητα με το τι φούμαρα σας έχουν πουλήσει, στο εξωτερικό το WiFi σχεδόν πάντα χρεώνεται και θα πρέπει να είστε ευγνώμονες με δάκρυα στα μάτια όταν το βρίσκετε τζάμπα. Οι τιμές συνήθως είναι από ΟΚ ως "Παναγιά βοήθα". Π.χ. τα hotspots της T-Mobile σε όλα τα γερμανικά αεροδρόμια είναι 8 ευρώ την ώρα.
  • Πρίζες σε αεροπλάνα δεν παίζουν. Να φροντίσεις να είσαι φορτισμένος.
Αυτά για την ώρα, δεν μου έρχονται άλλα...

ΥΓ: Ααααα να μην ξεχνάμε... το κάπνισμα απαγορεύεται πλέον σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αν, λέω αν, υπάρχουν καπνιστήρια στο αεροδρόμιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι κάπως έτσι.

2 σχόλια:

Nenyaki : ) είπε...

Στους ελέγχους του αεροδρομίου συνήθως γίνεται χαμός και οι ουρές είναι αρκετά μεγάλες, άρα πρέπει καθένας να φροντίσει να περνάει από εκεί σε χρόνο dt για να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα. Άρα, καλύτερα 1, άντε 2 πράγματα στο χέρι και το παλτό/μπουφάν/whatever.
Σημείωση: Μπουφάν και σκουφιά/καπέλα αφήνονται πάντα για έλεγχο και οτιδήποτε κρατάει κάποιος (ακόμα και περιοδικά πχ).
Για μεγαλύτερη ευκολία προσωπικά κοιτάω στην θήκη της τσάντας που βρίσκεται το laptop να μην έχω το παραμικρό, έτσι ώστε όταν περάσω τον έλεγχο να μπορώ με την μία να το βάλω πίσω στην θέση του (και εκτός αυτού, όταν το βγάλω από την θήκη να μην αρχίσουν να πέφτουν πράγματα και τα μαζεύω από εδώ και από εκεί).

Α και κάτι άλλο. Εάν η χειραποσκευή δεν χωράει στο ντουλαπάκι πάνω από τα καθίσματα επειδή είναι γεμάτο ζητήστε από τον/την αεροσυνοδό να σας το βάλει κάπου, ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΣΠΡΩΧΝΕΤΕ/ΛΙΩΝΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!
Πλιζ δηλαδή...

Unknown είπε...

egw tha ithela na matho an cto aeroplano tha mporouce na epireacti apo laptop kleicto alla me io