Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2010

iPad

Περί αυτού ο λόγος. [promo video, keynote presentation video]

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία που είναι άξια προσοχής.

To iPad θα βγαίνει και σε έκδοση με ενσωματωμένο ξεκλείδωτο 3G και, σε αμερικάνικο έδαφος τουλάχιστον, η σύνδεση θα γίνεται μέσω prepaid AT&T. Μεγάλη κίνηση για την αμερικανική αγορά (όσοι με διαβάζετε ξέρετε σε τι "εκτίμηση" την έχω) - τα 30$/μήνα είναι αρκετά καλή τιμή για απεριόριστο internet. Και το φθηνό internet (πόσο μάλλον prepaid) αλλά και η ξεκλείδωτη συσκευή είναι συνέχεια των τάσεων που είδαμε από το iPhone και το Nexus One.

Η πρώτη γκρίνια των συνδρομητών της αμερικανικής T-Mobile ήταν ότι το iPad δεν υποστηρίζει την μπάντα των 1700MHz, άρα το iPad δεν θα έχει 3G ταχύτητες στο δίκτυο της T-Mobile και θα την βγάζει με EDGE/GPRS. Χέσε με. Όταν μια συσκευή πάει για wordwide distribution και δεν υποστηρίζει καν CDMA2000 (που όσο "δευτεράντζα" κι αν είναι, έχει 300+ operators ανά τον κόσμο), ποιος θα ασχοληθεί με μια εντελώς περιθωριακή συχνότητα που χρησιμοποιούν περίπου 5 operators ανά τον κόσμο;

Τρίτο point, η Micro SIM. Επειδή πρακτικά οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε δει Micro SIM στην ζωή μας, η κανονική SIM έχει μέγεθος 15x25mm ενώ η MicroSIM 12x15mm - προφανώς ξεχάστε αλλαγή SIM από το κινητό στο iPad και τούμπαλιν. Ο σχεδιασμός της Micro SIM είχε γίνει με σκοπό data-only συσκευές και για αυτό δεν "έχει" τηλεφωνικό νούμερο ή voice service. Το θέμα είναι πόσοι operators διαθέτουν στο κοινό microSIMs (ή αλλιώς 3FF SIM). Θεωρητικά, οι καλύτερες πιθανότητες να βρείτε μία τέτοια στην Ελλάδα είναι μέσα σε κάποιο 3G modem (USB ή ενσωματωμένο σε κάποιο netbook), αρκεί να ΜΗΝ υπάρχει δυνατότητα αποστολής/λήψης SMS γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί αριθμό συνδρομητή (τηλεφωνικό νούμερο), αλλιώς ψαχτείτε σε data-only συσκευές όπως remote αισθητήρες κλπ.

[Αν κάποιος ρωτήσει σε Cosmote/Vodafone/Wind για microSIM, αφήστε μου ένα σχόλιο με την απάντηση που θα λάβετε, με ενδιαφέρει :)]

Τέταρτο θέμα. Αν πάτε στην σελίδα του video της παρουσίασης [εδώ], κάτω-κάτω γράφει
This device has not yet been authorized as required by the rules of the Federal Communications Commission. This device is not, and may not be, offered for sale or lease, or sold or leased, until authorization is obtained.
Η συσκευή δεν είναι έτοιμη σε καμία των περιπτώσεων. Περιμένω αρκετές αλλαγές σε software και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν δούμε και αλλαγές σε hardware. Πραγματικά, δε θα μου φανεί παράξενο αν το iPad έχει webcam όταν κυκλοφορήσει.

Κάτι για να κλείσουμε. Κάποιες αλλαγές στο iPhone OS που γίνονται για το iPad θεωρώ ότι θα περάσουν και στο iPhone. Ήδη το καινούριο SDK επιτρέπει VoIP over 3G (θέλω πολύ να το δοκιμάσω) και κάποιοι που έσκαψαν στο iPad SDK ανακάλυψαν ότι έχει έναν shared φάκελο στον οποίο έχουν πρόσβαση όλες οι εφαρμογές - σε αντίθεση με το sandboxed μοντέλο του iPhone. Αυτό εν μέρει απαντάει στην ερώτηση μου "πως θα μεταφέρεις πέρα-δώθε τα αρχεία του iWork στο iPad" και ελπίζω να δούμε αυτό και άλλα features του iPad στο iPhone σύντομα.

Μια απορία για το τέλος. Έστω ότι έχεις γράψει ένα ολόκληρο κατεβατό στο Pages ή έχεις λύσει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας στο Numbers... Πώς τα εκτυπώνεις από το iPad; :)

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αυτό για την FCC δεν έχει να κάνει τόσο με hardware αλλαγές - απλώς κάθε συσκευή που εκπέμπει ακτινοβολία πρέπει να μετρηθεί από αυτούς ότι πληρούν προϋποθέσεις όπως ότι χρησιμοποιει τις σωστές συχνότητες, δεν έχει συγκεκριμένα όρια ισχύος κτλ. Αν ήταν να βάλουν κάτι τόσο χοντρό όσο μια κάμερα γιατί να μην το ανακοίνωναν τώρα?

Hardware αλλαγές θα έρθουν σίγουρα αλλά μάλλον σε κανένα χρόνο με το v2.

dtsomp είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, το FCC ναι μεν ενδιαφέρεται μόνο για ακτινοβολίες, αλλά το hardware της συσκευής πρέπει να είναι αυτό που θα κυκλοφορήσει.

Αν το iPad περάσει FCC τις επόμενες μέρες, σημαίνει ότι απλά δεν είχε περάσει FCC μόνο και μόνο για να μην διαρρεύσουν πληροφορίες. Αν αργήσει, μάλλον κάτι μαγειρεύεται.

Το ξέρω ότι η μετέπειτα προσθήκη κάμερας είναι "χοντρό", αλλά συνεχίζω να έχω την αίσθηση ότι το προϊόν δεν είναι τελειωμένο.