Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2009

Τηλεοπτικές εκπομπές online

Περίεργο το πως πρέπει να πας στο εξωτερικό για να συνειδητοποιήσεις πόσο μηδαμινή είναι η ιντερνετική παρουσία των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.

Κάποτε, υπήρχε η ERT World που έκανε streaming μέσω του ΕΜΠ, αλλά σε κάποια φάση αποφάσισε ότι οι έχοντες IP address εξωτερικού δεν της αξίζουν και με απλές διαδικασίες έκοψε το streaming εκτός συνόρων. Κάποια προσπάθεια είχε γίνει από μια φιλότιμη ομάδα του ΤΕΙ Πειραιά (νομίζω) για να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά μέχρι την τελευταία φορά που παρακολούθησα την προσπάθεια, δεν πολυδούλευε το σύστημα.

Ο ΣΚΑΙ κάνει μια ωραία προσπάθεια, με live stream αλλά και αρχειοθέτηση των εκπομπών (κυρίως του δελτίου ειδήσεων) για μετέπειτα προβολή. Το live stream δεν είναι τέλειο, έχει κάποια προβληματάκια αξιοπιστίας, αλλά φαίνεται ότι το δουλεύουν συνεχώς και υπάρχει σταδιακή βελτίωση. Επίσης, άλλο ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η παρουσία του ΣΚΑΙ στο twitter (@skaigr), με συνεχή ανανέωση αλλά και αποδοχή του όποιου feedback από τους υπόλοιπους twitterers. Όπως μας έδειξε κατά την περίοδο των φασαριών μετά την δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια, ο ΣΚΑΙ πόσταρε στο site του μια δημόσια διορθωτική ανακοίνωση όταν πολλοί twitterers έσπευσαν να σχολιάσουν μια λανθασμένη φράση σε δελτίο ειδήσεων (νομίζω το twitter είχε χαρακτηριστεί ως μέσο οργάνωσης των μαθητών - κάτι τέτοιο). Αποτελεσματικό feedback από τους τηλεθεατές στον κόσμο - νομίζω ότι τα άλλα κανάλια καταλαβαίνουν την έννοια αυτή μόνο ως ψηφοφορία με sms σε talent show.

Σε ξεχωριστή κατηγορία μπαίνει η Ελληνοφρένεια, η εκπομπή του ΣΚΑΙ, η οποία ήταν η πρώτη της οποίας οι συντελεστές ανέβαζαν από μόνοι τους τα επεισόδια σε YouTube, Google Video κλπ.

Από κει και πέρα, το χάος... Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες από μικρά κανάλια που είναι πραγματικά αξιοζήλευτες (π.χ. το Δέλτα ΤV στην Αλεξανδρούπολη), που, έχοντας υπόψη το μέγεθος του σταθμού, το μέγεθος του target group και του διαθέσιμου budget, ντροπιάζουν τα υπόλοιπα "μεγάλα" κανάλια. Τα οποία "μεγάλα" κανάλια απλά δείχνουν να αγνοούν την μεταφορά του βάρους της ενημέρωσης/διασκέδασης από την tv του σαλονιού στο internet και οι σελίδες τους είναι έξω κούκλα, μέσα πανούκλα.

Βλέπεις, τα κουβαδάκια της AGB δεν μετράνε pageviews ή podcast downloads.

Μιας που είπαμε για podcasts (είτε video είτε audio), απλά να αναφέρω το παράδειγμα του G4, συνδρομητικό αμερικάνικο κανάλι με ομολογουμένως geeky περιεχόμενο, το οποίο πέρα από όσα videos ανεβάζει στο site του, έχει καθημερινά 3-4 νέα επεισόδια διαθέσιμα ως podcasts μέσα από το iTunes Store.

Για αυτό προς το παρόν παιδευόμαστε με άλλους τρόπους για να παρακολουθήσουμε ελληνική τηλεόραση (emeis edw sta 3ena).

