Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2009

Hello Helsinki!

Ελσίνκι, για άλλη μια φορά, μετά από 5 χρόνια. Πήραμε το κρουαζιερόπλοιο-wannabe, κάναμε την κρουαζιέρα μας στην Βαλτική και κατεβήκαμε στο Ελσίνκι για 6-7 ωρίτσες.

Created with Admarket's flickrSLiDR.

Ξεκινώντας από Στοκχόλμη, το πλοίο πρέπει να περάσει μέσα από όλο το αρχιπέλαγος μέχρι να βγει στα ανοιχτά. Εδώ είναι το εντυπωσιακό. Το αρχιπέλαγος έχει 24.000 νησάκια και το πλοίο περνάει κοντά από πάμπολλα από αυτά - και όλα τους είναι καταπράσινα, και όλα τους έχουν τουλάχιστον ένα σπιτάκι επάνω τους! Τα σουηδικά summer houses είναι διάσπαρτα, ακόμα και πάνω στην τελευταία βραχονησίδα. Το πρώτο πράγμα που αρχίζει να αναρωτιέται το ελληνικό μυαλό σου είναι το πόσα από αυτά είναι νόμιμα. Μετά αρχίζεις τις λογικές απορίες που θα είχε ο μη έχων Ελ DNA... πώς στο διάολο κουβάλησαν τα υλικά πάνω στο βράχο; Πως πηγαινόερχονταν οι εργάτες εκεί; Ποιος έχτισε την προβλήτα; Πόσο κοστίζει συνολικά; Πρώτα αγοράζεις το σπίτι και μετά την βάρκα για να πηγαίνεις στο σπίτι ή ανάποδα; I can haz summer house in archipelago too?

Είπαμε, ακόμα και στον τελευταίο βράχο...

Το Ελσίνκι για κάποιο λόγο θεωρείται ασχημότερη πόλη από την Στοκχόλμη από πολλούς, σε σημείο που είχα αρχίσει να αμφιβάλλω για τις εντυπώσεις που είχα σχηματίσει όταν την πρωτοεπισκέφτηκα. Happy to say ότι το Ελσίνκι και η αρχιτεκτονική των κτιρίων του είναι υπέροχα και παρόλο που είναι μια πόλη με ελάχιστα αξιοθέατα, έχει τόσα όμορφα κτίρια που αναπληρώνουν με το παραπάνω.


Πολυκατοικία στο Ελσίνκι. Κι εγώ θέλω!

Σημειώσεις στα γρήγορα:

Kauppatori - η ανοιχτή αγορά στο λιμάνι
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δημοφιλής στους Ελσινκιώτες ή αν είναι tourist bait, αλλά οι πάγκοι με τα φαγητά που ετοιμάζονται εκείνη την ώρα είναι όλα τα λεφτά.

Φρέσκια μαρίδα FTW
Skattuden ή Skatta
Ένα από τα πολλά νησάκια πάνω στα οποία είναι χτισμένο το Ελσίνκι. Πολύ όμορφα κτίρια, είναι και ακριβώς δίπλα στο κέντρο. Το όνομα όμως... δημιουργεί συνειρμούς στα ελληνικά και δίνει τροφή για ιστορικές φωτογραφίες όπως...

Hotel Skatta
...και...
Skatta parkki (parking)
Feeding the geek
"Πλοίο μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας; Στάνταρ θα έχει wifi, μάλλο και δωρεάν!"
Μπα. Δεν υπάρχει λόγος. Μέχρι να βγει το πλοίο από το αρχιπέλαγος (κανά τετράωρο), η κάλυψη 3G είναι συνεχής...

ΥΓ: nenyaki, περιμένω να δω online την φωτογραφία του Skatta coffee... ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: