- Google Reader: νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να κάθεται κάποιος να πιάνει όλα τα sites που παρακολουθεί και να τα ανοίγει ένα-ένα για να τα διαβάσει. Παίρνεις το RSS feed (το οποίο συμβολίζεται πάντα με αυτό το εικονίδιο) του site, το πετάς σε έναν feed reader και πλέον έχεις ένα κομβικό σημείο ενημέρωσης - χωρίς να χάνεις χρόνο να φορτώνεις το κάθε site. Υπάρχουν πολλές desktop feed reader εφαρμογές, αλλά το Google Reader, μια online εναλλακτική, έχει δύο πολύ σημαντικά προτερήματα: προσβάσιμη από κάθε υπολογιστή (και αρκετά κινητά) και δυνατότητα sharing νέων προς τους φίλους σου. Δοκίμασε το - δεν θα ξαναφορτώσεις ποτέ ένα-ένα τα αγαπημένα σου sites.
- Dropbox: Δημιουργείς account, κατεβάζεις και εγκαθιστάς την εφαρμογή. Δημιουργείται ένας φάκελος "Dropbox" στον υπολογιστή σου και η υπηρεσία σου δίνει δωρεάν 2GB online αποθηκευτικού χώρου. Ό,τι αποθηκεύεις στον φάκελο "Dropbox", αντιγράφεται αυτόματα στον online χώρο. Bonus #1: Κρατιούνται πρόσφατες εκδόσεις των αρχείων σου - αν έκανες κάτι λάθος, επαναφέρεις μια προηγούμενη έκδοση του αρχείου. Bonus #2: Μπορείς (και επιβάλλεται!) να βάλεις την εφαρμογή με το ίδιο account σε οποιονδήποτε άλλον υπολογιστή έχεις. Αυτόματα, όλοι οι υπολογιστές σου θα έχουν τα ίδια αρχεία στον φάκελο "Dropbox".
- Flickr: Online αποθήκευση φωτογραφιών. Το δωρεάν account είναι περιορισμένο σε 100 φωτογραφίες, αλλά με μικρή συνδρομή έχεις απεριόριστο χώρο. Για ποιο λόγο να προτιμήσεις το Flickr αντί να ανεβάσεις τις φωτογραφίες σου στο Facebook; 1) Μια φωτό στο Facebook ανήκει στο Facebook, όχι σε σένα. Θα πρέπει μάλιστα να τσεκάρεις την κρυμμένη σχετική επιλογή που λέει ότι δεν θέλεις να δώσει το Facebook την φωτογραφία σου σε τρίτους για διαφημιστικούς σκοπούς. Στο Flickr, εσύ ελέγχεις πλήρως την πρόσβαση, τα δικαιώματα χρήσης και το copyright της φωτογραφίας. 2) Το Flickr είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική κοινότητα στο web - είναι site για φωτογραφίες, και προσφέρει ανάλογες δυνατότητες. Το Facebook πάλι, όχι.
- Blogger: αυτό εδώ ακριβώς το site! Ένας ευκολότατος και δωρεάν τρόπος για να ξεκινήσεις το δικό σου blog.
- Twitter: αυτό είναι δύσκολο να το εξηγήσεις. Επίσημα, είναι μια υπηρεσία micro-blogging. Έχεις την δυνατότητα να γράφεις μηνύματα των 140 χαρακτήρων και να διαβάζεις μηνύματα από άλλους χρήστες. Στην απλούστερη μορφή χρήσης του, κάνει ότι και το status message του Facebook, αλλά από την άλλη είναι ένας εύκολος, γρήγορος τρόπος για να μοιράζεσαι πληροφορία σε άτομα που, μπορεί να μην σε ξέρουν (όπως στο Facebook), αλλά παρακολουθούν αυτά που γράφεις γιατί έχεις θεματολογία που τους ενδιαφέρει (όπως σε ένα blog). Η διαφορά Facebook και Twitter είναι όπως η οικογένεια και οι φίλοι: τους Facebook friends ("οικογένεια") δεν τους διαλέγεις (γιατί ήδη γνωρίζεστε και ελαφρώς τους κάνεις Add για να μην παρεξηγηθείτε) αλλά αυτούς που κάνεις follow στο Twitter ("φίλοι") τους διαλέγεις γιατί ταιριάζετε σαν ενδιαφέροντα/θεματολογία. Επιπλέον, το Twitter έχει γίνει μεγάλο ειδησεογραφικό μέσο, είτε μέσα από τους φορείς που το χρησιμοποιούν, είτε μέσα από αναμετάδοση ειδήσεων από χρήστη σε χρήστη.