Πρώτη λύση: LiveStation. Multi-platform εφαρμογή για streaming tv. Τα officialy supported κανάλια δεν περιέχουν Ελλάδα, αλλά ψάξε για "greek" μέσα από το μενού του για να δεις τα unsupported. Ο ΣΚΑΙ παίζει καλά (καλύτερα από το δικό του stream), νομίζω ένα-δύο τοπικά κανάλια το ίδιο, ενώ οι υπόλοιποι κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα. Είναι όμως ωραίο το interface και τα διαθέσιμα ξένα κανάλια περιλαμβάνουν μεγάλους ειδησεογραφικούς (BBC, Al Jazeera) και "ειδησεογραφικούς" (CNN) οργανισμούς.

Δεύτερη λύση: έλα, όλοι την ξέρετε. Το torrentάδικο/rapidshareάδικο της γειτονιάς. Στην Σουηδία θα σφίξουν λίγο οι κώλοι διότι ένας νέος νόμος θα επιτρέπει στην αστυνομία να τιμωρεί ακόμα και μικρότερους παραβάτες copyright, ενώ προβλέπει και logging του torrent traffic.

Τρίτη λύση: online video communities. Όχι τόσο το YouTube, όσο το Google Videos, είναι γεμάτα από ελληνικές εκπομπές και υπάρχουν κάποια sites (γκουχLiveMovies.grγκουχ - κακό πράγμα ο βήχας) που προσφέρουν οργάνωση και ομαδοποίηση για να μην ψάχνεις στα κουτουρού. Το Google Videos έχει μάλιστα και δυνατότητα άμεσου download του video σε iPod/PSP-compatible μορφή, ώστε να το κατεβάζεις, να το περνάς στο iPod σου και να το βλέπεις αργότερα σε μετρό/τρένο/αεροπλάνο/παπόρι. Near-podcast experience, ας πούμε...

Αυτά από τα "έτοιμα". Αν σε τρώει να "βρωμίσεις" τα χέρια σου, στήσε ένα pc στο σπίτι των γονιών σου στην Ελλάδα με μια-δυο κάρτες tv και βάλτο να γράφει τις εκπομπές ή να στις streamάρει απευθείας. Λογικά, η μετάβαση σε ψηφιακή τηλεόραση θα κάνει την διαδικασία αυτή πολύ πιο εύκολη (ψηφιακό schedule, ήδη ψηφιακό σήμα) και θα έχει ενδιαφέρον να στήσεις κάτι σαν MythTV για να σου γράφει τις εκπομπές που θέλεις. Μπαμπά, ενδιαφέρεσαι για μια SDSL με μερικά Mbit upload; :D

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά, αλλά διακρίνω έναν μαζοχισμό? Για ποιον λόγο να θέλει κάποιος να θέλει να δει ελληνική TV? :-)

dtsomp είπε...

Εε, έχεις ένα δίκιο εδώ...

Προσωπικά, βλέπω μόνο Ελληνοφρένεια και Ράδιο Αρβύλα. Άλλοι θέλουν μια δόση X-Factor, άλλοι θέλουν να δουν ποδόσφαιρο... γούστα είναι αυτά...

Nenyaki : ) είπε...

...Και την eurovision! :D

Ανώνυμος είπε...

Στο megatv.com ανεβάζουν τις ειδήσεις, και των 9 και τις μεσημεριανές.

Εurovision πέρυσι είδα από το BBC (μπορείς να το βρεις είτε στο livestation είτε στο zattoo), με τον πιο βαριεστημένο Αγγλο παρουσιαστή που υπάρχει.

Για μπάλα, πέρνα μια βόλτα από του myp2p.

Lucretius είπε...

Ωραίος! Να προσθέσω οτι μπορείς να κατεβάσεις τις παλιότερες εκπομπές της ελληνοφρένειας ακολουθώντας το http://download.skai.gr/YYYYMM/audio/elfrenDDMMYY.wma και συμπληρώνοντας τις ανάλογες ημερομηνίες, πχ
http://download.skai.gr/200902/audio/elfren060209.wma για την χθεσινή εκπομπή. Τις περνάω συχνά στο κινητό και γελώ μόνος με τα χάλια μας μέσα στο αστικό.