Τρίτη, Ιουνίου 16, 2009

Opera Unite

Personal cloud είπε η Opera, today we reinvent the web είπε η Opera, τσίμπησα κι εγώ και κατέβασα την beta έκδοση του νέου της browser, τον Opera Unite.

Εγκατάσταση, activate Unite, δημιουργία account μπλα μπλα μπλα, ας δούμε τι μπάλα παίζουν τα συννεφάκια του Unite.

Αυτές είναι μερικές από τις προεγκατεστημένες υπηρεσίες του Opera Unite. Ο Unite, αυτό που κάνει είναι να hostάρει τις υπηρεσίες αυτές στον υπολογιστή σου και να τις κάνει διαθέσιμες στα άτομα που θες εσύ (όλους, password-controlled, private). Η λογική είναι zero-configuration, παίζει με το UPnP του router σου, εσύ δεν θα χρειαστεί να σετάρεις τίποτα.

Τα File Sharing, Media Player, Photo Sharing και Web Server δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο: ενεργοποιείς την υπηρεσία, επιλέγεις τον φάκελο με τα επίμαχα αρχεία, η υπηρεσία ενεργοποιείται. Κατά τα default options, σου δίνεται ένα unique URL το οποίο μπορείς να το δώσεις στους φίλους για να μπουν να δουν π.χ. την music library σου και να ακούσουν μουσική:
ή μπορούν να πάνε στο notebook.your-username.operaunite.com/media_player και να μπουν χρησιμοποιώντας κάποιο password.

Τα Fridge και The Lounge είναι υπηρεσίες Post-It notes και chatroom. Ο έλεγχος της πρόσβασης είναι ο ίδιος με τις προηγούμενες υπηρεσίες. Βάλε κι εσύ μια υπενθύμιση στην πόρτα του Ψυγείου:

Ωραία πράγματα. Αυτό το self-hosting πράγμα μ'αρέσει, πλέον είναι φοβερά εύκολο να πεις στον φίλο σου "πάρε το URL και δες τις φωτογραφίες που πήρα" - δεν χρειάζεται upload πουθενά. Το όλο σετάρισμα είναι πολύ εύκολο και μόλις το sharing εκπληρώσει τον σκοπό του, δεξί κλικ και stop service, ή ακόμα πιο εύκολα, κλείνεις τον Opera. Φυσικά, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ποτέ υπηρεσίες όπως π.χ. Flickr, καθώς ο σκοπός αυτών είναι άλλος, αλλά για να μοιράζεσαι αρχεία, φωτό και media files σε έναν στενό φιλικό κύκλο το Opera Unite μάλλον είναι προτιμότερο... Είμαι σίγουρος πάντως ότι όταν κάποιοι έλεγαν ότι ο browser είναι το OS του μέλλοντος, μάλλον δεν είχαν κάτι τέτοιο υπόψη τους. Μπράβο στην Opera για τo συνεχές innovation στους browsers.

Επίσης, είχα ξεχάσει πόσο γρήγορος είναι ο Opera στο rendering :D

2 σχόλια:

javapapo είπε...

united as well javapapo!
http://my.opera.com/javapapo/unite/

φίλε sorry αλλά η/O οπερα ειναι πιο αργός still!

georgeadams είπε...

Ο chris Messina μας τα λέει λίγο διαφορετικά για το Unite:

http://factoryjoe.com/blog/2009/06/16/thoughts-on-opera-unite/