Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2010

Δημοτική ευρυζωνικότητα

Χαίρομαι πάρα πολύ να διαβάζω τέτοια νέα. Ο Δήμος Κοζάνης ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση WiFi access points στην πόλη, ενώ όπως λένε έχουν ήδη έτοιμη την υποδομή των οπτικών ινών - αν και δεν διευκρινίζεται ποιο ποσοστό της πόλης καλύπτεται από αυτή. Η Κοζάνη μπαίνει πλέον στην ίδια λίστα με πόλεις όπως τα Τρίκαλα και ο Λαγκαδάς.

Ειδικά τα WiFi hotspots έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται ανά την επικράτεια. Ακόμα και μικροί δήμοι εκμεταλλεύονται επιδοτήσεις (κυρίως από την Κοινωνία της Πληροφορίας) και σηκώνουν δωρεάν ασύρματα σε κεντρικά σημεία (βιβλιοθήκες, πλατείες, ΚΤΕΛ κλπ).

Το θέμα είναι... τι σκατά κάνουν οι μεγάλοι δήμοι; Φυσικά και είναι δουλειά που απαιτεί χρόνια σε σχεδιασμό και υλοποίηση αλλά... πότε περιμένουν να αρχίσουν; Είναι χαζοί οι Καστοριανοί που είχαν ξεκινήσει τους διαγωνισμούς πριν 3 χρόνια ή οι Τρικαλινοί που άπλωσαν τις οπτικές πριν από τόσα χρόνια;

Και, άντε, πες ότι οι περισσότεροι δεν αξίζουν οπτικές ίνες γιατί είναι κάφροι που θα λιώσουν στα torrents. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη τουλάχιστον για γραφεία και εταιρίες; Το να αγοράζεις ένα χωράφι στο πουθένα, να το βαφτίζεις Ζώνη Καινοτομίας και να μην έχεις υποδομές δεν κάνει τίποτα για την αύξηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης (μπας και σηκώσουμε λίγο τις απαιτήσεις μας), το δημοτικό δίκτυο οπτικών ινών της Στοκχόλμης έχει καλύψει μέχρι τώρα περίπου το 60% της πόλης (100Mbit up/down) και το Ελσίνκι καλύπτει όλη την πόλη με ανοιχτό WiFi με portal που περιέχει ότι πληροφορία μπορεί να χρειαστεί ένας τουρίστας.

1 σχόλιο:

ka8y είπε...

Τώρα και στην Λήμνο!

Απ οτι ξέρω εγκαταστήσανε κεραίες όλοι οι δήμοι, μέσα στην Μύρινα (πρωτεύουσα) έχει 2 κεραίες με εμβέλεια λέει 1km (? πολύ μου φάνηκε...)