Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

Shopping therapy: Majestouch Tenkeyless keyboard

Τον τελευταίο καιρό τρωγόμουν να αλλάξω πληκτρολόγιο. Καλό-χρυσό το Apple keyboard, αλλά χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό πλήκτρων με τα πληκτρολόγια των laptops. Πέρα από τις μικρές αντοχές στην κακομεταχείριση και την μέτρια αίσθηση, άλλο ένα κουσούρι που έχουν τέτοια πληκτρολόγια είναι ότι πρέπει να τερματίσεις την διαδρομή του πλήκτρου για να καταγραφεί το πάτημα. Η διαφορά από το να χτυπάς τα δάχτυλα σου στο γραφείο είναι μικρή.

Το ότι το Apple keyboard άρχισε να χαλάει (τα 'φτυσε το πάνω βέλος), απλά με ανάγκασε να το πάρω απόφαση - εδώ πλέον έπρεπε να πέσουν μελέτη και λεφτά.

Μετά από πολύ προσεκτικό διάβασμα του Mechanical Keyboard Guide thread και πολλών reviews, κατέληξα πρώτα στον μηχανισμό των πλήκτρων, σε θεωρητικό επίπεδο βέβαια, καθώς η πιθανότητα του να βρεις τέτοια πληκτρολόγια για να τα δοκιμάσεις είναι μηδαμινή. Μηχανικοί διακόπτες και συγκεκριμένα Cherry MX brown. Η θεωρία λέει ότι είναι ανάμεσα στους MX blue και MX black διακόπτες, όπου ΜΧ Blue = φασαρία+αίσθηση, MX black = ησυχία+χάλια αίσθηση.

Από τα διαθέσιμα πληκτρολόγια με τέτοιους διακόπτες προέκυψαν δύο υποψήφιοι: το Filco Majestouch και το Das Keyboard silent, και τα δύο στην ίδια τιμή. Προτίμησα το Majestouch (Tenkeyless, χωρίς αριθμητικό πληκτρολόγιο), για τον πολύ απλό λόγο ότι το αριθμητικό πληκτρολόγιο μου είναι άχρηστο και μεγαλώνει την διαδρομή που πρέπει να κάνει το χέρι μου για να πάει από το πληκτρολόγιο στο mouse (το οποίο θεωρείται εργονομικός εφιάλτης).

Τέρμα η θεωρία. Η παραγγελία έγινε βάσει της λογικής "δε γ@μείς", και το πληκτρολόγιο κατέφθασε.


Majestouch Tenkeyless keyboard (Cherry MX brown)

Majestouch Tenkeyless vs Apple keyboard

Ναι, 140€ είναι πολλά για πληκτρολόγιο, και χάνω το usb hub και το Function πλήκτρο... ΑΛΛΑ....

είναι όλο μεταλλικό (εκτός των πλήκτρων φυσικά), ζυγίζει γύρω στο 1 kg, οπότε δεν πρόκειται να πάει πουθενά όταν πληκτρολογώ και έχει το bonus της δυνατότητας χρήσης ως φονικό όπλο. Η ποιότητα κατασκευής μπορεί να περιγραφεί με την λέξη "τεθωρακισμένο". Η αίσθηση των πλήκτρων είναι υπέροχη, η καταγραφή του πατήματος γίνεται κάπου στην μέση της διαδρομής, με tactile feedback στα δάχτυλα για να το καταλάβεις, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τερματίζεις το πλήκτρο και να κουράζεις τα δάχτυλα σου.

Φυσικά, είναι δύσκολο να προσαρμοστείς, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσεις "μαχαίρι" την συνήθεια να τερματίζεις το πλήκτρο. Βλέπω όμως ότι με λίγες ώρες χρήσης, περίπου 30% των πατήματων που κάνω δεν τερματίζουν, και το θεωρώ κέρδος - ότι ταλαιπωρία μπορώ να γλυτώσω είναι υπέρ των χεριών μου. Το space πάντως εξακολουθώ να το κοπανάω - ο αντίχειρας μου θα με ταλαιπωρεί για καιρό ακόμα μάλλον.

Και φτάνουμε στα του ήχου. Η εταιρία που φτιάχνει το Das Keyboard βάζει τους Cherry MX Brown διακόπτες στο "Silent" μοντέλο τους. Πολύ θα ήθελα να ξέρω πως ακούγεται το κανονικό μοντέλο τους, γιατί οι MX brown διακόπτες μπορεί να μην ακούγονται σαν jet engine αλλά ίσως είναι καλύτερα να τους χρησιμοποιείτε όταν είστε μόνοι στο δωμάτιο.

Μικρό δείγμα:



Και το Majestouch και το Das βγαίνουν σε blank εκδόσεις, όπου τα πλήκτρα δεν έχουν επιγραφές των γραμμάτων - κάτι που σε αναγκάζει να μάθεις τυφλό σύστημα και αυξάνει το geek credit σου. Καλή φάση, μέχρι να χρειαστεί να γράψεις password ή regular expression...

Για τους ενδιαφερόμενους, οι διανομείς στην Ευρώπη είναι η The Keyboard Company για το Majestouch και το GetDigital για το Das.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο "λαός" θέλει να ξέρει το score με το καινούριο keyboard στο typeracer!!!!

dtsomp είπε...

Χαχαχα average 70 wpm με μέγιστο 82wpm.

xpan είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο που χτήπησε κατευθείαν στην καρδιά μιας και λατρεύω επίσης τα μηχανικά πληκτρολόγια. Όμως τελικά δεν αγόρασα για 3 λόγους.

1. Είναι πολύ ακριβά (μαζί με τα μεταφορικά ανεβαίνουν πολύ η τιμή) και μετά θα πρέπει να αγοράσω στη γυναίκα μου ένα ζευγάρι αντίστοιχα ακριβές μπότες...

2. Κάνουν θόρυβο και έχουμε παιδιά στο σπίτι που θέλουν να κοιμηθούν όταν έγω θέλω να γράψω κώδικα

3. Δεν είναι εργονομικά. Το γεγονός ότι το αγόρασες χωρίς αριθμητικό πληκτρολόγια είναι ένα μικρό θετικό άλλα δεν κάνει το πληκτρολόγιο εργονομικό.

Τελικά κατέληξα (καθαρά επηρεασμένος από αυτό το άρθρο http://www.codinghorror.com/blog/2005/09/keyboarding-microsoft-natural-ergonomic-4000.html) στο Microsoft Natural 4000. Το μόνο πρόβλημα με αυτό το πληκτρολόγιο είναι ότι είναι τεράστιο όμως είναι τόσο εργονομικό που πλέον μου είναι δύσκολο να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό. Μου πήρε ένα μήνα να το συνηθίσω άλλα νομίζω πως τα αξίζει τα λεφτά του.

Όσον αφορά τα μηχανικά, λέω κάποια κυριακή να κατέβω στο μοναστηράκι και να βρω ένα IBM Model M κλασσικό για τη συλλογή μου και όταν λείπουν τα γυναικόπαιδα από το σπίτι και για συγγραφή κώδικα... :-)

dtsomp είπε...

Το σκέφτηκα λίγο και για ορθοπεδικό keyboard, αλλά α) τα αντιπαθώ β) η αντοχή των πληκτρολογίων έχει αρχίσει να μου γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα από την εργονομία τους.

Ναι, αν είχα παιδιά να κοιμούνται παραδίπλα, ούτε εγώ θα το έπαιρνα :D