- Evernote: σημειωματάριο! Μπορείς να εγκαταστήσεις την εφαρμογή στον υπολογιστή σου, στο κινητό σου, ή να μπεις μέσα από το website τους και να γράψεις τις σημειώσεις σου. Όπως και με το Dropbox, οι σημειώσεις σου θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους υπολογιστές σου ή μέσα από το site. Είναι το σημειωματάριο που σε κυνηγάει παντού!
- Google Docs: Δεν χρειάζονται όλοι την πλήρη λειτουργικότητα του Microsoft Office ή του OpenOffice. Μερικές φορές, απλά θέλεις ένα απλό Excelάκι ή να γράψεις μια αναφορά στο Word. Το Google Docs είναι μια online υπηρεσία της Google που αναπαριστά ένα απλοποιημένο και κυριως δωρεάν Office. Έξτρα δυνατότητα: μπορείς να μοιράζεσαι το ίδιο αρχείο με έναν ή περισσότερους φίλους/συναδέλφους και να το επεξεργάζεστε μαζί - χωρίς πάρε-δώσε του αρχείου με φλασάκι/email από τον έναν στον άλλον. Μπορείτε ακόμη και να δουλεύετε και ταυτόχρονα στο ίδιο αρχείο!
- Google Calendar: σημαντικότατο! Μπορείς να έχεις πολλά διαφορετικά ημερολόγια (δουλειά, σπίτι κλπ), μπορείς να έχεις δωρεάν υπενθύμιση με sms για τα ραντέβου σου X λεπτά/ώρες/μέρες πιο πριν, αλλά επίσης μπορείς να έχεις κοινόχρηστα ημερολόγια με άλλους χρήστες (έτερον ήμισυ, συνάδελφους, φίλους) ώστε να μπορείς να κανονίσεις τις δουλειές σου πιο οργανωμένα. Για τον πιο προχωρημένο, μπορείς να συγχρονίζεις το κινητό σου με το Google Calendar αυτόματα.
- Skroutz και All Shops: από την στιγμή που υπάρχουν αυτά τα δύο sites, είναι εγκληματικό να πηγαίνεις από το Πλαίσιο στο Multirama και μετά στο E-shop για να βρεις την καλύτερη τιμή για αυτό που σε ενδιαφέρει. Έχουν σώσει κόσμο.
- Χρυσός Οδηγός και Τηλεφωνικός Κατάλογος: προφανής λειτουργικότητα, οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν αυτά τα sites.
- E-banking: ακόμα πληρώνεις λογαριασμούς περιμένοντας στην ουρά με τις ώρες; Πας στην τράπεζα σου και ζητάς e-banking. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση (σχήμα λόγου) από το να πληρώνεις το τηλέφωνο στις 2:35 τα ξημερώματα από το σπίτι σου φορώντας τις παντόφλες σου :-D
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009
Must-use υπηρεσίες
Έλα πάμε όλα τα παιδάκια... Ποιες online υπηρεσίες χρησιμοποιείτε; Instant messaging, YouTube και Facebook όλοι χρησιμοποιούν, αλλά τι γίνεται από κει και πέρα; Έχω πιάσει πολλές φορές φίλους και συγγενείς να παιδεύονται με κάποιες "προ-web2.0" τακτικές και μεθόδους για να κάνουν κάποια δουλειά που μπορεί να απλοποιηθεί πάρα πολύ από κάποια online υπηρεσία όπως αυτές εδώ.
Ετικέτες
άσχετο,
καθημερινά,
σκέψεις,
e-banking,
geek culture,
networking
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Η ερώτηση που με καίει είναι: Τι χρώμα είναι οι παντόφλες....?
#E2E2E2 :P
tha vromizei eykola :-p
Δημοσίευση σχολίου