Είχα μια "φαεινή" ιδέα, να ξεκινήσω ένα dirt-simple podcast για την Θεσσαλονίκη, ενημέρωση, σχολιασμός κλπ κλπ. Μέσα σε ένα απόγευμα είχα έτοιμο domain, ένα tumblr account, έτοιμο podcast-friendly feed - περισσότερη ώρα έφαγα στην επιλογή του tumblr theme παρά στα υπόλοιπα. Η υποδομή τελικά ενός απλού podcast είναι εύκολη υπόθεση.
(Tip: αν τα αρχεία του podcast σου είναι μικρά, το public folder του Dropbox είναι μια πολύ εύκολη, γρήγορη, φτηνή λύση για file hosting)
Μετά όμως εμφανίστηκε το πρόβλημα του content. Το πόσο δύσκολο είναι να μαζέψεις τοπικά νέα ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Η online πληροφόρηση για τοπικά νέα είναι ελάχιστη - πρέπει να κάνεις μεγάλες προσπάθειες και να περάσεις μέσα από τόνους data noise για να βρεις πληροφορία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Εδώ εμφανίστηκε και ένα άλλο θέμα το οποίο θέλει σκέψη. Ο τύπος της πληροφορίας που θα αποφασίσεις να μεταδώσεις θα διαμορφώσει το στυλ του podcast - θα μεταδώσεις κάθε τοπικό νέο που βρίσκεις μπροστά σου, κάνοντας το podcast ειδησεογραφικό δελτίο, ή θα επιλέξεις κάποια ενδιαφέροντα θέματα και θα σχολιάσεις, όπως τα ερασιτεχνικά (με την καλή έννοια) podcasts;
Αυτή την στιγμή, δεν είμαι σίγουρος ότι το τοπικό podcast είναι βιώσιμο, και δεν εννοώ από την πλευρά της ακροαματικότητας. Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου μηδέν podcasts με τέτοια θεματολογία, πιστεύω ότι το κοινό θα καλοδεχτεί μία τέτοια πρόταση. Όμως, αν πεις ότι π.χ. θα βγάζεις μια εκπομπή κάθε βδομάδα, το να μαζέψεις αρκετά θέματα για συζήτηση σε κάθε εκπομπή θα απαιτεί μεγάλη προσήλωση και προσπάθεια, που εγώ τουλάχιστον δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να προσφέρω. Είχα την εντύπωση ότι θα είναι το ίδιο εύκολο με το να πάρεις τα 5 τελευταία θέματα από Slashdot, Engadget, Ars Technica κλπ και να βγάλεις εκπομπή σχολιάζοντας τα - αν μη τι άλλο, η μέθοδος αυτή δουλεύει για τα tech podcasts. Δουλεύει όμως γιατί ως καμμένος ξέρεις που θα βρεις ενδιαφέρουσα θεματολογία. Έλα όμως που δεν ξέρω ποιο site είναι το Thessashdot ή το Μπουγάdget.
Καπού εδώ βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος. Ο χώρος μου είναι η τεχνολογία, εκεί ξέρω τι γίνεται, εκεί έχω άποψη. Το να μιλάω για τοπικά νέα μου είναι εξίσου δύσκολο με το να μιλάω για αυτοκίνητα, ποδόσφαιρο, γλυπτική, αρχιτεκτονική, ιατρική, ατομική φυσική. Χρειάζεσαι κάποιον από τον χώρο αυτόν για να δημιουργήσει σχετικό content. Από την άλλη, οι άνθρωποι που ανήκουν στον καθένα από αυτούς τους χώρους, σπανίως είναι computer geeks ικανοί να σηκώσουν ένα podcast (στην σπάνια περίπτωση που ξέρουν τι είναι podcast). Για αυτό και ο χώρος του podcasting είναι geekοκρατούμενος- οι "υπόλοιποι" είναι πρακτικά αποκλεισμένοι. Ακόμα και οι εξαιρέσεις (π.χ. το εξαιρετικό ftiaxto.gr) επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν δύο καμμένοι αυτοκινητάδες για να κρατήσουν ένα podcast αυτοκίνησης. Το ξέρω και το ξέρεις ότι υπό κανονικές συνθήκες τα podcast αυτοκίνησης θα έχουν περισσότερους followers από τα techcasts στην Ελλάδα.
Πρέπει να αρχίσουμε το κίνημα του open-source podcasting production. Όλοι (όλοι; :D) έχουμε φίλους που δεν ανήκουν στον χώρο του IT. Πιάστε αυτούς που έχουν πάθος με κάποιο άλλο αντικείμενο, εξηγήστε τους με απλά λόγια τι είναι podcast και πως δουλεύει η διαδικασία, βάλτε τους να ακούσουν μερικά για να δουν τι γίνεται. Αν τους δεις ορεξάτους και έτοιμους, βοήθησε τους να στήσουν το podcast τους. Ξέρεις ότι κι εσύ κερδισμένος θα βγεις από την εμπειρία.
Επίσης, ειδησεογραφικά portals υπάρχουν παντού. Ένα περιποιημένο portal για την Θεσσαλονίκη με ειδήσεις, εκδηλώσεις κλπ δεν βρήκα. Ακούτε εσείς οι internet entrepreneurs; ;)
Για τέλος, είχα μια σκέψη και θα ήθελα κάποιες απόψεις. Μιας που απ' ότι φαίνεται δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το podcast που ξεκίνησα να στήσω, πόσο μπάχαλο θα γινόταν αν άνοιγα την πρόσβαση πλήρως σε όποιον μπορεί να ηχογραφήσει την φωνή του σε mp3; :D
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου