Δευτέρα, Μαΐου 28, 2012

ebooks και Sony PRS 350

Α, για δες, δεν είναι νεκρό αυτό το blog!
(ή μήπως επέστρεψε όπως οι Others του Game of Thrones;)

Εδώ και μερικά μηνάκια έχω στα χέρια μου ένα PRS 350, ένα ebook reader της Sony, παλιούτσικο κιόλας μοντέλο.


Για περίπου 130€, η Sony σου δίνει οθόνη 5" με ανάλυση 800x600, 16 αποχρώσεις του γκρίζου, 2 GB μνήμης, touch screen, μια micro USB για φόρτιση και φόρτωμα ebooks και... αυτά.

Τα specs είναι λίγο απογοητευτικά, ειδικά αν έχεις μπει στο τριπάκι "ebook reader ή iPad", όπως είχα μπει εγώ πριν το αγοράσω. Ο gadgetάς μέσα σου φωνάζει να πάρεις το iPad και να πετάξεις την αρχαιολογία - μα ούτε καν WiFi; Κανά SD slot βρε παιδί;

Άσε τον πολεμοχαρή, αιμοσταγή gadgetά να φωνάζει. Η χρήση είναι τόσο διαφορετική από ένα tablet, παρά το παρόμοιο form factor, που είναι σα να συγκρίνεις ποδήλατο με καροτσάκι μωρού γιατί έχουν και τα δύο ρόδες.

Στο ebook reader διαβάζεις. Τέλος. Είναι η μοναδική δουλειά που κάνει και την κάνει τέλεια, πολύ καλύτερα και ξεκούραστα από οποιοδήποτε tablet. Και το PRS350 δεν υστερεί. Η απεικόνιση είναι καθαρή και ξεκούραστη και γίνεται ακόμα καλύτερη όσο περισσότερο φως πέφτει επάνω στην οθόνη του. Το βάρος είναι μηδαμινό - είχα και έχω κινητά βαρύτερα από το Sony. Οι διαστάσεις της οθόνης (είπαμε 5") είναι ουσιαστικά όσο ένα pocket paperback βιβλίο με το διαφορά ότι το paperback δεν χωράει στην κωλότσεπη μου. Η αυτονομία του δεν είναι όσο ενός Kindle αλλά πάλι μιλάμε για σχεδόν τρεις βδομάδες. Και τα 2GB τελικά είναι μια χαρά χωρητικότητα, πρέπει να κουβαλήσω ολόκληρη βιβλιοθήκη για να το γεμίσω.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να κυκλοφορώ με το Sony στην τσέπη κάθε μέρα όπου και να πάω. Διαβάζω συνεχώς: σε μετρό, λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο, πριν κοιμηθώ. Οι "σχεδόν τρεις βδομάδες" αυτονομίας είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη.

Ερώτηση 1: γιατί Sony και όχι κάτι άλλο; Kinde πχ;

Απάντηση:
α) ePub support. Τα ePub είναι το πιο διαδεδομένο φορμά για ebook. Άσε το Kindle να χτυπιέται.
β) text reflow. Στα PDF, όλοι οι readers δείχνουν μία σελίδα ολόκληρη κάθε φορά και μετά κάνεις zoom in και σκρολάρεις προς όλες τις κατευθύνσεις για να διαβάσεις το κείμενο. Αν έχεις μεγάλη και καλή οθόνη (βλ. iPad), ίσως να γλυτώσεις, αλλά σε e-Ink οθόνες αυτό είναι μαρτύριο. Ευτυχώς η Sony και κάποιοι λίγοι ακόμα βάζουν text reflow στους readers τους, το οποίο φροντίζει το κείμενο του pdf να κάνει wrap-around - δηλαδή το δεξί μέρος μιας σειράς κειμένου που δεν χωράει στην οθόνη πάει στην από κάτω σειρά, δεν χρειάζεται να σκρολάρεις αριστερά-δεξιά. Δεδομένου ότι έχω ένα κάρο τεχνικά PDF που θέλω να διαβάσω, το text reflow είναι σωτήριο.

Επί του πρακτέου, το text reflow δουλεύει πολύ καλά. Δεν έχω δοκιμάσει επιστημονικά papers και άλλα τέτοια περίεργα που έχουν δημιουργηθεί με latex, αλλά pdfs των γνωστών (O'Reilly, Apress κλπ) παίζουν άψογα. Έχω σωθεί.

Μεγάλο "αλλά" εδώ: το ebook reader δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για reference την ώρα που δουλεύεις. Η διαδικασία για να ψάξεις κάτι συγκεκριμένο είναι κουραστική και αργή - χίλιες φορές το PDF στον υπολογιστή. Για σειριακή ανάγνωση όμως, thumbs up.

Ερώτηση 2: γιατί Sony και όχι iPad;

Απάντηση: θα μπορούσα να σου πω για κόστος, μέγεθος, βάρος, απεικόνιση σε συνθήκες φωτός, αλλά αυτά τα ξέρεις. Η μεγάλη διαφορά είναι μία: η απομόνωση από πειρασμούς και ενοχλήσεις που θα είχες με ένα iPad σημαίνει ότι αφοσιώνεσαι στο βιβλίο σου και διαβάζεις. Δεν έχεις μπαρμπατσαλάκια να σου πετάνε notifications και έτσι δημιουργείται ένα κλειστό περιβάλλον, μια φούσκα στην οποία είσαι εσύ και το βιβλίο σου.

Το αναφέρω αυτό γιατί για μένα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Ακόμα και μετά από τόσο καιρό πιάνω τον εαυτό μου να του λείπει ένας email client στο reader και η συνδεσιμότητα στο internet. Είναι αυτή η μυϊκή μνήμη που κάνει το χέρι να πάει στο Alt-Tab για να "δω τι γίνεται στο άλλο παράθυρο".Έχω συνηθίσει τόσα χρόνια να έχω πολλά ταυτόχρονα ερεθίσματα στο οπτικό μου πεδίο (browser, twitter, email και IM πάντα ανοιχτά όλα μαζί) και το PRS350 μου προσφέρει αυτή την "αποτοξίνωση" από αυτή την κακιά συνήθεια.

Και λέω "κακιά συνήθεια" γιατί συνήθιζα να είμαι σε μία οθόνη με ενεργό φωτισμό όλη μέρα, μέχρι και δευτερόλεπτα πριν κλείσω τα μάτια μου για να κοιμηθώ. Το αποτέλεσμα είναι τα μάτια μου να ήταν πάντα σε κατάσταση υπερδιέγερσης, κάτι που μου προκαλούσε προβλήματα στον ύπνο. Ευτυχώς το πήρα σε κάποια φάση χαμπάρι και προσπαθούσα να διαβάζω κάποιο βιβλίο μισή με μία ώρα πριν κοιμηθώ. Το ebook reader απλά διευκολύνει αυτή την διαδικασία ακόμα περισσότερο και με βοηθάει να κάνω διαλείματα και σε άλλες φάσεις (πχ ταξίδι) όπου παλιότερα πολύ απλά θα έβγαζα το κινητό και θα χάζευα στο Facebook.

Και φυσικά υπάρχει πάντα το προτέρημα ότι σε ένα ebook reader διαβάζεις :) Αυτές τις μέρες διαβάζω το Storm of Swords (ένα τέρας 1000 σελίδων), το τρίτο της σειράς Song of Fire and Ice, το οποίο το κουβαλάω στην τσέπη μου καθημερινά και προχωράει ταχύτατα.

Ναι, επιτυχημένη αγορά χωρίς καμιά αμφιβολία. Δεν νομίζω ότι έχω χρησιμοποιήσει/χαρεί οποιοδήποτε gadget των τελευταίων χρόνων τόσο πολύ.

4 σχόλια:

ka8y είπε...

Μεγειες! Θα σε φτάσω, διαβάζω το πρώτο ακόμα!! :-)

papajohn είπε...

Πολυ ενδιαφέρον το text reflow. Αγορασα το kindle 4 με μηδαμινη ερευνα αγοράς χωρις να ξερω την συκγκεριμένη δυνατότητα.

Δύο ερωτησεις:
1) Το text reflow δουλευει ικανοποιητικά? Αν του βάλεις ενα oreilly βιβλιο με code samples, το αποτελεσμα ειναι υποφερτο? Προσωπικα αγοράζοντας το kindle γνωριζα οτι δεν θα ειναι πρακτικο για τεχνικα βιβλία, ακομα και αν τα αγοραζω απο το kindle store. Γι' αυτα, χαρτι η iPad (οταν και οποτε)

2) Δουλευει με το instapaper η καιποιον αλλο κλωνο του? Το kindle παιζει μεσω του kindle email address. Δινεις το email του στο instapaper kai αυτα σου στελενει "periodicals" με ολα σου τα αρθρα μια φορά κάθε μερα.

dtsomp είπε...

@ka8y στωωωω! Στο τρίτο γίνεται το έλα-να-δεις...

@papajohn config file examples που έχω δει ήταν λίγο περίεργα. Αυτός που θα πουλήσει ebook reader με code formatting support θα γίνει πλούσιος. Το premium account του Instapaper κάνει export σε epub, συνδέεις το καλώδιο και το περνάς.

Spyros είπε...

Μπορείς να βάλεις kindle books σε αυτό;(από ότι κατάλαβα ίσως γίνεται με το instapaper;) Επίσης, κάποιο πίνακα που μπορεί να έχει ένα βιβλίο, θα τον εμφανίζει, όπως και μαθηματικά σύμβολα;
Το text reflow πάντως πρέπει να βόλεψε πολύ.